Scoici auto pentru bebeluși: ghid complet de cumpărare și utilizare

Scoici auto pentru bebeluși: ghid complet de cumpărare și utilizare

Irina Olteanu - Redactor Senior

Scoica auto reprezintă pentru părinți primul pas în ceea ce privește asigurarea gradului corespunzător de siguranță în mașină. Îți venim în întâmpinare cu un ghid complet de cumpărare și utilizare. Parcurge-l cu mare atenție.

Informații despre scoicile auto pentru bebeluși

Achiziționarea unei scoici auto de calitate reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte. Vei avea nevoie de aceasta încă de la ieșirea în maternitate și până la împlinirea vârstei în care vei face pasul către un scaun auto destinat copiilor mai mari, în preajma vârstei de 8 ani. Scoica auto este primul produs de acest gen pe care îl achiziționezi în calitate de părinte și este destinat copiilor cu greutatea cuprinsă între 2 kg și 20 kg, în funcție de model. Reține că majoritatea copiilor ajung să crească prea mult în înălțime pentru a mai putea folosi acest produs; poți spune că este prea înalt atunci când creștetul capului se află la mai puțin de 2,5 cm de vârful scoicii.

Toate scaunele auto destinate copiilor trebuie să se conformeze unor standarde de siguranță, motiv pentru care sunt supuse unor crash tests (este simulat în condiții controlate un impact frontal sau lateral al autovehiculului urmărind rezistența produsului). Cu cât rezultatele obținute sunt mai bune, cu atât gradul de siguranță oferit de acesta este mai ridicat. Însă, un aspect esențial de subliniat constă în faptul că cel mai sigur produs este acela instalat corect și în condiții corespunzătoare, de fiecare dată când este folosit. Din păcate, conform statisticilor, un procent de aproape 80% dintre scaunele auto destinat copiilor sunt incorect instalate, ceea ce conduce la un grad ridicat de vulnerabilitate in caz de accident.

Sistemul ISOFIX este un sistem de prindere destinat scaunelor auto standardizat la nivel internațional. Toate autovehiculele nou produse îl iau în considerare și îți permit să instalezi scaunul auto rapid și cu ușurință. Pur și simplu trebuie să inserezi conectorii ISOFIX din baza scaunului în punctele de prindere ISOFIX din mașină. Acest sistem reprezintă cea mai sigură metodă de a instala scaunul de mașină deoarece este menținut în deplină siguranță și garantează și o instalare corectă a produsului.

Criteriul financiar nu reprezintă întotdeauna un indicator viabil al calității și al siguranței. Altfel spus, cel mai scump produs de pe piață nu trebuie să fie și cel mai bun. Din acest motiv îți recomandăm să acorzi timpul necesar identificării produsului potrivit pentru tine și copilul tău, ținând cont de recomandările următoare.

scoici auto pentru bebelusi

Scoici auto pentru bebeluși - Ghid de utilizare

1. Asigură-te că scoica auto este potrivită pentru vârsta, înălțimea și greutatea copilului. Acest aspect este primordial, deoarece copilul tău nu se va afla în siguranță dacă prinderile scaunului nu sunt corespunzătoare. Toți producătorii au specificată fie categoria de vârstă, fie greutatea căruia îi este destinat produsul. În principiu, bebelușii și copiii de vârstă mică ar trebui așezați într-o scoică auto cu spatele la direcția de mers începând din ziua în care sunt externați din maternitate și până la vârsta de 2 ani (sau mai devreme dacă depășesc pragul de greutate/înălțime pentru produsul respectiv). Cu cât copilul rămâne mai mult în această poziție, cu atât este mai bine, deoarece este mult mai sigură (sau cel puțin până la vârsta de 15 luni). Odată cu înaintarea în vârstă, copilul ajunge să fie poziționat într-un scaun auto cu fața la direcția de mers.

2. Citește manualul de instrucțiuni al producătorului. Înainte de a încerca să instalezi efectiv scoica în mașină, acordă-ți puțin timp pentru a parcurge manualul de instrucțiuni. În acest mod te asiguri că ai înțeles perfect modalitatea corectă de montare, precum și prindera copilului în scoică în mod corect.

3. Nu folosi niciodată o scoică auto pe scaunul din fața al unui autovehicul cu air bag-uri. Așezând un copil de vârstă mică pe scaunul pasagarului îl expui unor leziuni serioase sau chiar deces. Air bag-urile sunt extrem de periculoase pentru copii deoarece dacă se dechid vor lovi porțiunea din spatele scaunului unde capul copilului se odihnește. Instalează întotdeauna scoica pe locurile din spate ale mașinii; sunt mult mai sigure.

4. Asigură-te că centurile/prinderile se potrivesc perfect. Prinderile scoicii auto trebuie ajustate în așa fel încât să se potrivească perfect copilului. Ar trebui să îl cuprindă bine, fără să îl strângă prea tare. Îți recomandăm să citești cu atenție instrucțiunile produsului pentru a-l monta într-un mod cât mai confortabil cu putință. Prinderea de pe piept ar trebui amplasată la nivelul subțiorii, ceea ce va menține centurile pe umerii copilului în mod corect.

5. Asigură-te că scoica auto se potrivește corespunzător în autovehiculul tău. Unele scoici pur și simplu nu se vor potrivi în orice tip de mașină. De exemplu, unele autovehicule mai mici vor avea probleme să încadreze corespunzător scaunele auto mai mari. Chiar dacă produsul se va potrivi, vei întâmpina dificultăți din cauza lipsei de spațiu.

6. Ai grijă la scoicile auto folosite. În cazul în care iei în considerare o scoică auto deja folosită, există câteva măsuri de precauție pe care trebuie să le urmărești: în primul rând, ai grijă ca acel scaun să nu fi fost implicat în niciun accident auto, nici să nu aibă crăpături sau semne de deteriorare. De asemenea, evită produsele cărora le lipsesc părți componente.

Cea mai eficientă achiziție este un cărucior 3 în 1 care conține și scoică auto

Baby Merc JUNIOR Plus 3 in 1 https://www.babymerc.ro/carucioare-baby-merc/baby-merc-junior-plus-3-in-1/

Detalii tehnice pentru scoica auto
Certificat european de siguranță: ECE R44/04
Se folosește de la 0 luni până la 10 kg
Greutate doar 2,7 kg
Se montează în mașină invers direcției de mers cu ajutorul centurii de siguranță a mașinii
Mâner ergonomic
Copertină demontabilă
Centură de siguranță cu prindere în 3 puncte
Husă de picioare 

De reținut

- Cunoaște dimensiunile copilului. Obișnuiește-te că urmărești evoluția sa în înălțime și greutate care pot contribui la determinarea tipului potrivit de scaun auto. Orice probleme legate de comportament sau sănătate pot influența alegerea ta.
- Cunoaște produsele. Caută să identifici produsul potrivit nevoilor tale și un magazin care să accepte retururile, în cazul în care scoica auto nu este potrivită. Este indicat să optezi pentru achiziție online după ce ai vizualizat produsul în realitate.
- Scoicile auto au un termen de garanție. Acesta este tipărit fie pe etichetă, fie gravat direct pe produs; poate fi vorba de data de producție sau de specificarea faptului că expiră într-un anumit număr de ani.
- Nu uita de sistemul ISOFIX, majoritatea modelelor sunt compatibile cu acesta pentru a asigura o prindere sigură și corectă în fiecare călătorie.

www.babymerc.ro

 

 

Surse: www.consumerreports.org; www.momtricks.com; www.independent.co.uk

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici
    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici

    A venit momentul în care te întorci la muncă! Cel mai probabil că te gândești să-l duci pe cel mic la creșă. Însă cum se va adapta acolo? E o idee bună? Dacă...

    Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia
    Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia

    De ce ar trebui să reciclez? Este o întrebare pe care ar trebui să și-o adreseze orice persoană care dorește să fie un cetățean responsabil, cu respect față de mediu și de...

    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

    Încă de când suntem foarte mici, ne formăm propriul stil de învățare. Unii dintre noi reținem informația cu ajutorul suportului vizual, alții ascultând sau...

    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți
    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

    Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

    Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice
    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice

    În ultimii ani, părinții încep să realizeze că pedepsa fizică nu este o tehnică eficientă pentru a-și educa copiii, ci mai degrabă o formă prin care să impună teamă....

    Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire
    Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire

    Venirea unui copil pe lume aduce după sine o mulțime de schimbări, atât în dinamica familiei, cât și în viața personală a fiecărui părinte. Este de așteptat...

    Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de cimbru este un ulei esențial extras din planta de cimbru (Thymus vulgaris), cunoscută pentru aroma sa distinctivă și proprietățile terapeutice.

    © 2025 Qbebe