Ce este cerumenul sau ceara din urechea bebelusului?
Cerumenul sau ceara din urechi este o secretie normala a corpului, ce se gaseste la nivelul pielii din conductul auditiv extern al urechii. Glandele ceruminoase din urechi secreta cerumenul (ceara din urechi), pentru a capta murdaria si alte particule care ar putea afecta timpanul si implicit auzul.
Prezenta cerumenului este un semn de sanatate a urechii. Atunci cand secretia de ceara este una normala, cerumenul se prezinta ca o pelicula fina pe conductul auditiv. In cazul in care aceasta ceara nu mai este produsa si nu se mai gaseste in ureche, pot sa apara otitele externe si pielea din conduct se usuca si se descuameaza.
Ce rol are ceara din urechea bebelusului?
In general, facem eforturi sa scapam de ceara din ureche si ne jenam atunci cand vedem in urechea copilului urme de cerumen, insa rolul cerumenului este unul foarte important.
Ceara din urechea bebelusului este utila in mentinerea unui PH normal, lubrifiaza pielea din canalul auditiv si are efect antibacterian – cerumenul protejeaza pielea din canalul auditiv si fata exterioara a membranei timpanului, de microbi, praf si alte particule daunatoare. De asemenea, ceara din urechea bebelusului mentine elasticitatea timpanului.
In mod normal, ceara se acumuleaza, apoi incepe sa se usuce si este evacuata in urechea exterioara a copilului, de unde poate fi curatata sau "adunata" cu un prosop umed. O acumulare de ceara in urechea bebelusului nu inseamna ca acesta este neingrijit. Uneori, glandele ceruminoase secreta mai mult cerumen decat poate organismul sa evacueze.
Oricum, ceara in exces este usor de observat cu ochiul liber. Daca vezi in urechea bebelusului ceara galbuie sau maronie, nu te impacienta si daca nu "dispare" de la sine (nu este evacuata in mod natural), curata usor urechile bebelusului.
Cand devine o problema ceara din urechea bebelusului?
In cazul in care in urechea bebelusului este depozitata o mare cantitate de ceara, pot sa para cateva probleme cum ar fi:
- probleme de auz;
- durere;
- mancarime;
- zgomote in ureche (tinitus).
Ceara din urechea copilului, chiar si in cantitati anormale, nu provoaca febra sau alte simptome comune unei infectii.
In cazul in care bebelusul simte ceara din ureche si il deranjeaza, acesta va duce foarte des mana la ureche si daca este mai marisor va incerca sa bage degetelele sau alte lucruri in ureche.
Atentie! Nu incerca sa cureti urechile copilului cu degetul, unghia sau betigase care ar putea sa impinga cerumenul adanc in ureche si sa aduca pagube majore canalului auditiv si timpanului.
Dr. Anca Nitulescu, medic primar O.R.L. spune ca : „S-a dovedit stiintific ca ansamblul bilogic al urechii este facut in asa fel incat sa impinga spre exterior orice corp aflat in conduct. Daca un om foloseste zilnic betisoarele, risca sa strice echilibrul urechii si cantitatea de cerumen secretata de aceasta. Primul semn ca betisoarele au fost folosite prea mult este aparitia mancarimii in ureche in timpul procesului de curatare. Cu timpul, daca se continua in acelasi ritm, aceasta mancarime se transforma in usturime si de aici otita este la un pas distanta”.
La bebelusi, riscurile de otita sunt si mai mari, avand in vedere ca trompa lui Eustachio nu este complet dezvoltata (prin trompa lui Eustachio sunt eliminate secretiile formate in urechea medie).
Cum curatam urechile bebelusului?
In cazul in care secretia de cerumen este una normala, urechiusele copilului se curata dupa baita, cu ajutorul unui prosop curat inmuiat in apa calduta. Se sterg mai intai cu blandete urechiusele apoi zona din spatele urechiuselor si copilul este perfect curat.
In cazul in care in urechiusele bebelusului se formeaza dopuri de ceara, poti incerca picaturile de urechi sau spray-urile special concepute pentru indepartarea cerumenului. Se gasesc in farmacie si pot fi cumparate fara prescriptie medicala. Aceste picaturi inmoaie dopul de ceara si ajuta la eliminarea naturala a cerumenului din urechea bebelusului.
|
Daca acumularea de ceara continua si devine o problema pentru bebelus, mergi cu bebe la medicul pediatru care-i poate iriga urechea copilului intr-un mod corespunzator.
In concluzie, ceara din urechea bebelusului este o cale naturala de a proteja urechea micutului de apa, praf, microbi si alte particule daunatoare. Prezenta cerumenului in cantitati normale este foarte importanta. Pentru a evita insa formarea dopurilor de ceara trebuie sa monitorizezi cu atentie cerumenul din urechile bebelusului si sa cureti doar ce se vede si deranjeaza privirea, adica ceea ce elimina in mod natural organismul.
Surse: babycentre.co.uk; askdrsears.com; webmed.com.