Somnul odihnitor la bebeluși
Pentru un proaspăt părinte care are în grijă un bebeluș somnul pare un deziderat greu de atins. Chiar dacă ai reușit să depășești etapa în care se trezește la interval de câteva ore, bebelușul tău poate să se confrunte cu probleme în a adormi sau în a rămâne adormit. Pentru a-l ajuta să doarmă mai bine noaptea, medicii pediatri recomandă deseori activități relaxante precum băi calde, masaj sau citirea poveștile. Dar când nimic nu pare să funcționeze variantele alternative precum zgomotul alb pot să reprezinte o soluție. Există însă și aspecte pro, dar și contra utilizării sale și trebuie să le analizezi îndeaproape pe toate înainte de a-l folosi.
De ce ajută sunetele albe
Ce sunt sunetele albe? Sunetele albe sunt acele sunete care maschează alte sunete care pot apărea în mod natural într-un mediu. Dacă trăiești într-un oraș, de exemplu, sunetele albe pot să te ajute să blochezi zgomotele asociate traficului. Anumite sunete pot fi folosite pentru a încuraja somnul indiferent de zgomotele ambientale; câteva exemple sunt sunetele de pădure tropicală sau de plajă liniștitoare.
Bebelușilor la plac sunetele albe deoarece sunt deja obișnuite cu ele. Înainte de a veni pe lume, bebelușul tău și-a petrecut zilele și nopțile în zumzetul liniștitor al unei ființe umane. Inima ta care bate, sunetul sângelui care circulă prin corp, ritmicitatea fiecărei respirații creează un mediu confortabil similar zgomotului produs de un aspirator (ajunge până la 80-90 decibeli). Odată ce vine pe lume, bebelușul se găsește într-o lume cu voci șoptite și mers tiptil. Deși este menită să îi asigure confortul, această liniște nu face decât să îl lase detașat și izolat. Și, desigur, nu îl ajută să doarmă.
Un dispozitiv care produce sunete albe creează un mediu confortabil, similar celui din uter, care calmează bebelușii anxioși, încurajându-i să nu mai plângă și să adoarmă mai rapid, dar îi și ajută să rămână mai mult timp adormiți. Te-ai întrebat de ce bebelușul pare să doarmă doar 20 de minute? Pe măsură ce se cufundă în somn profund, experimentează la intervale de 20 de minute perioade de somn ușor și se poate trezi ușor. Atunci când apelezi la sunete albe, în perioada delicată în care bebelușul tău se poate trezi va fi adormit la loc prin efectul calmant pe care îl oferă acestea.
Astfel, bebelușii pot să adoarmă mai repede când au sunete albe în fundal; dacă observi că cel mic are tendința de a adormi în momente cu gălăgie în afara orelor normale de siestă sau culcare, poate răspunde pozitiv la sunetele albe. Sunetele albe pot să blocheze zgomotul din casă precum frații mai mari; dacă ai un bebeluș care încă își face siesta și un copil mai mare care nu mai doarme după-amiază, sunetele albe vor bloca zgomotele fratelui mai mare. Unele dispozitive cu sunete albe emit un sunet care imită bătăile inimii mamei, care pot fi extrem de relaxante pentru nou-născuți.
Conform unui studiu din 1990 publicat în Arhivele de Boală în Copilărie, sunetele albe pot fi de ajutor. Au fost studiați 40 de nou-născuți și s-a descoperit faptul că 80% dintre ei au reușit să adoarmă după 5 minute în care au ascultat sunete albe.
Cum să folosești dispozitive cu sunete albe
Există de vânzare dispozitive special concepute pentru a fi folosite cu bebelușii. Unele sunt echipate cu cântece de leagăn instrumentale sau chiar cu un zgomot de bătăi de inimă care este folosit să imite bătăile inimii mamei.
Dacă nu dorești să achiziționezi un dispozitiv special conceput în acest sens, care produce sunete albe, este extrem de ușor să faci singur acasă acest lucru. Iată și câteva sugestii: folosește un aparat de radio vechi sau un ventilator. De asemenea, poți găsi o mulțime de aplicații generatoare de sunete albe pentru telefon. În orice caz, specialiștii sunt de părere că sunetele brutale (cum sunt sunetele pe care îl face un foehn sau ploaia pe acoperiș) sunt mult mai eficiente decât cele ale unei inimi, ale naturii sau ale valurilor oceanului. Dimpotrivă, nu sunt indicate zgomote de animale și alte elemente care distrag atenția. Nu opta pentru dispozitive care funcționează cu baterii pentru că se pot opri într-un moment nepotrivit.
În ceea ce privește modul de folosire a sunetelor albe, acesta diferă de ceea ce îți dorești să realizezi. Dacă ai un bebeluș inconsolabil, trebuie să ridici volumul. Conform specialiștilor, sunetele albe trebuie să egaleze sau să depășească nivelul de zgomot produs de bebeluș când plânge pentru a fi eficace. Odată ce copilul s-a calmat, ajustează volumul la nivelul unui duș ușor. Dacă pare prea inconfortabil pentru tine, redu volumul deoarece și bebelușul se poate simți inconfortabil.
De reținut
Există anumite dispozitive cu sunete albe care pot depăși limitele de zgomot recomandate pentru bebeluși. De asemenea, nu toți bebelușii reacționează bine la sunete albe; fiecare copil este diferit, prin urmare nu toți tolerează aceste sunete. Iar cel mai important aspect este că bebelușii pot deveni dependenți de dispozitivele de sunete albe pentru a putea să doarmă bine; astfel, dacă copilul ajunge în vizită la bunici sau în vacanță și nu ai la îndemână sunete albe, nu va reuși să adoarmă. Părinții știu intuitiv care frecvență este potrivită pentru a calma plânsul bebelușului, așa că te poți baza pe intuiție când alegi aparatul potrivit petru copilul tău.
Sunetele albe pot reprezenta o soluție temporară pentru ora de somn, însă nu sunt o metodă care rezolvă toate problemele pe care le poate întâmpina bebelușul cu privire la somn. Nu uita că bebelușii care se trezesc noaptea, în special cei mai mici de 6 luni, au cel mai probabil o problemă care trebuie rezolvată. Nu este rezonabil să te aștepți ca bebelușul să doarmă neîntrerupt noaptea fără să aibă nevoie să mănânce, să fie hrănit sau să fie ținut în brațe. Discută cu medicul pediatru dacă bebelușul tău se confruntă cu probleme de somn pe măsură ce crește.
Surse: www.healthline.com,www.verywellfamily.com, www.happiestbaby.com