Sfaturi cruciale de la mamele cu experiență pentru noile mame

Sfaturi cruciale de la mamele cu experiență pentru noile mame

Irina Olteanu - Redactor Senior

Toate proaspetele mămici au nevoie de sfaturi și recomandări privind îngrijirea și creșterea copilului. Și cine altcineva ar fi mai potrivit decât o mămică cu experiență să le ofere? Iată ce sfaturi cruciale au oferit mămicile cu experiență noilor mame.

Orice proaspătă mămică, mai ales dacă se află la prima naștere, se trezește pusă în fața unor provocări, la prima vedere insurmontabile. Tranziția de la perioada de sarcină la maternitate nu este ușoară, mai ales dacă nu ai sprijin din partea familiei. Alăptarea, îngrijirea unui nou-născut și mai apoi diversificarea, gestionarea eventualelor probleme de sănătate ale copilului contribuie la dobândirea unor abilități noi pentru un părinte. Deși poți citi și studia în prealabil cărți, articole și diverse publicații, adevărul este că nimic nu te poate pregăti mai bine decât propria experiență de viață. Noi încercăm în continuare să vă venim în ajutor prezentându-vă experiența de viață a altor mame care, la un moment dat, s-au simțit la fel de neajutorate. Nu uitați să vă bucurați de fiecare moment alături de copii voștri, căci acestea nu se vor repeta!

Citește șiCele mai bune sfaturi primite de la alti parinti 

mamele cu experienta

Sfaturi de la mamele cu experiență pentru noile mame 

Daniela Alexandra: Să alăpteze la cerere, să nu-și facă griji că bebe cere des sânul, să nu se gândească că nu se satură, să nu ia în seamă comentarii de genul e laptele slab, nu e bun laptele etc. Laptele de mamă este cel mai bun pentru bebe. Fără ceai că nu ajută cu nimic, umple stomacul degeaba.
Maria: Să ceară sfaturi, să se informeze în legătură cu absolut orice, dar sa facă ceea ce cred ele că este mai bine atât pentru bebe cât si pentru ele.
Mihaela: Să inițieze mămicile despre alaptat.

Laura:  Să fie calme! Ăsta e primul sfat. Copilul primește ceea ce mama transmite. Să se bazeze pe instincte, au sâni, au lapte în ei. Să își alăpteze copiii. Au suficient lapte și acesta are nutrienții esențiali pentru creșterea copilului (nu există lapte gras/ slab/ bun/rău). Fără ceaiuri! (se dau doar în scop terapeutic). Copilul se diversifică la 6 luni!!! Până atunci doar lapte, nu apă sau alte minuni! Să se odihnească odată cu copilul (o mamă odihnită =1 copil fericit). Să le facă zilnic igiena (fără a ajunge la extrem, copiii au nevoie și de "monstruleți" pentru a-și întări imunitatea). Să nu îi înfofolească! FĂRĂ FULAR LA GURA!!! FĂRĂ CĂCIULĂ ÎN CASĂ (le asigur ca "nu îi trage curentul". Să își vaccineze copiii! Mai bine previi, decât sa tratezi (merită să beneficieze copiii de evoluția medicinei, nu trăim în Evul Mediu). P.S. Am ambii copii vaccinați și cu cele opționale și sunt bine, sănătoși! Și ultimul sfat, comunicați continuu cu copiii, cântați-le, spuneți povești, fiți prezenți în viața lor.

Mihaela: Să fie pregătite psihic, în primul rând pentru venirea bebelușului că va fi o schimbare majoră în viața lor, să aibă încredere în instinctul lor de mame, să se informeze în legătură cu alăptatul că nu este o chestie chiar așa de "simplă" cum pare la prima vedere, contrar multor opinii, să ceară ajutor când au nevoie. Să fie calme, cu zâmbetul pe buze că totul se rezolvă într-un final. Baftă, ce pot sa mai zic!
Rahela: Sfatul meu: să alăpteze exclusiv și cât mai mult timp, minim 2 ani (potrivit Organizației Mondiale a Sănătății) și pentru asta să se documenteze cu privire la puseele de creștere, greva suptului, mastită, ragade etc.! Nimic nu se compară cu faptul de a-ți alăpta puiul din primele clipe.
Delia: Sfatul meu este să fie grijulii, dar cât mai relaxate deoarece grijile excesive pot dăuna ambelor părți. De exemplu, dacă stai permanent cu mâna pe copil să nu se lovească, la un moment dat tot se va lovi și va fi mai rău. Așa că mai bine îi creezi un mediu cu mai puține pericole și îl lași să exploreze.
Monica: Diversificarea se începe la 6 luni, nu premergător, nu sistem de purtare neergonomic, nu sare/zahăr până la un an, nu toți bebelușii au colici, nu toți plâng la băiță, nu înfășat cu piciorușele drepte, nu pus între perne. Să insiste cu alăptatul, indiferent cât de greu este la început. Să nu înfofolească bebelușul, nu fular la guriță iarna. Si multă, multă răbdare. Eu așa am procedat cu băiețelul meu și a fost totul perfect. S-a ridicat sigur în fund la 5 luni, la 5 luni și jumătate a mers în 4 labe și pe la 6 luni și o săptămână s-a ridicat în picioare, acum la 7 luni escaladează orice. Fiecare copil este diferit, eu am dat doar un exemplu cum este copilul meu. Să fii mamă este cel mai minunat lucru și nu este greu deloc.
Roby: În primul rând să fie răbdătoare, să aibă încredere în instinctul lor de mame și să facă mereu ce le spune inima. Să își iubească copiii, să îi răsfețe, dar toate cu măsură. Să se impună în fața copilului când aceste greșește. Eu am procedat cu copiii așa cum am crezut eu că este bine, nu cum îți recomandă unul și altul. Diversificare la 5 luni cu fructe. Mâncare gătită dacă vor, nu-i forțăm. Alăptatul pentru mine a fost și este cea mai importantă sursă de hrană a copilului până la 2 ani. Deci pe băiat l-am alăptat 2 ani, iar fata are un an jumătate și va primi cred că atât cât va dori ea.
Daniela Alexandra: Fără sare, zahăr miere până la un an.
Iulia: Să refuze laptele praf în maternitate și să apeleze la un consultant în alăptare pentru că sunt foarte multe mame, din păcate, care renunță la alăptat din lipsă de informare. Și, bineînțeles, diversificarea de la 6 luni.

mamele cu experienta

Andreea: Diversificarea de la 6 luni, cel mai important sfat!! Să nu renunțe la alăptat din primele 2-3 zile din cauza faptului că se pune presiune din toate părțile asupra mamei. Nu sare/miere/zahăr până la un an! Uneori pediatrul mai greșește, deci ascultă-ți instinctul matern! Nu grăbi copilul în a crește, fiecare copil are ritmul său de creștere! Apa este sfântă! Deci fă tot posibilul să îți speli copilul mereu atunci când îl schimbi de pampers, nu șervețele decât doar dacă ești plecată! Ideea de a folosi tot felul de creme pe pielea copilului doar pentru că așa folosește toată lumea sau că așa îți recomandă pediatrul nu este o idee tocmai bună. Încearcă să folosești anumite creme naturale, gen ulei de cocos sau ulei de migdale. Nu înfofoli copilul afară cu 4 rânduri de haine. Îmbracă-te tu așa cum îl îmbraci pe el și vezi cum te simți. Iar în casă la fel. Și, nu în ultimul rând, să lase deoparte ce spune mama, soacra, vecina, bătrâna de la etajul 2 etc. Doar o mamă simte ce e mai bine pentru copilul ei!!
Roxana Elena: Sunt atât de multe...Aș putea să scriu o carte deja. Să se documenteze cât mai mult, să caute răspunsuri în surse de încredere, să fie autoritară în fața vârstnicilor care au crescut copii după metode băbești, să aibă multă răbdare și curaj.
Bianca: Sa trăiască în prezent.
Carmen Mădălina:  Dormi cât doarme bebe. Nu va muri nimeni dacă în casă este dezordine sau nu este mâncare. În schimb o mamă epuizată este o mamă prost dispusă, care nu dedică potențialul maxim copilului.
Iulia: Să aibă încredere în instinctul de mamă și să se documenteze foarte bine, să nu administreze pastile după ureche, ci la sfatul pediatrului.
Dana:  Ești cea mai bună mamă din lume pentru puiul tău! Relaxează-te, ascultă sfaturi...învață. Și nu uita că deciziile doar tu le iei!
Betty: Primul sfat este sa aibă răbdare multă, să încerce tot posibilul să alăpteze pentru că este cel mai sănătos lucru. Să aibă grijă la dispoziția lor pentru că bebe simte starea de neliniște și stres. Dacă nu au posibilitatea să alăpteze, să nu încerce 5 feluri de lapte praf. Dacă nu sunt sigure de care să cumpere să întrebe un medic. Să nu schimbe laptele praf pentru că lor li se pare că nu îi place copilului sau că vomită o dată-de două ori. Și, mai ales, sfatul meu personal, dacă nu pot hrăni copilul cu lapte matern, sa nu înceapă de la o vârstă fragedă cu altfel de lapte decât cel praf.

Am avut parte de multe mămici înțelepte, care nu doar cunosc, ci și respectă recomandările privind alăptarea, cât și cele privind diversificarea copiilor. Sperăm să te ajute răspunsurile lor și nu uita: ai încredere în intuiția ta de mamă!

Mulțumim mămicilor pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Articolul urmator
Explicația unei mame care încă își alăptează copilul de cinci ani: „Este mai simplu decât să speli biberoane"
Explicația unei mame care încă își alăptează copilul de cinci ani: „Este mai simplu decât să speli biberoane"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”
    Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”

    Știm cu toții că nașterile nu sunt deloc ușoare, însă pentru unele femei, pot fi de-a dreptul traumatizante. Amber-Lee ne împărtășește experiența nașterii primului...

    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”
    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”

    UNICEF transmite un semnal de alarmă tuturor mamelor din lume: primele 1000 de zile din viața copilului sunt extrem de importante pentru dezvoltarea sa armonioasă. La fel de importantă...

    Mamele, tot mame: o pisicuță adoptă trei cațeluși orfani și îi crește ca pe proprii ei pui
    Mamele, tot mame: o pisicuță adoptă trei cațeluși orfani și îi crește ca pe proprii ei pui

    Pisicile au un instinct matern puternic nu numai față de puii lor! Kathryn, o pisică tabby portocalie, își căuta o familie pe care să o considere a ei încă de când a...

    Marian Godină, către toate mamele de pe Facebook: "E total nepoliticos să dai sfaturi necerute"
    Marian Godină, către toate mamele de pe Facebook: "E total nepoliticos să dai sfaturi necerute"

    Nu au trecut nici două ore de când Marian Godină, cel mai faimos polițist din România, a publicat un articol cu un mesaj adresat mamelor, că postarea lui din Social Media a...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii
    Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii

    Printre marile provocări din viața de mamă se află și aceasta: să-ți convingi copilul să accepte să consume diferite alimente sănătoase, chiar dacă nu îi place gustul lor...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți
    Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți

    Indemnizația de creștere a copilului va fi majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea. Aceeași măsură se va...

    © 2024 Qbebe