De la ingrjirea ombilicului in primele zile din viata, schimbarea scutecului, ingrijirea urechiuselor, nasucului si a ochisorilor, manechiura si pedichiura, pana la baita de seara, fiecare ‘actiune' in parte are importanta ei si de asemenea timpul acordat difera de la o mamica la alta.
CORDONUL OMBILICAL
Cordonul ombilical este cel care face legatura intre mama si fat, atunci cand acesta nu este nascut. Atunci cand vine pe lume bebelusul, cordonul ombilical se taie si se leaga. La inceput aceasta parte a cordonului ombilical are forma unei ‘gelatine' si in timp de 5-10 zile se inchide la culoare, se usuca si se desprinde. Pentru igiena zilnica se folosesc numai comprese sterile, iar la indicatia medicului (in functie de necesitati) medicamente sub forma de solutie sau pulbere. Pana la cicatrizare se evita umezirea locului pentru a nu se infecta.
Daca pielea din jurul buricului este rosie, iritata sau umflata, este necesara consultarea medicului.
Cand am adus acasa bebelusul una din temerile mele a fost: cum voi ingriji buricul? Prima data a fost greu apoi devenise obisnuinta. De fiecare data cand schimbam scutecul aveam in vedere si buricul. La inceput, pana sa se desprinda cordonul ombilical puneam pe o compresa sterila o solutie indicata de medic, stergeam cu grija de jur imprejurul buricului fara a apasa, dupa care asezam scutecul. Dupa ce s-a desprins procedam la fel in plus adaugam un medicament in forma de pulbere, o compresa sterila si abia apoi scutecul. Medicul pediatru mi-a recomandat sa acopar si buricul cu scutecul.
SCHIMBAREA SCUTECULUI
Schimbarea scutecului era o misiune complexa pentru mamele noastre care foloseau bucati de panza pe care le spalau, le fierbeau si apoi le refoloseau. Scutecul de unica folosinta a usurat mult munca mamicilor. Medicul te poate ajuta in alegerea scutecului potrivit pentru bebelusul tau.
Copilul are un simt dezvoltat de curatenie. De multe ori plange cand scutecul nu este curat.
Schimbarea scutecului trebuie sa se faca intr-un loc sigur, de unde bebelusul nu poate sa cada sau sa se raneasca. Mesele de infasat sunt o varianta. O alta varianta, mai ieftina, ar fi sa amenajati un loc cu o saltea moale (sau o patura indoita) si un cearceaf de unica folosinta pentru a proteja suprafata de lichidele care se pot varsa. Eu am amenajat astfel: langa patutul fetitei aveam un birou de inaltimea patutului. Am asezat pe el o patura mai groasa indoita apoi un cearceaf de unica folosinta (se gasesc in comert). Aveam tot timpul la-ndemana scutece si hainute curate, crema pe baza de oxid de zinc impotriva iritatiilor, ulei de masline, servetele umede si un prosopel moale.
Este bine sa ai la indemana toate cele necesare pentru a nu fi nevoie sa lasi copilul singur pe masa de infasat. Este interzis acest lucru chiar si pentru cateva secunde. Asa ca, aseaza in ordine: scutecul curat, crema sau uleiul si hainute curate (sunt necesare in unele cazuri cand se uda sau se murdaresc).
Intotdeauna inainte de a interactiona cu bebelusul, fie cã il schimbi, cã il hranesti,sau ca te joci cu el, trebuie sa te speli pe maini.
Temperatura camerei este un factor important atunci cand schimbi copilul. Dupa anumite studii temperatura la care copilul se simte bine este de 20 grade C. Deoarece bebelusul nu isi poate regla temperatura corpului in functie de mediu este indicat ca timpul in care copilul este dezbracat sa fie minim. De aceea este bine sa avem aproape de masa de infasat si jucarii care sa-i distraga atentia in cazul in care nu este prea ‚incantat' cand il schimbati. Eu vorbeam tot timpul cu ea. Ii povesteam de exempul ce ii fac, era foarte atenta si in felul acesta uita sa mai dea din picoare.
Dupa ce este indepartat scutecul murdar se spala copilul cu apa calduta (nu este necesara spalarea cu sapun la fiecare schimbare a scutecului deoarece usuca pielea), daca nu este posibil se sterge cu vata umeda sau cu servetele umede. Trebuie indepartate foarte bine resturile de fecale si urina pentru a nu se forma iritatii.
Inainte de a se aºeza scutecul curat se foloseste o crema impotriva iritatiilor sau ulei de masline (sau de floarea soarelui) fiert in prealabil intr-o sticluta timp de 15-20 minute.
Partea din spate a scutecului de deosebeste de cea din fata. Sunt ideale scutecele care se prind cu arici, deoarece indiferent daca pe mainile tale a mai ramas crema sau sunt ude, se fixeaza fara probleme.
INGRIJIREA OCHILOR, A NASUCULUI SI A URECHIUSELOR
Nu sunt recomandate betisoarele speciale pentru urechi si nas deoarece se pot intampla diferite accidente. Ochii se curata cu ser fiziologic si comprese sterile. Miscarea este dinspre tample spre nas. Intotdeauna fiecare ochi are compresa lui pentru a evita o eventuala transmitere a infectiei de la un ochi la altul. Noi am avut ceva probleme cand am iesit din spital cu ochisorii. A trebuit sa insist atunci cand ii curatam si o faceam foarte des. De fiecare data cand ii schimbam scutecul. Nasul se curata cu ser fiziologic. Se inmoaie mucozitatile si aluneca. Nu este absolut necesara folosirea pompei de nas, aceasta nu numai ca poate rani dar poate si speria copilul. |
MANECHIURA SI PEDICHIURASe foloseste o forfecuta special conceputa pentru bebelusi, cu varfuri boante. Daca bebelusul este nervos este bine sa amanam ‚evenimentul' pana cand acesta adoarme. Orice manevra executam cu bebelusul aceasta trebuie efectuata inainte de masa si cu foarte mult calm. |
BAITA
Baita trebuie facuta in fiecare seara. Este de preferat la aceeasi ora pentru a se forma un program si o rutina. Rutina este foarte importanta pentru copil. Pe mine m-a ajutat foarte mult deoarece dupa baita manca si apoi adormea fara riposte si insistente.
Pregateste intotdeauna tot ce ai nevoie pentru a nu fi nevoie sa te indepartezi de bebelus. Nu lasa copilul niciodata, nicio secunda singur in cada sau cadita. Riscul de inec este foarte mare.
Unii copii refuza baia si mai ales spalatul pe cap. Acestora li se recomanda spalarea locala cu un prosop umed timp de 2-3 zile dupa care se incearca din nou baita.
|
Marea majoritate a bebelusilor prefera baia. Se crede ca le aduce aminte de mediul intrauterin.
Se recomanda folosirea samponului sau a spumei de baie deoarece nu usuca pielea atat de tare precum sapunul. Trebuie sa aiba un PH neutru si sa fie obligatoriu pentru copii.
Pentru a face aceasta activitate mai placuta pentru amandoi ar fi bine sa-i vorbesti, sa-i canti sau sa va jucati impreuna cu jucariile sau cu spuma din cadita.
Trebuie sa i se acorde atentie deosebita capusorului mai ales cand acesta nu poate fi sustinut.
Pentru mamele care au fetite este bine sa stie ca nu trebuie sa insite sa le spele in interiorul labiilor, in zona genitala deoarece se pot creea un dezechilibru in sistemul de aparare naturala a regiunii vaginale si aceasta poate conduce la infectarea cu microbi.
Se foloseste un prosop moale si se insista la pliuri, deoarece apa ramasa in aceste zone poate provoca iritatii.
Cand ii faceam baita fetitei mele era un intreg ritual. In primele luni fierbeam apa intr-o oala curata in care puneam un saculet cu tarate de grau (pentru exfoliere), o turnam in cadita in camera ei. O spalam pe spate, o intorceam si o spalam pe burtica si pe picioruse. Capusorul era intotdeauna ultimul, evitam sa stea prea mult cu capul ud. Dupa ce terminam baita o stergeam bine cu un prosop moale si apoi ii faceam masaj cu ulei de masline fiert si racit, pe spate, pe burtica, pe manute, pe picioruse, cu miscari circulare si tandre. Dupa ce terminam o imbracam si mergeam intr o alta camera sa manance. Intre timp sotul se ocupa de curatenie si intotdeauna, indiferent daca era vara sau iarna, deschidea geamul. Iarna 5 minute vara mai mult timp. |