Jucarii pentru bebelus - luna de luna

Jucarii pentru bebelus - luna de luna

Raluca Cristea

Foarte importante pentru crearea unui mediu placut si a primelor imagini colorate, jucariile te vor ajuta sa il tii pe bebelus ocupat, dar cu folos, in timp ce tu trebaluiesti prin casa. In plus, jucariile ii vor dezvolta imaginatia, capacitatea de adaptare si il vor invata sa se bucure de ceea ce este in jurul lui.

Chiar daca pot parea mai mult o distractie, vei fi surprinsa sa afli ca, inca din primele luni de viata, copilul invata si asimileaza in timp ce se joaca.

Iata jocurile si jucariile potrivite in fiecare luna, care il vor ajuta pe bebe sa isi dezvolte miscarile, imaginatia, creativitatea si perspicacitatea inca din primul an de viata!

JUCARII pentru 0-3 luni

In primele 3 luni de viata, bebelusul nu are nevoie de anumite jucarii, ci mai mult de imbratisari, mangaieri si vocea parintilor constant in preajma lui, pentru a-i oferi sentimentul de siguranta si afectiune. Faptul ca iti vede chipul in timp ce ii citesti povesti sau ii canti, este o adevarata incantare pentru puiul tau.

Totusi, poate fi de bun augur sa ii atarni deasupra patului diverse jucarii mici, colorate si moi, pe care sa le poata atinge si misca atunci cand il tii in picioare. Daca jucaria scoate si sunete, incantarea va fi si mai mare.

Bratele si picioarele bebelusului se agita liber si el poate sa te urmareasca cu privirea. Aseaza-l pe o paturica, pe care voi, parintii, o veti tine de cele patru colturi si leganati-l bland, privindu-l si zambind. Recompensa va fi un incomparabil suras larg din partea micutului vostru.

jucarii bebelusi 

 

JUCARII pentru 4 luni

In jurul varstei de 4 luni, simturile si perceptiile bebelusului incep sa se stabilizeze, asa ca incepand de acum, poti incepe sa i le stimulezi prin diverse jocuri si activitati, scop in care jucariile sunt instrumentul principal.

Cum trebuie sa arate jucariile? Primul criteriu: varsta copilului. Pana cand micutul implineste 3-4 luni, trebuie sa ii cumperi jucarii simple, colorate, mici si moi. Al doilea criteriu: aspectul jucariei. Jucaria nu trebuie sa fie grea, nu trebuie sa aiba margini dure sau ascutite, nu trebuie sa aiba parti detasabile, iar sunetele pe care le produce nu trebuie sa fie stridente sau de lunga durata.

Luandu-l in brate si sustinandu-l de burtica, jucati-va de-a "avionul". Cu bratele si picioarele intinse, ii va placea sa zboare si va aprecia aceasta pozitie noua, descoperind lumea de la inaltime. Incepi mai incet, apoi accelereaza ritmul, pentru ca in bratele tale el se va simti in siguranta.

JUCARII pentru 5 luni

Bebelusul incepe sa se ridice pe antebrate. Aseaza-l pe picioarele tale indoite, tine-l ferm cu mainile si jucati-va de-a "ascensorul". Picioarele tale se ridica din ce in ce mai sus si miscarea devine din ce in ce mai rapida. Asa vei avea si tu ocazia sa iti tonifiezi musculatura picioarelor.

Ii poti oferi jucarii moi, care iau diverse forme, din plus sau material gumat.

JUCARII pentru 6 luni

Acum bebe isi controleaza bine mainile si picioarele. Cand este asezat pe burtica, el incearca sa se intoarca pe spate. Il vei aseza pe antebratele tale trecandu-ti mainile pe sub burtica lui. Uneste-ti mainile cu cele ale taticului si astfel il veti rostogoli pe micut intr-un mod distractiv de pe spate pe burta si invers.

Jucarii care ii dezvolta perspicacitatea

- Jocul cu mingea - Poti incepe acest joc de la varsta de 6 luni, cand ii dai mingiute de diverse dimensiuni ca sa faca ce isi doreste cu ele. Treptat, va invata sa o rostogoleasca, sa o arunce si sa o loveasca cu piciorul. In timp ce se joaca cu mingea, micutul invata cum sa isi controleze muschii picioarelor si mai ales, ai mainilor, isi dezvolta coordonarea ochi-maini si intelege cum functioneaza obiectele rotunde. 
jocuri bebelusi

 

JUCARII pentru 7-8 luni

Pruncul vostru este mult mai receptiv, stie sa se intoarca in toate directiile si ramane in pozitia sezand fara sa fie nevoie de sprijin. In curand va incerca sa se ridice in picioare. In picioare, sustinut, ii place sa sara. Poti sa amplifici miscarea, ridicandu-l mai sus, imediat ce sare el.

Ofera-i jucarii de forme diferite, neaparat cu margini rotunjite si diametrul mai mare de 10 centimetri.

JUCARII pentru 9 luni

Sprijinit de un scaun sau de o piesa de mobilier, bebelusul poate sta in picioare. Daca in patru labe este deja un campion confirmat, ii poti organiza o cursa cu obstacole. Pune pe jos cateva perne mai tari. Incurajeaza-l sa le escaladeze aratandu-i o jucarie pe care o va gasi de cealalta parte a pernei.

Jucarii care ii dezvolta miscarile si musculatura

- Jucarii care se misca - Jucariile pe baterie sau actionate cu cheita sunt excelente incepand cu varsta de 9 luni. Acestea il incurajeaza pe bebelus sa le urmareasca chiar si de-a busilea si ii dezvolta simturile motorii de baza.

jucarii

 

JUCARII pentru 10 luni

Puiul vostru este din ce in ce mai indemanatic si mai atent. Adauga la obstacole un tunel din perne tari. El va aprecia jocul "cucu-bau" daca te ascunzi de cealalta parte a tunelului. El va sti, de asemenea, ca jucaria disparuta va fi regasita de cealalta parte a obstacolului.

Jucarii care ii dezvolta perspicacitatea

- Jocul cu cuburi - Il poti folosi de la varsta de 10 luni, cu piese de tip Lego sau din lemn, dar cu marginile rotunjite. Prin acest tip de joc, bebelusul isi va dezvolta creativitatea si va intelege cum se manipuleaza diverse obiecte.

JUCARII pentru 11 luni

Copilul cauta sa se ridice in picioare fara niciun ajutor. Poti sa-i pregatesti un mic traseu cu ajutorul caruia el va trece de la mersul in patru labe la mersul in picioare. Aseaza perne, scaune, taburete, de care el va incerca sa treaca, cautand sa ajunga la tine.

Jucarii care ii dezvolta miscarile si musculatura

- Jocul cu baloane de sapun - Este simplu: tu faci baloanele, iar el va topai de colo colo fericit, ca sa le prinda.

JUCARII pentru 12 luni


Copilului incep sa ii placa senzatiile mai puternice si jocurile mai complexe. Tati si mami isi pot folosi bratele ca pe un leagan care merge din ce in ce mai repede si din ce in ce mai sus.

Jucarii care ii dezvolta miscarile si musculatura

- Jocul cu aducerea jucariilor - Te poti juca acest joc incepand cu varsta de 1 an a micutului. Imprastie in camera 5-6 jucarii apoi spune-i "adu-mi mingea", "adu-mi ursuletul", etc.

jucarii pentru bebelusi

Jucarii care ii dezvolta perspicacitatea

- Hartia si creioanele colorate - Incepand cu varsta de 1 an, micutul va mazgali aproape orice prinde cu ajutorul creioanelor colorate. Astfel, incepe sa faca incet distinctia intre culori si isi dezvolta imaginatia, de ce nu, poate chiar si o viitoare pasiune.

Si, pentru a incheia fiecare sedinta de joaca, este neaparat nevoie de o mangaiere si de un pupic! Schimburile afective sunt foarte importante pentru dezvoltarea psihica a copilului vostru. Acordand timpul adecvat jocurilor cu bebelusul, cel mai mare castig al intregii familii va fi stimularea dezvoltarii copilului, pregatirea pentru primii pasi sau pur si simplu increderea oferita.

Tu ce jucarii ai ales pentru copilul tau? Ce jucarii recomanzi si celorlalte mamici?

Articolul urmator
Sunt expert în parenting și îți ofer 6 sfaturi simple pentru un bebeluș fără mofturi la mâncare
Sunt expert în parenting și îți ofer 6 sfaturi simple pentru un bebeluș fără mofturi la mâncare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară
    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară

    Spre finalul acestei săptămâni, sâmbătă, pe 16 aprilie, prima lună plină a acestei primăveri, Luna Roz, va fi vizibilă. Întrucât stă sub semnul Balanței, ea...

    El este medicul care vine în România lună de lună pentru a salva inimile copiilor aflate în pericol să nu mai bată
    El este medicul care vine în România lună de lună pentru a salva inimile copiilor aflate în pericol să nu mai bată

    În România se nasc aproximativ 1.000 de copii cu malformaţii congenitale cardiace pe an. 10% dintre aceştia reprezintă urgenţe neonatale și trebuie operaţi în prima...

    4 ZODII puternic influentate de Luna plina in Rac. Frustari si eliberari! Vezi daca e si zodia ta pe lista
    4 ZODII puternic influentate de Luna plina in Rac. Frustari si eliberari! Vezi daca e si zodia ta pe lista

    Luna plina in Rac a avut loc pe 17 ianuarie 2022, dar efectele sale inca se resimt. Pregateste-te pentru drama ta preferata de pe Netflix cu o cutie de servetele la indemana pentru ca prima...

    Fiica lui Feli Donose este adorabilă! Nora Luna are 4 ani și deja a apărut într-unul dintre videoclipurile mamei sale
    Fiica lui Feli Donose este adorabilă! Nora Luna are 4 ani și deja a apărut într-unul dintre videoclipurile mamei sale

    Feli este una dintre cele mai apreciate artiste de la noi. Ea a devenit cunoscută odată cu participarea la emisiunea-concurs „Vocea României” în anul 2012 și a...

    În luna octombrie a acestui an s-au născut peste 13.600 de copii. Sporul natural rămâne negativ
    În luna octombrie a acestui an s-au născut peste 13.600 de copii. Sporul natural rămâne negativ

    Sporul natural se referă la diferența dintre numărul de nașteri de copii vii și numărul de decese dintr-un anumit interval de referință. Ieri, pe 11 decembrie, Institutul Național...

    Studiu: de ce mamele au șanse foarte mari să nască bebeluși în luna propriei aniversări
    Studiu: de ce mamele au șanse foarte mari să nască bebeluși în luna propriei aniversări

    Nu de puține ori auzim despre familii în care unul din părinți, cu precădere mama, își celebrează ziua de naștere în aceeași lună cu copilul. Care este explicația...

    6 motive pentru care bebelușii născuți în luna septembrie sunt speciali
    6 motive pentru care bebelușii născuți în luna septembrie sunt speciali

    Există momentul perfect pentru a aduce copilul pe lume? Se pare că da! Luna septembrie este răcoroasă și plină de bunătăți, iar bebelușii născuți în această lună vor fi...

    Părinții care au copii mai mici de 8 ani vor putea lucra de acasă câteva zile pe lună
    Părinții care au copii mai mici de 8 ani vor putea lucra de acasă câteva zile pe lună

    Ar putea exista o veste bună pentru părinții care își doresc să stea mai mult acasă, cu ai lor copii! Un proiect de lege care este deja depus în Senat susține că...

    © 2025 Qbebe