Ingrijiri speciale pentru bebelusul tau pe timp de vara

Ingrijiri speciale pentru bebelusul tau pe timp de vara

Irina Olteanu - Redactor Senior

Temperaturile ridicate din timpul verii pot ingreuna sarcina parintilor de a mentine bebelusii sanatosi si relaxati. Iata o serie de sfaturi legate de ingrijirile speciale ce trebuie oferite copiilor, precum si problemele care pot aparea in cazul nerespectarii lor alaturi de un specialist.

Ce se poate intampla vara

Temperaturile crescute si umezeala ridicata pot face ca vara sa para necrutatoare. Indiferent ca va petreceti timpul in interior sau in aer liber, este destul de dificil sa oferiti celor mici siguranta si confort. De exemplu, imbracarea excesiva poate cauza o iritatie a pielii, expunerea la vremea caniculara poate conduce la arsuri solare si chiar infarct. Nu in ultimul rand, supraincalzirea a fost asociata cu sindromul mortii subite (o tulburare fatala in timpul somnului). Medicul pediatru Bruce Epstein din Florida afirma :"bebelusii dorm profund cand le este cald, fiindu-le dificil sa se trezeasca, ceea ce poate creste riscul de SMS (sindromul mortii subite)."

Hainele potrivite

Cand iesiti la plimbare, imbracati-va bebelusul in haine largi, usoare, preferabil realizate din fibre naturale cum este bumbacul care absoarbe transpiratia mai bine decat materialele sintetice. O regula de tinut minte, in special vara, conform medicului Bruce Epstein: "imbracati copilul cum sunteti imbracati voi. Daca voi purtati pantaloni scurti si tricou si pentru el sunt potrivite aceleasi articole vestimentare." Din punct de vedere al culorilor, optati pentru nuante deschise, bluza/pantaloni lungi si o palarie cu boruri largi; acestea se pot dovedi de ajutor si in protejarea impotriva insectelor specifice acestui sezon. Nu ii expuneti pielea celui mic intr-o zi innorata pentru ca razele solare pot penetra norii.

lotiune

Aerisire optima

Deoarece bebelusii nu sunt capabili sa transpire eficient, se pot supraincalzi mai repede decat adultii. Din acest motiv nu trebuie sa lasati niciodata un copil intr-o camera incinsa sau intr-o masina (sunt cunoscute multe cazuri teribile); chiar si cateva minute pot determina cresterea exacerbata a temperaturii corporale, fiind uneori fatala. In plus, supraincalzirea reprezinta o cauza directa a diareei de vara. Pentru a verifica daca cei mici se simt confortabil (nu sunt supraincalziti), verificati cum se simte pielea sub haine si pe gat; trebuie sa fie calduta, nu fierbinte sau rece. Retineti ca mainile/picioarele nu sunt un indicator bun (sunt mai reci de obicei).

Materialul din care este fabricat caruciorul poate impiedica de asemenea bebelusul sa se simta confortabil deoarece se incinge destul de rapid si cel mic devine agitat; urmariti mai degraba un material cum este nylon si nu denim si nu lasati copiii prea mult in carucior in zilele toride.

Hidratarea este cheia

Chiar daca nu vedeti transpiratie pe corpul celui mic (vezi explicatia mai sus), bebelusul poate pierde lichide importante din organism. O fata congestionata, piele calda la atingere, respiratie rapida si agitatie pot fi indicii ale deshidratarii. Deoarece copiii sub 6 luni alaptati exclusiv nu au nevoie sa bea apa (laptele matern este format din laptele initial care potoleste setea si laptele final care hraneste), sunt de ajutor mesele mai dese, in cantitati mai mici. Pentru bebelusii hraniti artificial, trebuie sa le oferiti apa fiarta si racita sau apa speciala pentru bebelusi administrata constant cu lingurita sau intr-o canita/biberon special (acordati atentie sporita sterilizarii veselei vara). Cei mici vor bea cu cel putin 50% mai multe lichide vara (aportul normal de lichide este de cel putin 60 ml/500 g/zi, prin urmare un bebelus de 4,5 kg care bea de obicei 590 ml, va primi vara minim 890 ml de lichide). 

Citeste si:

Deshidratarea la copii - simptome si tratament 

Timpul petrecut afara

Cel mai periculos interval de petrecut in aer liber pe timpul verii este intre orele 10 am si 2 pm, conform medicului dermatolog Eric Siegel din New Jersey deoarece soarele are impact negativ asupra pielii. Fie ca va aflati in parc sau pe plaja, cautati un loc umbrit, cum este un copac, o umbrela si chiar un cort (verificati sa aiba ventilatie potrivita). Ochelarii de soare sunt un accesoriu important pentru protectia celui mic; urmariti sa blocheze radiatiile UV in proportie de 99%.

In ceea ce priveste protectia solara, bebelusii sub 6 luni au o piele fina, delicata, de aceea trebuie evitata expunerea lor directa la soare. Insa Academia Americana a Pediatrilor considera ca puteti aplica o cantitate minima de produse cu protectie solara pe portiunile expuse (limitate dupa cum am mentionat mai sus), inclusiv pe fata. Pentru bebelusii mai mari de 6 luni, folositi produsele fara grija si reaplicati la 2 ore sau cand cel mic transpira/se uda. Urmariti creme/lotiuni cu factor de protectie solara de minim 30 si aplicati si sub haine (tesaturile obisnuite din bumbac dispun de SPF 5).

 

 

Protectia pielii

Daca bebelusul transpira excesiv in timpul perioadelor calde, cu umiditate mare, veti observa mici iritatii rosii pe gat, zona inghinala, in pliurile pielii de la genunchi sau coate. Pentru a ameliora simptomele, imbracati copiii in haine din bumbac sau doar in scutec si aplicati produsele recomandate de medic pe zonele afectate, mentinandu-i pe cei mici in incaperi racoroase (nu reci), bine ventilate. Daca bebelusul sufera o arsura solara (piele rosie, fierbinte, inflamata) si are sub 1 an, apelati de urgenta la medic; va trebui sa aplicati apa la temperatura camerei (nu rece) si produse hidratante, eventual sa administrati analgezice pentru durere si sa nu spargeti flictenele (protejeaza impotriva infectiei).

La baie este bine sa acordati atentie speciala zonei gatului, subratului si pliurilor; crescand numarul de spalari veti ajuta la mentinerea unui confort sporit si a igienei corespunzatoare. Curatati constant mainile bebelusului, in special daca isi atinge fata/le introduce in gura.

Doamna doctor Catalina Stoian, Medic specialist Dermatovenerologie, Clinica Gral Stefan cel Mare ne ofera urmatoarele informatii:

"Copiii care sunt lasati sa se joace in zone cu vegetatie foarte bogata sau foarte aproape de ape statatoare sunt expusi la medicintepaturile de insecte si la bolile transmise prin intermediul acestora deoarece in timpul verii, numarul si activitatea insectelor creste foarte mult, la fel ca si varietatea de plante cu care organismul poate sa ia contact. Aceasta nu inseamna ca nu trebuie lasati in aer liber, ci mai degraba sa fie supravegheati si sa li se aplice pe piele produse speciale pentru protectia impotriva insectelor. Copiii care prezinta un teren alergic (dermatita atopica) pot dezvolta reactii cutanate consecutiv contactului direct al pielii cu vegetatia sau cu substante din mediul inconjurator. De asemenea, pot dezvolta reactii cutanate (de exemplu urticarie) consecutiv consumarii unor alimente cu potential alergizant (de exemplu capsuni)."

Citeste si:

Cum ingrijesti pielea bebelusului in timpul verii 

Odihna de calitate

In zilele foarte fierbinti veti observa ca bebelusul are probleme cu somnul. Deschiderea ferestrelor poate ajuta la racorirea camerei, insa asigurati-va ca patutul nu sta in curent. Daca nu puteti deschide ferestrele, apelati la un ventilator, verificand sa nu fie indreptat spre bebelus. Pentru parintii care infasa copilul pe timpul somnului, indepartati un strat de haine pentru a impiedica supraincalzirea; muselina este un material potrivit (este usor si bine aerisit).


          

De retinut

Evitati sa mergeti vara cu bebelusul in spatii aglomerate deoarece cresc sansele de a contacta o infectie si evitati expunerea directa la soare/temperaturi ridicate (mai ales cand este vant uscat); folositi produse pentru protectie solara. Utilizati plase de tantari pentru a proteja copilul de muscaturile de insecte (pentru copiii mai mari de 2 luni puteti folosi si repelente de insecte) si aerisiti constant incaperea in care isi petrece cel mic timpul. Acordati atentie igienei, spaland corpul/mainile si taind unghiile. Desi piscinele pot parea o alternativa potrivita de racorire, poseda un risc mare pentru pielea sensibila a bebelusului; daca simtiti miros de clor este mai bine sa le evitati. In plus, este bine ca bebelusii sa nu fie introdusi in piscine prea reci. Nu le oferiti medicamente fara aprobarea medicului deoarece sistemul digestiv este mai sensibil pe perioada verii.

spray  roll on   spray

Noua gama Chicco 3 luni+ de protectie impotriva tantarilor si a altor tipuri de insecte foloseste ca substanta activa Citrodiolul, un extract natural de Eucalipt (Eucalyptus Maculata Citrodiora), originar din Australia, recunoscut pentru calitatile sale exceptionale in prevenirea intepaturilor insectelor. Aceste produse si-au demonstrat eficienta si impotriva speciei de tantar cunoscuta sub denumirea de Asian Tiger (Aedes Albopictus), purtatorul meningitei West Nile. Produsele Chicco Zanzo-N pot fi utilizate pentru copii cu varsta peste 3 luni, femei insarcinate; formula lor exclusiva isi mentine efectul de protectie impotriva insectelor atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii. Datorita protectiei de lunga durata (3 ore), nu necesita aplicari frecvente. Produsele sunt sigure, testate dermatologic (nu contin coloranti, parabeni sau ingrediente chimice de tipul Diethyltoluamidum-ului (DEET)) si dispun de formula delicata (se absoarbe imediat; nu pateaza hainutele si nu lasa urme de grasime; emana un miros placut, neiritant).

Doamna doctor Catalina Stoian, Medic specialist Dermatovenerologie, Clinica Gral Stefan cel Mare ne ofera urmatoarele sfaturi:

"Protectia cea mai eficienta se realizeaza prin evitarea contactului cu sursa agresogena, lucru nu intotdeauna usor de realizat. De aceea, atunci cand se poate, copiii pot fi echipati cu elemente vestimentare care sa ii apere (de exemplu purtarea pantalonilor lungi). De asemenea, la sosirea serii, pe pielea lor se pot aplica produse care indeparteaza medicinsectele. Trebuie avuta in vedere si expunerea la soare, ea trebuind evitata in orele de maxima intensitate si atunci cand se face, neaparat trebuie sa fie aplicat un produs cu proprietati fotoprotectoare pe piele.

Sfatul cel mai important ar fi ca parintii sa aiba o evidenta clara asupra afectiunilor pe care le are copilul si sa stie care sunt factorii declansatori ai bolilor, in cazul in care acestea exista. De asemenea, atunci cand merg in vacante sau in zone in care nu au mai fost sa observe atent imprejurimile si mediul astfel incat sa fie constienti de riscurile la care se pot expune copiii lor, putand astfel sa le evite cat mai eficient." 

Multumim doamnei doctor Catalina Stoian pentru informatiile oferite. 

Surse:

http://thestir.cafemom.com; www.babycenter.in; www.ohbaby.co.nz; www.parents.com; http://cutebabysolutions.blogspot.ro


Articolul urmator
Trucul bizar prin care o mamă și-a convins bebelușul să se hrănească din biberon
Trucul bizar prin care o mamă și-a convins bebelușul să se hrănească din biberon

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    16 copii de la o grădiniță din Iași au fost iradiați si au avut nevoie de îngrijiri medicale
    16 copii de la o grădiniță din Iași au fost iradiați si au avut nevoie de îngrijiri medicale

    Acuzații grave aduse unie grădinițe din Iași de către părinții copiilor care susțin că educatoarele au folosit lămpi UV în clasele pline cu copii. Pe 4 mai, spre seară, mai...

    Peste 20 de persoane, printre care și copii, de la un complex din Olimp au avut nevoie de îngrijiri medicale. S-a activat planul roșu de intervenție
    Peste 20 de persoane, printre care și copii, de la un complex din Olimp au avut nevoie de îngrijiri medicale. S-a activat planul roșu de intervenție

    24 de persoane au acuzat stări de rău după ce s-au bălăcit în piscina unui complex hotelier din stațiunea Olimp la care erau cazați. A fost nevoie de intervenția echipajelor...

    Trucul de trei minute care te ajută să formezi o legătură emoțională strânsă cu bebelușul tău
    Trucul de trei minute care te ajută să formezi o legătură emoțională strânsă cu bebelușul tău

    Mamele formează o legătură cu bebelușul încă de când aceștia sunt în burtică. Cu toate acestea, există metode menite să strângă și mai mult această...

    O mamă și-a purtat timp de cinci zile în pântec copilul care s-a oprit din evoluție. „Nu am fost tratată cu prioritate pentru că bebelușul meu murise”
    O mamă și-a purtat timp de cinci zile în pântec copilul care s-a oprit din evoluție. „Nu am fost tratată cu prioritate pentru că bebelușul meu murise”

    Pierderea unei sarcini este incredibil de dureroasă pentru femeile care abia așteaptă să devină mame. Statisticile arată că aproximativ 15% din sarcini se soldează cu un avort...

    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică
    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică

    Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul se dezvoltă, corpul tău trece prin numeroase schimbări. Află când se întoarce bebelușul în burtică și cum te...

    Copilul tău are nevoie de TIMP, nu de BANI
    Copilul tău are nevoie de TIMP, nu de BANI

    Nevoile emoționale ale copiilor sunt mai presus decât cele financiare. Nicio jucărie, oricât ar fi de scumpă, nicio haină, oricât ar fi de costisitoare, nu poate...

    ”Bebelușul tău pare că fumează o țigară”. Ce a răspuns mama străinului din magazin care s-a gândit să facă o glumă
    ”Bebelușul tău pare că fumează o țigară”. Ce a răspuns mama străinului din magazin care s-a gândit să facă o glumă

    ”Sunt furioasă după ce un străin a făcut un comentariu nepotrivit cu privire la copilul meu într-un supermarket.”, scrie o mamă pe o rețea de socializare.

    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii
    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii

    Un copil cu nevoi speciale presupune o grijă și o atenție deosebită, câteodată pentru toată viața. Copiii cu nevoi speciale nu pot lua parte la anumite activități specifice...

    © 2025 Qbebe