In ultima vreme din ce in ce mai multe mamici sunt preocupate de modalitati prin care pot limita expunerea bebelusilor la substantele chimice prezente in produsele cosmetice de folosinta zilnica.
Din pacate, majoritatea produselor cosmetice pentru bebelusi contin substante chimice in diverse concentratii care, pe timp indelungat, pot dauna sanatatii copiilor. Oricat s-ar lauda producatorii ca sapunul, crema sau uleiul de corp pentru bebelusi este natural, etichetele ii dau de gol: majoritatea contin parfumuri si coloranti sintetici, substante petrochimice si alte chimicale cu denumiri complicate.
Solutia cea mai la indemana pentru tine si copiii tai este sa incepi sa prepari chiar tu produsele cosmetice cu ajutorul catorva ingrediente naturale. Unele dintre ingrediente ti se vor parea putin cam scumpe, insa beneficiile sunt nepretuite.
Ulei de corp pentru bebelusi
Unul dintre produsele cosmetice folosite in rutina zilnica de ingrijire a bebelusului este, fara indoiala, uleiul de corp. Aplicat dupa fiecare baie, acesta trebuie sa asigure hidratarea pielii bebelusului tau, dar si sa fie cat mai delicat. Acesta este unul dintre produsele pe care toate mamicile il pot prepara in casa cu putina rabdare si cheltuiala minima.
Ingrediente:
• 250 ml. ulei baza (poate fi ulei de masline, ulei de migdale dulci sau ulei de cocos)
• 2 linguri pline de planta (musetel, lavanda sau galbenele): poti alege plante proaspete sau chiar uscate, o singura planta sau le poti amesteca.
Mod de preparare:
Incalzeste uleiul la foc mic, intr-un vas emailat. Daca folosesti ulei de cocos (care este solid), incalzeste-l pana cand se topeste in intregime. Adauga plantele si lasa amestecul sa fiarba la foc foarte mic timp de 20 de minute. Opreste focul si lasa uleiul sa se raceasca putin, apoi strecoara-l prin tifon. Pune uleiul astfel obtinut intr-o sticluta (daca ai folosit ulei de masline sau migdale) sau intr-o cutie cu capac (daca ai folosit ulei de cocos, deoarece se va solidifica).
Unguent pentru iritatia de scutec
Oricat ai fi de atenta cu igiena si ingrijirea bebelusului tau, este posibil ca la un moment dat sa ii apara o iritatie pe fundulet, in zonele care au contact cu scutecul. Aceasta iritatie este destul de neplacuta, insa la farmacie gasim foarte multe creme care sa ajute la vindecare. In cazul in care nu te incanta foarte tare ideea de a folosi atatea chimicale, noi iti recomandam un unguent natural pe care sa il prepari chiar tu in casa. Acest unguent te va ajuta si sa previi si sa ameliorezi iritatia de scutec.
Ingrediente:
• 100 grame unt de shea
• 50 ml. ulei de migdale dulci
• 50 ml. ulei din tarate de orez
Mod de preparare: Topeste untul de shea intr-un vas emailat, la foc foarte mic. Cand a devenit lichid, adauga uleiul de migdale dulci si uleiul din tarate de orez. Omogenizeaza, opreste focul si lasa amestecul la racit. Cand este caldut, omogenizeaza bine cu mixerul sau cu blenderul vertical pana cand amestecul devine uniform si fin. Daca vrei sa il parfumezi, poti folosi o picatura sau doua de ulei de lavanda (are si proprietati antibacteriene). Pune amestecul intr-o sticla cu dop si pastreaza-l la temperatura camerei.
Sapun natural pentru bebelusi
Cel mai folosit produs in igiena copiilor, dar si a adultilor este, fara indoiala, sapunul. Probabil ca inca de la nasterea bebelusului ai ales un sapun special conceput pentru pielea lui sensibila, insa nimic nu se compara cu sapunul preparat in casa, fara substante chimice sau parfumuri artificiale. Iti oferim o reteta de sapun care nu te va costa prea multi bani, ci doar putina rabdare, atentie si efort.
Ingrediente:
• 850 ml ulei de masline;
• 300 ml ulei de palmier;
• 300 ml ulei de cocos;
• 480 ml apa distilata;
• 200 g soda caustica;
• 50 ml ulei esential de lavanda sau musetel.
Vei mai avea nevoie de: manusi de cauciuc, ochelari de protectie, cratita emailata, vas de sticla, 2 linguri de lemn, 2 termometre din sticla, forme pentru sapun (silicon, plastic dur sau lemn), hartie cerata, o foaie de polistiren (care sa acopere forma), un cantar de bucatarie digital, un blender.
Mod de preparare: Pune hartie cerata in forma de carton sau plastic. Cantareste bine toate ingredientele. Echipeaza-te cu haine de lucru care sa iti acopere pielea in intregime, manusi de cauciuc, ascunde-ti parul sub un batic, foloseste ochelari de protectie si masca peste nas si gura!
Prepara solutia de soda astfel: toarna soda caustica in apa, putin cate putin, apoi amesteca cu o lingura cu coada inalta, din inox sau plastic. Cand soda caustica se topeste, se vor degaja vapori toxici, deci nu sta aplecata deasupra vasului in timp ce amesteci. Nu turna niciodata apa peste soda pentru ca va avea loc un fel de explozie, iar stropii te pot arde! In timpul procesului de dizolvare, solutia va avea o temperatura ridicata, asa ca va trebui sa o lasi deoparte pentru cateva minute, pana se mai raceste putin. Pune deoparte toate ustensilele si vasele care au intrat in contact cu soda, pentru a evita orice pericol.
Amesteca toate uleiurile intr-o cratita si incalzeste-le pana ajung la aproximativ 37°C (foloseste un termometru pentru a verifica temperatura). Inainte sa adaugi solutia de soda caustica si apa masoara temperatura acesteia cu cel de-al doilea termometru: ar trebui sa fie tot in jur de 37°C. Adauga putin cate putin peste uleiurile din vas solutia de apa si soda. Foloseste blenderul pe post de lingura si amesteca incet, fara sa il pornesti.
Odata ce solutia de soda a fost adaugata peste uleiuri, reactiile chimice au inceput si de acum va trebui sa amesteci constant. In timp ce amesteci cu blenderul, porneste-l in etape scurte de cateva secunde. Pentru inceput, aprinde-l pentru 3-5 secunde, apoi amesteca cu blenderul oprit. Continua sa amesteci si vei observa ca lichidul capata o consistenta cremoasa. Daca ar trebui sa amesteci fara blender, tot procesul ar dura aproximativ o ora. In prezent, datorita tehnologiei, sapunul tau va avea o consistenta cremoasa in numai 2-3 minute. Cand amestecul devine usor cremos (ca smantana), poti adauga uleiurile esentiale.
Mai amesteca putin pentru ca aromele sa se raspandeasca uniform. Toarna sapunul in forme, acopera-l cu hartie cerata si pune deasupra o bucata de polistiren pentru ca temperatura sa scada treptat. Daca este prea frig, inveleste forma in mai multe carpe. Lasa-l la racit 24 de ore. Verifica daca sapunul este suficient de tare, apoi il poti scoate din forma si taia. Sapunul nu va putea fi inca folosit; mai are nevoie de 4-6 saptamani pentru ca toate reactiile chimice sa se incheie.
Atentie! Lucrul cu soda caustica poate fi periculos, asa ca ai grija sa nu fii deranjata, sa nu ai in preajma copii sau animale de casa, iar incaperea in care lucrezi sa fie bine aerisita. Tine la indemana otet: in cazul contactului accidental al sodei cu pielea ta sau cu o alta suprafata toarna imediat otet pentru a neutraliza soda caustica!
Tu ce produse cosmetice destinate ingrijirii bebelusului prepari in casa?