Ii ganguresti sau nu bebelusului tau?

Ii ganguresti sau nu bebelusului tau?

Louise Tanase - Contributor

Atunci cand devii mamica pentru prima oara, emotia, bucuria si temerile se impletesc halucinant. Iti vin in minte mii de intrebari, nelamuriri si ai vrea sa stii tot ce se poate despre puiul tau mic si drag, despre ingrijirea lui, sanatatea si dezvoltarea lui. Una dintre cele mai placute preocupari ale proaspetelor mamici este gangurirea cu bebelusul.

Mamicile nu gasesc bucurie mai mare decat primul zambet si primul gangurit al copilului lor, iar aceasta bucurie le face pe majoritatea mamicilor, dar si pe ceilalti membri ai familiei, sa ii gangureasca la randul lor micutului. Desi la prima vedere, "a vorbi pe intelesul lui" pare foarte amuzant, atat pentru adulti cat si pentru micutul care incearca sa comunice, unii specialisti sunt de parere ca nu este tocmai o idee buna, in vreme ce altii cred ca ganguritul il ajuta sa inceapa sa vorbeasca mai repede, trezindu-i apetitul pentru comunicare.

Pro-gangurit

Mamica si bebelus
 

Adevarul este ca in mare masura, decizia de a ganguri sau nu cu bebelusul depinde numai de parinti. Ei sunt cei in masura sa ii ofere bebelusului un mediu "intelectual" propice pentru dezvoltarea vorbirii. Este bine ca parintii sa ii gangureasca? Dr. Roberta Golinkoff, directorul Laboratorului de Limba si Vorbire Infantila al Universitatii din Delaware si co-autor al tratatului: "Cum vorbesc bebelusii: magia si misterul limbajului in primii trei ani de viata" spune ca: "Da, bebelusilor le place gangureala si observ ca bebelusii, chiar imediat dupa nastere, reactioneaza mai bine la gangureala decat la vorbirea corecta a adultilor.

Mama se joaca cu baietel

Atunci cand gangurim sau vorbim ca un copil, expresiile faciale sunt exagerate, ochii vorbitorului sunt larg deschisi - toate acestea sunt foarte atragatoare pentru un bebelus. Cercetarile au aratat chiar ca gangureala ajuta bebelusii sa diferentieze mai bine sunetele." Unora dintre tinerii parinti le este teama ca gangureala si vorbitul peltic ii va face pe copii sa vorbeasca si mai tarziu ca niste bebelusi. Dr. Golinkoff spune ca "Gangureala si vorbirea asa-zis stricata, peltica, se opreste in mod natural si dispare atunci cand copilul creste si devine capabil sa comunice mai bine cu parintii. Este o adaptare naturala. La varsta de trei ani, nici un copil sanatos nu mai gangureste."

Baietel
Contra gangurit

 

La fel cum multi specialisti sustin ca ganguritul sau vorbitul pe limba bebelusului cu micutul este benefic pentru cel mic, unii cercetatori sustin exact contrariul. In functie de ritmul de dezvoltare individual al fiecarui copil, de preferintele sale, de ceea ce il face pe bebelus sa fie mai receptiv si sa raspunda, fiecare parinte poate alege modul in care i se adreseaza copilului sau: "pe limba lui" sau ca unui adult in miniatura.
Unii specialisti sustin ca "gangureala", sau vorbirea "pe intelesul lui" ar dauna bebelusului si ca ar putea avea drept consecinta intarzierea vorbirii normale, a dezvoltarii limbajului si vocabularului la copiii mici.

 

Rezultatele unor studii recente au demonstrat ca exagerarea ganguritului si a vorbirii stricate, de "bebelus", conduc la dificultati de intelegere a limbajului corect si a unor cuvinte sau propozitii simple. Astfel, copilul poate ramane confuz in ceea ce priveste intelesul cuvantului "masina", in timp ce "trrru-trrrum" poate avea multa vreme inteles si intaietate in comunicare.

Fetita primind cadou de la mami
 

Studiile sugereaza, de asemenea, ca vorbindu-i copilului mic in propozitii complete si corecte este un exemplu mult mai bun pentru copil si il invata mai devreme limbajul si limba materne corecte. In acest fel, micutii vor invata mai repede termenii corecti si isi vor dezvolta capacitatea de intelegere a vorbirii. Cercetatorii spun ca, daca vom folosi termenul corect pentru denumirea unei parti a corpului (de exemplu, "stomac") in locul unei denumiri stricate (gen "bultica") vom ajuta copilul sa se integreze in familie si in societate mult mai repede si sa vorbeasca in asa fel incat sa se poata face inteles de cei din jur de la o varsta cat mai frageda.

Sfaturile specialistilor:

Tatic si baietel
 

• Atunci cand ganguriti sau vorbiti "pe limba lui" cu micutul vostru, aveti grija sa repetati cat mai des numele acestuia. Expertii spun ca bebelusii reactioneaza la auzul propriului nume inca de la 18 saptamani (patru luni si jumatate).
• Cuvintele cel mai usor retinute de bebelusi si la care vor reactiona mai repede sunt cele pe care i le repetati des. Nu subestimati insa bebelusii: si ei se plictisesc, asa ca au nevoie ca, din cand in cand, sa faceti schimbari.
• Nu uitati ca fiecare copil este diferit, iar limitele dezvoltarii normale sunt foarte largi. Chiar si fratii gemeni de sex diferit pot invata sa vorbeasca in timpi diferiti.
Pentru a invata sa vorbeasca, micutii au nevoie sa asculte cat mai mult. Aceasta nu inseamna, totusi, sa ii lasati intr-o camera cu televizorul deschis, ci sa ii implicati cat mai mult in conversatiile voastre.

Voi ii vorbiti copilului ca unui mic adult sau ganguriti cu el pe limba lui?

Articolul urmator
Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?
Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    „Fiul meu va fi un gangster”. Ce critici a primit o mamă pentru că îi face bebelușului său e 1 an tatuaje temporare
    „Fiul meu va fi un gangster”. Ce critici a primit o mamă pentru că îi face bebelușului său e 1 an tatuaje temporare

    O mamă de peste Ocean, care se descrie că fiind obsedată de tatuaje, este criticată pentru că îi face bebelușului său de doar 1 an tatuaje temporare. Atât internauții,...

    DA sau NU - este în regulă să plătești un membru al familiei pentru a sta cu copilul tău?
    DA sau NU - este în regulă să plătești un membru al familiei pentru a sta cu copilul tău?

    Cum pot recompensa părinții rudele în grija cărora își lasă copiii? Cât de dispusă este bunica să primească, în afară de pupicii nepoților, și bani sau un...

    Ce spun cărțile de Tarot despre semnul tău zodiacal? Te reprezinta Împăratul, Puterea, Justiția sau Diavolul?
    Ce spun cărțile de Tarot despre semnul tău zodiacal? Te reprezinta Împăratul, Puterea, Justiția sau Diavolul?

    Tarotul este o metodă veche de divinație, foarte populară în societatea modernă actuală. Ești pasionat/ă de ezoterism, de științe oculte, de astrologie și de tarot? Te invit...

    A citi sau a nu citi jurnalul copilului tău? Aceasta este întrebarea...
    A citi sau a nu citi jurnalul copilului tău? Aceasta este întrebarea...

    Jurnalul copilului reprezintă o adevărată „tentație” pentru părinți. Din dorința de a ști ce se petrece în viața fiului sau fiicei lor, părinții îi...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Momentul zilei: mama surprinde pisica familiei în timp ce îi face masaj bebelușului
    Momentul zilei: mama surprinde pisica familiei în timp ce îi face masaj bebelușului

    Faptul că între copii și animalele de companie se construiesc relații cu totul speciale nu mai este demult o surpriză. De aceea, nu lipsesc nici dovezile de afecțiune dintre ei,...

    O mamă i-a pus bijuterii de gangster bebelușului ei și internetul a explodat
    O mamă i-a pus bijuterii de gangster bebelușului ei și internetul a explodat

    Alegerea hainelor potrivite pentru un nou-născut îi poate pune în dificultate pe proaspeții părinți. Nu și pe această mămică de peste Ocean, care a stârnit...

    © 2025 Qbebe