Adu-ti copilasul intr-un mediu sanatos!
Primul an al bebelusului tau depinde numai si numai de cum te comporti tu cu sarcina de-a lungul celor 9 luni. Acest prim an de viata al bebelusului incepe de fapt de cand ai aflat ca esti insarcinata. Pentru ca toate pregatirile, gandurile pe care incepi sa ti le faci, cumparaturile, vizitele la doctor influenteaza considerabil dezvoltarea embrionului. Daca te preocupi excesiv pentru venirea pe lume a bebelusului este perfect normal, si practic ai 9 luni sa te pregatesti pentru „meseria” de parinte.
Pentru ca tu ii pregatesti nasterea, ajuta-l sa se nasca intr-o familie nu doar iubitoare ci si sanatoasa. Poate ca stii ca tot ce absorbi, inhalezi, bei sau mananci in perioada asta, are o mare influenta asupra embrionului aflat in procesul de formare. Iata cateva sfaturi pentru a proteja sanatatea ta si a bebelusului tau:
Daca fumezi, foloseste acest prilej pentru a te lasa de fumat si fereste-te pe cat posibil de fumatul pasiv.
Ai grija la alcool. Alcoolul in cantitati excesive poate duce chiar la pierderea sarcinii.
Nu lua medicamente fara prescriptie medicala. Chiar si vitaminele, luate in cantitati mari, pot dauna sarcinii.
Bea cat mai putina cafea si in general evita bauturile care contin cofeina.
Fereste-te pe cat posibil sa nu te imbolnavesti in perioada asta, mai ales de bolile la care esti susceptibila inainte de nastere, cum ar fi varsatul de vant sau rujeola (in cazul in care nu le-ai avut in copilarie).
Evita sa mananci mancare negatita sau partial gatita.
Cauta un pediatru bun inca de pe-acum.
Comportamentul copilului in primul an de viata
E important sa stii la ce sa te astepti din partea copilasului in primul lui an. In primele 3 luni, copilul invata cateva miscari de brat si cap, prefera sa aiba in jur mai degraba fete umane decat alte forme, clipeste mult, se intoarce cand aude voci familiare. In aceasta perioada imita sunete, isi poate tine capul ridicat si isi dezvolta zambetele.
In urmatoarele 3 luni, e foarte posibil sa spuna "mama" chiar daca nu-i va iesi decat un „ma”. Poate sa stea fara suport, scoate tot felul de sunete, raspunde la propriul nume; se joaca foarte mult cu jucarii, merge de-a busilea. In aceasta perioada se formeaza si nelinistea fata de straini.
Intre 7 si 9 luni, copilasul incepe sa se integreze in societate: se nelinisteste daca i se ia jucaria, cauta sa o ia inapoi, invata sa faca „pa-pa” si sa bata din maini. Incepe sa se recunoasca in oglinda, poate sta si singur fara mama langa el. Reuseste sa spuna „mama” si va incerca sa silabiseasca si alte cuvinte pe care le aude in jur. Poate bea singur din pahar si intelege cuvantul „nu” atunci cand mama vrea sa exprime de fapt „nu ai voie”.
In ultimele luni, copilul nu numai ca merge foarte bine de-a busilea, dar reuseste sa faca si primii pasi, tinandu-se de un adult sau de un perete. Stie sa isi puna jucariile inapoi in cutii, isi recunoaste parintii. In luna a 12-a incepe sa imite tot felul de activitati pe care le vede la cei din jur, isi exprima nevoile prin gesturi si prin plans. In aceasta perioada, copilul tau ar putea spune in jur de 3, 4 cuvinte si poate chiar invata sa deseneze.
Lasa-l sa se joace si umple-i rezervorul de iubire
Primul an este cel mai important an de viata al viitorului om si adult. E ca prima impresie care nu se sterge niciodata. In aceasta perioada parintii au un rol fundamental. Pentru a-l ajuta pe copilas sa se dezvolte, ei trebuie sa ii implice in tot felul de activitati, mai ales fizice. Jocurile, jucariile il vor ajuta sa isi dezvolte abilitatea de a construi, il ajuta sa invete sa masluiasca, sa impinge, sa arunce. E bine ca parintii sa il integreze de pe acum in grupuri mici de copii, pentru a invata sa socializeze. Pot fi organizate jocuri de grup, pentru a le stimula si activitatea mentala ca invatarea, recunoasterea, rezolvarea de probleme. Jucariile de diferite forme si culori pot ajuta foarte mult in aceasta activitate. Toate aceste activitati sunt foarte bune si importante pentru dezvoltarea copilului tau, dar ele trebuie neaparat sa fie insotite de ingredientul principa: dragostea. Copiii sunt extrem de sensibili la emotii si la tonul vocii. De aceea ei vor simti intotdeauna daca faci ceva din dragoste sau din obligatie. Nu-ti fie teama ca se va invata prea mofturos daca ii arati prea multa afectiune sau ca trebuie sa impui respect de pe acum. Ai tot timpul sa faci asta. In primii ani ai voie sa il alinti cat vrei tu, el are nevoie ca de aer de dragostea ta.