Prima vacanta la mare cu bebelusul tau poate fi un motiv de stres saptamani la rand inainte de marea aventura. Cu cat se apropie plecarea, cu atat cresc grijile si nelamuririle cu privire la drumul pana acolo, la problemele care ar putea aparea, la expunerea bebelusului la soare, la nisip, la vant, la apa...
Bagajul bebelusului
Bagajul bebelusului este foarte important. Acesta se alcatuieste in functie de varsta bebelusului si trebuie sa cuprinda: hainute, slip sau costumas de baie, scutece (daca mai este cazul), produse de igiena (sampon, sapun, crema anti-iritatie), prosoapele lui (de baie, dar si de plaja), palarioara, ochelari de soare pentru copii, lotiune de plaja pentru copii, trusa de prim-ajutor (anti-piretice, analgezice, anti-diareice, leucoplast, dezinfectant), inele dentitie (daca ii mai dau dintii), biberoane, vesela (farfuriuta, castronel, lingurita de plastic, casolete), pat de calatorie (pliabil), lenjerie de pat, jucaria sau paturica preferata pentru somn, carucior, scaunul pentru masina (daca mergeti cu masina), jucarii pentru plaja, o minipiscina gonflabila.
Drumul bebelusului spre litoral
In cazul in care nu locuiti intr-un oras pe malul marii, aventura marina a bebelusului tau va incepe cu drumul spre litoral. Daca mergeti spre mare cu trenul, trebuie sa ai la indemana scutecele, jucarii, mancare si apa. Chiar daca tie ti se pare drumul scurt, bebelusul se va plictisi repede, asa ca, din cand in cand, scoate-l la plimbare pe culoar. In cazul in care calatoriti cu masina, asigura-te ca scaunul bebelusului este bine fixat si ca are la indemana (in functie de varsta) cateva jucarii. Este recomandat sa folositi cat mai putin aerul conditionat si in nici un caz sa nu il indreptati spre bebelus. Sper ca nu mai este nevoie sa spunem ca nu puteti face raliu pe autostrada cu bebelusul in masina.
Acomodarea bebelusului
Daca te cazezi la hotel, trebuie sa te gandesti si unde va dormi bebelusul. Intreaba atunci cand faci rezervarea daca iti pot pune la dispozitie un patut potrivit pentru varsta bebelusului. Daca au patuturi, atunci trebuie sa mai impachetezi doar lenjeria de pat a micutului. Daca nu, stii deja ca nu este o idee buna sa culci bebelusul cu tine in pat. Daca bebelusul este destul de mic sa doarma in carucior si ai unul in care bebelusul poate sta intins, problema este rezolvata. Daca bebelusul tau este mai maricel, atunci un pat pliabil pentru calatorii este foarte potrivit.
Alimentatia bebelusului
Trebuie sa te gandesti si la nevoile bebelusului in ceea ce priveste alimentatia. Daca inca mai bea lapte, nu uita sa iei si lapte-formula. In ceea ce priveste alimentatia, incearca sa reduci riscurile cat de mult posibil: nu luati masa in restaurante retrase (nu poti fi sigura de prospetimea mancarii), nu ii da bebelusului "specialitati" pe care nu le-a mai gustat pana atunci si nu pleca de la restaurant fara sa iei in camera, in casolete pe care le-ai adus special, putina mancare. De asemenea, este bine sa ai mereu la indemana borcanele cu piureuri cumparate din farmacii sau magazine. Stii ca, desi la masa bebelusul nu vrea sa manance sau pare satul, odata ajunsi in camera ar mai putea dori un supliment.
Plaja si balaceala
Specialistii spun ca marea, soarele si aerosolii marini sunt benefici bebelusilor. Soarele ajuta la asimilarea vitaminei D, care ajuta calciul sa se fixeze in oase. Aerosolii marini sunt ionizati negativ si contin clorura de sodiu, iod, magneziu si calciu; previn bolile respiratorii si au rolul de a stimula reactivitatea organismului la alergeni. Bebelusul poate merge la plaja numai dimineata pana in ora 10,00 si dupa-amiaza dupa ora 17,30. In nici un caz nu vei sta cu bebelusul pe plaja toata ziua, nici macar la umbra! Bebelusul nu trebuie expus la soare puternic; el va sta tot timpul sub umbrela.
Crema pentru protectie solara va fi aplicata pe pielea bebelusului cu 20-30 de minute inainte de a-l expune la soare, iar aplicarea se va repeta la 2-3 ore. Nu uita de palariuta si ochelari de soare (daca are mai mult de 2 ani). Hidratarea este foarte importanta, mai ales vara, deci nu uita o sticla cu apa din care sa ii dai sa bea cate putin, dar des.
Distractia preferata de copii la plaja sunt jocurile in nisip; acestea stimuleaza abilitatile motorii prin manuirea jucariilor si imaginatia prin formele diferite. Mare grija, la firele de nisip care ii pot intra in ochisori; joaca in nisip nu este indicata cand bate vantul. Cel mai bine este ca bebelusul sa se joace in nisip umed.
Inotul sau balaceala in mare reprezinta o activitate foarte placuta, dar si utila pentru bebelusi, contribuind la o dezvoltare fizica armonioasa. Nu forta bebelusul sa intre in apa daca ii este teama. Lasa-l sa stea la distanta cat vrea, jucati-va pe mal langa apa si arata-i cum te distrezi cand faci baie in mare. O varianta pentru copiii care se tem de mare este minipiscina gonflabila in care poti pune apa de mare. Bebelusul se va obisnui treptat cu apa si va dori sa incerce balaceala in mare. Daca nu ii este teama de apa supravegheaza copilul permanent. Marea poate fi un mare pericol pentru bebelus. Chiar si aproape de mal, curentii sunt mult prea puternici pentru el.