De cele mai multe ori, parintii neexperimentati fac greseala de a-si imbraca bebelusii prea gros. Aceasta greseala poate avea consecinte grave: bebelusii devin sensibili, bolnaviciosi si au o rezistenta foarte scazuta la virusi. Studii recente au demonstat ca imbracatul bebelusului prea gros poate mari riscul de aparitie a sindromului mortii subite.
Ce trebuie sa faci, pentru ca bebelusul sa fie confortabil in hainutele sale
1. Imbraca bebelusul cu maxim un strat de haine in plus fata de cum te simti tu confortabil. Daca tu te simti bine in tricou cu maneca scurta, ii poti da bebelusului un body cu maneca lunga, sau un maiou si o bluza cu maneca lunga. Incearca sa pastrezi, in locuinta, o temperatura a aerului intre 20 si 23 grade Celsius. Astfel, te vei simti confortabil si tu si puiul tau.2. Ai grija ca hainele pe care i le dai sa fie masura potrivita. Daca sunt prea mici, hainele ii vor deranja pe copii, iar daca sunt prea mari, exista risc de asfixiere la nou-nascuti sau de impiedicare la bebelusii mai mari, care merg de-a busilea.
3. Verifica eticheta hainutelor si cumpara-le pe cele din materiale naturale. Bumbacul tine iarna de cald si vara de racoare, absoarbe transpiratia si rezista foarte bine la spalari repetate. Evita materiale sintetice, care pot declansa alergii si sensibiliza pielea bebelusului. 4. Alege modele usor de imbracat. Oricat de simple ar fi hainele, bebelusului nu ii place sa fie imbracat si dezbracat, asa ca schimbarea hainelor sale nu va fi un lucru usor. 5. Pastreaza rochitele pentru ocazii speciale. Daca ai fetita, cu siguranta esti tentata sa o imbraci in rochite de la bun inceput, insa acestea nu sunt deloc practice pentru bebelusi: se ridica, intra frigul pe dedesubt, copilul are mai putina libertate de miscare atunci cand merge de-a busilea. |
Cum trebuie imbracat bebelusul in perioadele calduroase
Vara trebuie sa ai grija ca bebelusul sa nu se supraincalzeasca si sa il imbraci in articole care ofera senzatia de racoare.
In perioadele calduroase opteaza pentru:
- haine largi, din bumbac in culori deschise - acestea reflecta lumina soarelui si absorb transpiratia, ajutand bebelusul sa-si regleze termostatul interior;
- camasi cu maneci lungi si pantaloni lungi - acestea protejeaza pielea bebelusului de razele directe ale soarelui;
- sosete subtiri de bumbac - pielea piciorului este foarte predispusa la arsuri solare atunci cand bebelusul se afla in carucior. Bebelusii nu au nevoie sa poarte incaltaminte pana ce invata sa se tina pe picioare, asa ca nu ii supraincalzi picioarele inutil, punandu-i pantofi;
- palarii sau sepcute cu cozoroc mare - acestea ii vor proteja capul si fata de razele soarelui.
Este recomandat ca bebelusii foarte mici sa nu fie expusi deloc razelor solare, asa ca, atunci cand iesi cu el la plimbare, alege un carucior cu acoperis cat mai mare si cu umbreluta care se monteaza pe cadrul caruciorului. O alta varianta este sa iei cu tine un material textil alb pe care sa il prinzi pe carucior in asa fel incat sa tina umbra bebelusului.
Ori de cate ori iesi cu bebelusul afara, vara, trebuie sa aplici pe pielea sa o crema cu factor mare de protectie solara.
Cum trebuie imbracat bebelusul in perioadele friguroase
Ca regula generala, cand iesi cu bebelusul afara atunci cand e frig, cel mai sigur si simplu este sa il imbraci cu hainele in care este confortabil in casa si sa ii dai, peste acestea, o salopeta de exterior.
Ai grija sa nu il imbraci prea gros, pentru ca risti sa transpire, iar transpiratia este extrem de periculoasa pe vreme rece, putand genera grave probleme de sanatate.
In perioadele friguroase se recomanda:
- caciula calduroasa, care acopera urechile - aceasta protejeaza capul si urechile bebelusului de ger si vant;
- cizme si manusi - exista salopete de exterior care acopera si mainile si picioarele. Daca insa nu utilizezi o astfel de salopeta, atunci trebuie sa ii acoperi extremitatile bebelusului, pentru ca acesta sa poata mentine caldura in intregul corp. Cizmele trebuie sa fie captusite cu un material calduros;
- salopete de exterior, captusite - poti alege si un set format din jacheta si pantaloni, insa este posibil sa intre frigul la imbinarea dintre ele si bebeluslul sa nu isi poata mentine caldura in corp.
- patura - daca este vant sau frig extrem, poti lua in considerare folosirea unei paturi pentru a oferi cadura suplimentara bebelusului.
Daca vei calatori cu automobilul, in sezonul rece, ai grija sa deschei salopeta bebelusului dupa ce s-a incalzit in masina.
In primele luni de viata, bebelusii nu au nevoie de prea multe haine, deoarece trec foarte repede de la o marime la alta. Asa ca nu investi prea mult in haine pentru nou-nascuti. Pe masura ce copilul creste, ritmul in care hainele ii vor ramane prea mici se va incetini si vei avea si mai multe variante de materiale si modele din care sa alegi.
Tu cum iti imbraci bebelusul atunci cand iesiti la plimbare?