Vederea bebelusului
Spre deosebire de auzul bebelusului, care este pe deplin dezvoltat, pana la sfarsitul sarcinii, vazul se dezvolta treptat pana la 6-8 luni, moment in care copilul va vedea lumea aproape la fel de bine ca si tine.
Prima lună | In timp ce ochii nou-nascutului sunt din punct de vedere fizic apti de a surprinde imaginile bine la nastere, creierul bebelusului nu este maturizat suficient pentru a procesa toate aceste informatii vizuale, astfel incat lucrurile apar in ceata pentru bebelusul tau pentru o perioada de timp. Pe masura ce creierul lui se dezvolta, creste si abilitatea lui de a vedea clar, oferindu-i instrumentele de care are nevoie pentru a intelege si a se adapta la mediul inconjurator. La nastere, bebelusul nu poate sa-si foloseasca ochii in tandem, astfel incat poti observa ca un ochisor rataceste in alta directie. Luna aceasta sau luna viitoare, el va fi capabil sa-si focalizeze in mod constant ambii ochi pentru a urmari un obiect in miscare. |
La două luni |
Copilul tau poate percepe culorile inca de la nastere, dar el a avut dificultati in distingerea tonurilor apropiate, cum ar fi rosu si portocaliu. Acesta este un motiv pentru care el a preferat pana acum modelele cu un contrast ridicat sau alb-negru. In urmatoarele cateva luni va fi apt sa distinga culorile. Ca rezultat, el va incepe, probabil, sa aiba preferinte pentru culorile primare stralucitoare, pentru desene sau modele mai detaliate. Aceasta evolutie trebuie incurajata prin prezentarea bebelusului de poze, fotografii, carti si jucarii. |
La 4 luni |
Pana in prezent, a fost greu pentru bebelus sa localizeze pozitia unui obiect, dimensiunea, forma. Acum a dobandit capacitatea de a se intinde si de a atinge obiectele, atunci cand le vede. Incepand cu luna a patra, bebelusii reusesc sa perceapa adancimea si distanta la care se afla obiectele. De acum inainte, micutul iti va atinge fata, putand estima cat de aproape sau de departe esti de el. |
La 5 luni |
Copilul tau poate repera obiecte foarte mici si acum este capabil sa urmareasca traseul obiectelor aflate in miscare. El chiar poate fi in stare sa recunoasca ceva dupa ce a vazut doar o parte din acel lucru. Aceasta este o dovada ca a ajuns la etapa de maturizare a creierului cand intelege permanenta lucrurilor (stiind ca lucrurile exista chiar si atunci cand el nu le poate vedea). Jocul lui preferat poate fi: tu iti acoperi fata cu mainile si apoi cand o descoperi spui "bau" si el rade. |
La 8 luni |
Acum bebelusii vad la fel de clar si complex ca un adult, ramanand sa capete experienta in procesul de interpretare a imaginilor pe care le percep. Desi se concentreaza mai mult pe obiecte care sunt aproape, vederea sa este suficient de puternica pentru a recunoaste persoane si obiecte din camera. Acum s-a finalizat si procesul definirii culorii irisului, desi pot exista mici modifcari subtile pana la 1 an. |
Auzul bebelusului
Toti bebelusii sunt supusi unui test pentru auz inainte de a fi externati din spital. Ei isi folosesc urechile pentru a capta in cantitati masive informatii despre lumea din jurul lor. Auzul, de asemenea, le permite acestora sa invete limba si stimuleaza dezvoltarea creierului. De aceea este atat de important pentru a identifica si aborda orice problema de auz cat mai curand posibil.
Prima lună |
Urechea interna este pe deplin dezvoltata in a 20-a saptamana de sarcina, iar copiii se nasc cu auzul complet dezvoltat - astfel copilul tau este gata sa asculte si sa invete. De la nastere, copii acorda o atentie deosebita vocilor, in special a celor pitigaiate. Bebelusul tau va raspunde la sunete familiare (de exemplu cand tu si partenerul tau vorbiti) si, probabil, tresare la zgomote puternice sau neasteptate. Cum copilul tau raspunde la sunete depinde in mare parte de temperament. Un copil mai sensibil poate tresari la fiecare zgomot mic, de exemplu, in timp ce un copil mai agitat poate parea ca nu-l deranjeaza nici muzica data la maximum. |
La două luni |
Bebelusul tau sta linistit cand aude vocile familiare si scoate vocale ca "Ohh". Nu iti face griji daca copilul tau, uneori, pare ca nu este atent in timp ce ii vorbesti sau ii citesti, dar mergi la medic daca nu reactioneaza deloc la vocea ta sau la niciun stimulent din mediul inconjurator. |
La 4 luni |
Bebelusii incep sa caute sursa sunetului, si pe la aproximativ 6 luni, ei incearca sa imite sunete. |
La 8 luni |
Bebelusul incepe sa foloseasca ganguritul pentru a raspunde la schimbarile de tonalitate a vocii. Cu cat se apropie de implinirea a un anisor de viata copilul va spune, probabil, singur cuvintele ca "ma-ma" si "ta-ta" si va fi capabil sa raspunda la numele sau. |
Gustul si mirosul la bebelusi
Comparativ cu vederea si auzul, celelalte doua simturi, strans legate unul de celalalt - gustul si mirosul - par a fi relativ lipsite de importanta. Dar pentru bebelusi, mirosurile si aromele le pot transmite informatii cruciale despre lume. De fapt, bebelusii pot fi deosebit de sensibili la mirosuri si arome noi cu care se confrunta. La nastere ei pot recunoaste mirosul propriului lichid amniotic, motiv pentru care ei invata usor unde este sanul mamei, recunoscandu-l dupa miros, deoarece de vazut nu-l vede foarte bine.
Ce pot gusta bebelusii
Cercetatorii recunosc cinci gusturi primare - dulce, sarat, amar, acru si un gust savuros, asociat cu glutamat care este gasit in carne, produse lactate si ciuperci. Un nou-nascut poate avea contact cu toate acestea, insa cu o singura exceptie: specialistii sugereaza ca bebelusii sa nu guste sare pana la aproape 4 luni.
Dar bebelusii iubesc gustul zaharului, cu cat este mai dulce cu atat mai bine. De fapt, atunci cand le este dat ceva dulce imediat dupa o procedura dureroasa - ca o intepatura - ei plang mai putin. Nou-nascutii, de asemenea, par sa aiba o preferinta pentru gustul de glutamat, care se gaseste in laptele matern. Prin contrast, nou-nascutii reactioneaza negativ la unele arome (dar nu toate) amarui si se stramba sau scuipa.
Bebelusii nu cunosc multe alte arome, mai complexe - de exemplu diferenta intre piersici si caise - depinde de mirosul produsului alimentar. Deci, daca nou-nascutii sunt sensibili la arome complexe, este pentru ca ei au un simt al mirosului bine dezvoltat.
Ce miros bebelusii
Experimentele arata ca nou-nascutii recunosc mirosul de lichid amniotic. De fapt un studiu recent a demonstrat ca la cateva ore de la nastere, copiii prefera sanii care au fost tamponati cu lichid amniotic. Aceasta preferinta dispare la cateva zile, insa cu toate acestea, nou-nascutii sunt, extrem de atrasi de mirosul natural de san. Metode similare arata ca bebelusii pot distinge laptele matern de cel praf. Cand le-au fost prezentate doua mirosuri: mirosul de lapte matern si mirosul de lapte praf, nou-nascutii hraniti cu lapte praf au aratat o preferinta pentru mirosul de lapte matern.
In primele 6 luni, bebelusii sunt hraniti cu laptele matern sau praf si apoi vor incepe procesul de diversificare, trecerea pe alimente solide pentru copii. Deoarece sugarii prefera aromele dulci, uneori este mai usor ca trecerea sa fie facuta mai intai pe legume dulci, cum ar fi morcovii sau cartofii dulci. Pe masura ce copilul se maturizeaza, ii poti oferi gusturi si arome diferite, astfel incat micutul tau sa se obisnuiasca cu o gama mai larga de alimente.
Si nu trebuie sa iti faci griji prea mult despre papilele gustative ale copilului. Laptele matern (cel mai bun!) sau laptele praf va satisface pe deplin gustul nou-nascutului!
Pipaitul la bebelusi
Ca si la adulti, pipaitul este extrem de important pentru un bebelus. Prin atingere, bebelusii invata multe despre mediul inconjurator. La inceput, copilul foloseste pipaitul doar pentru confort. Venind dintr-un lichid cald si un mediu inchis inainte de nastere, bebelusii se confrunta prima data cu senzatia de frig, apoi cu senzatia disconfort data de de marginea rigida a cusaturilor de la hainute sau duritatea saltelei din carucior.
De aceea bebelusii plang pentru a obtine atingeri calde de la parinti. Cu aproape fiecare atingere un bebelus invata cate ceva despre viata, de aceea este indicat sa ii oferi o multime de sarutari si mangaieri si copilul va capata incredere ca lumea este un loc linistit si primitor.
Daca ai nelamuriri cu privire la capacitatea bebelusului de a vedea sau auzi, discuta cu medicul pediatru imediat. Chiar si nou-nascutii pot fi testati folosind echipamente sofisticate, daca este necesar. Cu cat este descoperita mai devreme o potentiala problema, cu atat mai usor poate fi tratata.