Mersul pe varfuri la bebelusi

Mersul pe varfuri la bebelusi

Roxana Cristea

Mersul pe varfuri la bebelusi nu trebuie sa te ingrijoreze, acum ca piticul merge pe propriile lui picioruse. Este foarte comun, in randul copiilor mici, sa merga pe varfurile degetelor pana cand prind mai mult curaj si merg pe toata talpa. Ei invata acum sa-si tina echilibru tinandu-se de obiectele de mobilier din casa, la care numai pe varfuri pot ajunge. Cei mai multi copii scapa de acest obicei pe la varsta de 2-3 ani. Sunt insa cazuri cand mersul pe varfuri la bebelusi poate ridica anumite semne de intrebare in privinta starii de sanatate. Iata ce trebuie sa stii despre mersul pe varfuri la bebelusi.

Ce inseamna mersul pe varfuri la bebelusi - ce se poate observa?

Cei mai multi bebelusi care merg pe varfuri o fac la inceput si apoi, ocazional, atunci cand se deplaseaza prin casa explorand toate piesele de mobilier, in special atunci cand sunt in piciorusele goale. Mai tarziu, cand copilasii invata sa se deplaseze cu incredere, mersul pe varfuri este pentru distractie. Multi pitici pretind ca sunt mai inalti sau ca stau pe tocuri, ori ca sunt anumite personaje din povesti sau desene animate si atunci simt nevoia sa mearga pe varfuri.

Mersul pe varfuri la bebelusi da si o oarecare dependenta, copilul se obisnuieste sa merga asa si are nevoie sa fie corectat cu blandete, atunci cand poate sa inteleaga.

 

bebelus pe varfuri

 

Pana la varsta de doi ani, mersul pe varfuri la bebelusi nu ar trebui sa te ingrijoreze.

Mergi cu bebelusul la medic daca:
- merge in majoritatea timpului pe varfuri (in special dupa 2 ani);
- are rigiditate musculara;
- nu se coordoneaza bine;
- merge greu, se impidica;
- nu are abilitati motorii fine, care in mod normal ar trebui sa se dezvolte (de exemplu, nu poate prinde un bob de mazare cu doua degete, nu poate deschide un nasture de la o bluza);
- pare ca nu-si poate sustine greutatea atunci cand sta pe toata talpa;
- pierde abilitatile motorii pe care le avea.

Care sunt problemele medicale care genereaza mersul pe varfuri la bebelusi?

In cazul in care copilul merge mereu pe varfuri si are mai mult de 2 ani, poate avea o problema fizica, de exemplu tendonul lui Ahile poate fi mai scurt decat ar trebui si, astfel, nu-i permite copilului sa mearga pe toata talpa, limitand miscarea din glezna.

Mersul pe varfuri la bebelusi poate fi un semn de paralizie cerebrala, cea mai comuna forma fiind cea spastica, ceea ce inseamna ca muschii sunt rigizi. Copiii care se nasc prematur prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceasta forma de paralizie cerebrala. Un copil care merge numai pe varfuri, desi este mai mare de 2 ani, ar putea avea hemiplagie spastica sau hemipareza spastica, o forma de paralizie cerebrala care se caracterizeaza prin faptul ca tendoanele lui Ahile sunt foarte stranse si calcaiul este tras in sus. De aceea, numai varfurile pot atinge pamantul.

Mersul pe varfuri este asociat si cu intarzierile de vorbire si autism (asta daca piticul are si probleme de socializare si comunicare).

In orice caz, daca esti ingrijorata, mergi la un medic pediatru si discuta cu el. In cazul in care specialistul exclude paralizia cerebrala, autismul sau alte probleme medicale si copilul are un tonus muscular bun, la fel si miscarea din glezna, asta inseamna ca piticul merge pe din obisnuinta.

Cum se poate remedica medical problema mersului pe varfuri la bebelusi?

O evaluare a functiei cerebrale si a dezvoltarii motorii ajuta medicul sa puna diagnosticul si sa stabileasca tratamentul. Interventia timpurie este foarte importanta, pentru ca terapia fizica sau interventiile chirurgicale pot imbunatati abilitatile motorii si forta musculara si previn deteriorarea muschilor care afecteaza miscarea.

In cazul in care copilul are o problema fizica ce-l impiedica sa mearga pe toata talpa, tratamentul poate incepe cu terapie fizica ce include stretching-ul (exercitii de intindere).

Este posibil ca piticul sa fie nevoit sa poarte orteze pe glezne (o curea din plastic care mentine piciorul la un unghi de 90 de grade. Copilul va purta ortezele zi si noapte, pana se remediaza problema. Pot fi scoase doar la baie sau cand copilul executa exercitii fizice specifice.

O alta procedura medicala folosita in astfel de cazuri implica o serie de mulaje care intind si prelungesc tendonul si usureaza miscarea din glezna.

Terapeutul fizic Gay Girolam este de parere ca: "Tratamentul activ, prin exercitii fizice, este mult mai eficient decat dispozitivele medicale. Veti vedea mai multe progrese. In cazuri foarte grave, numai chirurgia rezolva problemele".

In cazul in care mersul pe varfuri nu este o problema fizica, poate fi un simptom al autismului. In acest caz, terapia specifica va sta la baza tratamentului.

De retinut faptul ca peste 50% dintre bebelusii care incep sa se deplaseze vor merge mai intai pe varfuri. Nu-i cazul sa intri in panica. Poti discuta cu medicul copilului acest aspect. Acesta iti va spune daca bebe are vreo problema de sanatate si ce trebuie sa faci. Daca este vorba despre obisnuinta, incearca sa-l corectezi. Pentru inspiratie, consulta si alte mamici.

Ce spun mamicile despre mersul pe varfuri la bebelusi?

Daniela Toma povesteste despre Darius: "Normal ca a mers pe varfuri. Am zis ca-i de la premergator. Ziceai ca vine in nas ori de cate ori mergea singur. Dar nu avea alte probleme, asa ca nu m-am impacientat. Il mai "fortam" sa puna piciorul pe podea, macar sa vad daca poate. Acum merge normal, dar este foarte impiedicat".

Ana-Maria Mihaiescu povesteste despre fetita ei: "Pitica a mers tarziu, dar foarte bine, desi a folosit premergatorul. Dupa ce s-a vazut stapana pe picioare, la cateva luni, a inceput sa faca pe balerina. Mergea numai pe varfuri. Voia sa vada mereu ce este pe masa, pe mobila. A mers asa o buna bucata de vreme. Si acum se mai ridica pe varfuri. Medicul a zis ca nu-i problema si nici noi nu vedem ca ar fi. Singurul lucru pe care l-am facut ca sa-i schimbam mersul a fost sa-i luam pantofi cu talpa mai rigida ca sa nu se indoaie usor. Partial, am rezolvat problema.


Surse: children.webmd.com; www.parenting.com.

Articolul urmator
Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?
Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții
    Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții

    Mulți copii se confruntă cu anxietatea și în unele cazuri, chiar cu fobia mersului la toaletă. Dacă și copilul tău se află printre ei, atunci acest articol este pentru tine.

    Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara
    Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara

    „Eram genul acela de persoană care spunea mereu că niciodată nu mi se putea întâmpla mie. Până mi s-a întâmplat”. Așa începe povestea lui...

    Ți s-a întâmplat și ție? O mamă recunoaște că nu și-a pregătit copilul pentru mersul la baie singur la grădiniță
    Ți s-a întâmplat și ție? O mamă recunoaște că nu și-a pregătit copilul pentru mersul la baie singur la grădiniță

    Prima săptămână de grădiniță este o etapă normală în dezvoltarea celor mici. Cu bune și cu rele, adaptarea la noua situație de viață, la noii colegi, la noua...

    Are doar opt ani și este pasionat de mersul pe munte. Se antrenează pentru a urca pe muntele Everest
    Are doar opt ani și este pasionat de mersul pe munte. Se antrenează pentru a urca pe muntele Everest

    Charlie Batham, un băiețel de 8 ani din West Yorkshire, Anglia, își petrece timpul liber în cățărări pe munte, alături de tatăl său. Băiețelul este foarte pasionat de...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi
    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi

    Toți bebelușii sunt adorabili, însă unii dintre ei reușesc să ne amuze prin felul în care arată. Fie că seamănă izbitor cu anumite celebrități, fie că fac niște...

    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează
    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează

    Fără păr sau dinți și cu o privire morocănoasă. Abia s-au născut, dar arată de parcă ar fi pe cale să ne dea sfaturi de viață sau să înceapă fiecare frază cu „pe...

    © 2024 Qbebe