Ce este graficul de crestere?
Progresul copilului este descris in masuratori, care sunt numite centile sau percentile, deoarece acestea se refera la procente medii.
Percentilele sunt grafice speciale de crestere care aduna valorile greutatii, inaltimii si circumferintei craniene a bebelusilor in functie de varsta si sex. De exemplu, daca luam 100 de copii de aceeasi varsta, aliniati in functie de greutate si inaltime in grupuri de cate 10, fiecare grup reprezinta o centila.
In cazul in care copilul tau este in centila 5 de crestere normala din punct de vedere statistic, inseamna ca este al cincilea ca inaltime din 100, cel aflat in centila 100 fiind cel mai inalt.
Aceste grafice de crestere sunt diferite in functie de sex si asta pentru ca baietii tind sa cantareasca mai mult la nastere si sa ia mai mult in greutate dupa nastere.
Centilele de greutate si inaltime ar trebui sa corespunda (sa fie similare). In cazul in care sunt foarte diferite – greutatea este mult mai mare decat inaltimea sau invers- masuratorile pot indica faptul ca bebe este supraponderal sau subponderal.
Graficul de crestere arata cam asa: doua linii, una orizontala si una verticala, unite intr-un unghi de 90 de grade. Pe orizontala este scrisa varsta, iar pe verticala greutatea, statura si circumferinta craniana (in general, sunt 3 grafice diferite). Punctul de intretaiere reprezinta percentila rezultata. In fiecare luna se marcheaza cu o bulina pe grafic masuratorile exacte: greutatea, inaltimea si circumferinta craniului, apoi bulinele sunt unite intre ele, rezultand graficul de crestere a bebelusului.
In cazul in care cresterea este constanta si nu se inregistreaza stagnari sau scaderi, atunci copilul are o dezvoltare armonioasa, chiar daca se afla sub media normala de crestere (adica, prin comparatie, este mai mic decat media copiilor de aceeasi varsta).
Citeste si:
Greutatea la copii si inaltimea - Tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 3 ani
Greutatea bebelusului si inaltimea - Grafic de crestere in primii 7 ani
Ingrijirea si alimentatia bebelusului nascut prematur
Graficul de crestere a bebelusului prematur
Vizitele periodice la medicul pediatru sunt necesare in primul an de viata, mai ales daca ai un bebelus prematur. In cadrul acestor vizite, medicul va masura lungimea, greutatea si circumferinta capului bebelusului. Rezultatele sunt marcate pe un grafic standard reprezentand media nationala de crestere pentru copiii de aceeasi varsta si sex. In acest fel, medicii vor afla ce pozitie ocupa copilul tau pe aceasta scara valorica.
In cazul in care medicul iti spune ca bebelusul tau, la 3 luni, atinge procentul 50% pentru greutate, pe scara valorica nationala, inseamna ca 50% dintre copiii de aceeasi varsta au o greutate egala sau mai mica decat cea a bebelusului tau si ceilalti au o greutate mai mare. Inaltimea si circumferinta craniana sunt calculate pe aceleasi grafice.
La bebelusul prematur, calculele vor fi facute in functie de varsta gestationala a copilului. Asta inseamna ca, daca bebe s-a nascut mai devreme cu 4 saptamani, rezultatele lui sunt comparate cu bebelusii nascuti la termen care sunt cu o luna mai mici.
Mamele sunt tot timpul ingrijorate de aceste rezultate, in cazul in care copilul nu se incadreaza in aceste standarde. Cu toate acestea, medicii spun ca bebelusii au propriul lor ritm de crestere si important este ca un copil sa se dezvolte, sa creasca si mai putin important este cu cat creste.
In unele maternitati, la sectia de terapie intensiva neonatala exista un grafic de crestere special conceput pentru preamaturi. Acesta este interpretat de medici in perioada in care copilul prematur se afla in spital. Se urmareste, in special, cresterea in greutate a bebelusului. Acesta nu va putea sa paraseasca spitalul pana ce nu ajunge la o greutate normala a unui nou-nascut la termen.
Citeste si:
Alaptarea bebelusului prematur
Top 5 riscuri ale copiilor nascuti prematur
Cum este masurat bebelusul?
Greutatea. Bebelusul este dezbracat, scutecul este inlaturat, apoi bebe este intins pe un cantar special. In cele mai multe cazuri, cantarul are afisaj electronic, astfel ca greutatea bebelusului va fi foarte precis determinata.
Inaltimea. In cabinetul pediatrului exista un dispozitiv de masurare exacta a bebelusului, care arata ca o placa din lemn cu o limita intr-un capat – acolo va fi pozitionat capul copilului. Placa din lemn contine markeri din cm in cm. Copilul va fi intins pe placa, avand capul pozitionat foarte aproape de limita amintita, piciorul bebelusului va fi intins cu blandete de asistenta, astfel incat masurarea sa fie cat mai exacta.
Circumferinta capului este importanta pentru a determina anumite anomalii (in cazul in care capul bebelusului nu creste, este posibil ca nici creierul sa nu se dezvolte; in cazul in care circumferinta craniului creste prea mult, poate fi semn de hidrocefalie – acumulare de lichid). Pentru a masura circumferinta craniului, se foloseste o banda flexibila de masurare care se pune in jurul capului bebelusului.
Ritmul de crestere al bebelusului prematur
Ritmul de crestere al bebelusului prematur poate fi mai lent, asa ca nu-l putem compara cu un alt copil care a fost nascut la termen. Aminteste-ti ca un prematur doarme mai mult, mananca mai greu si mai putin. Asadar, este imposibil ca acesta sa castige in greutate 20-30 de grame pe zi – cat castiga in mod normal un bebelus in primele 3 luni de viata.
In plus, varsta sa reala este calculata in functie de varsta gestationala. Asta inseamna ca, daca un copil s-a nascut mai devreme cu 4 saptamani, la varsta de 2 luni poate fi comparat cu un copil de 1 luna care s-a nascut la termen.
Este greu pentru un prematur sa recupereze si sa prinda din urma un bebelus nascut la termen. Specialistii sunt de parere ca abia dupa varsta de 2 ani putem spune ca nu mai exista diferente de dezvoltare intre un copil prematur si unul nascut la termen – in cazul in care bebe a fost nascut foarte prematur putem vorbi chiar de 3 ani.
Avand in vedere toate aceste aspecte, este clar ca graficul de crestere a bebelusului prematur nu poate fi comparat cu graficul unui copil nascut la 39-40 de saptamani. Important este ca graficul de crestere a bebelusului prematur sa inregistreze cresteri constante si nu stagnari sau scaderi.
Surse: www.tommys.org; www.biomedcentral.com.