Coordonarea mana ochi la bebelusi - definitie
Coordonarea mana-ochi la bebelusi - cum se dezvolta
Bebelusii sunt capabili sa apuce obiecte chiar de la nastere, reprezentand initial un instinct (reflexul de apucare palmara), dar pana la varsta de trei luni va deveni o aptitudine, incercand sa atinga si sa ridice jucariile preferate, iar pana la un an vor fi capabili sa ridice si sa tina lucruri in siguranta in maini.
Nou-nascuti pana la varsta de 2 luni
Daca va asezati degetul in palma bebelusului, acesta isi va infasura degetele in jurul sau, fiind vorba de numitul reflex de apucare palmara (observabil in primele 8 saptamani de viata). Mainile copilului sunt in cea mai mare parte a timpului inclestate in aceasta perioada (este vorba de un alt reflex) si puteti observa cum va incepe sa deschida si sa inchida palmele si sa le priveasca si chiar sa intinda pumnul spre o jucarie de langa el. Uneori isi aduc langa fata mainile si degetele pentru a le urmari miscarea, iar odata ce mainile nu mai sunt inclestate le puteti oferi jucarii care zornaie sau emit diverse sunete. Acestea sunt folositoare deoarece cei mici vor realiza o legatura intre actiunile mainii, ceea ce vad ochii si ceea ce aud cu urechile. In ceea ce priveste ochii, va fi capabil sa-si focalizeze privirea, distanta maxima fiind de aproximativ 20-25 cm (la 2 luni ajunge la 30 cm), in special pe obiectele care se misca si eventual sunt viu colorate. Insa chipul vostru va reprezenta punctul esential de atractie, asadar asigurati-va ca va vede suficient de des si de aproape. Puteti agata obiecte interesante in raza sa vizuala.
Bebelusi intre 3-4 luni
Coordonarea incepe sa se imbunatateasca. Cel mic observa jucariile pe care si-ar dori sa le apuce si va incerca sa le ridice. Nu va fi capabil sa le apuce, asa ca va clipi la ele. Daca asezati ceva in mainile sale, cum ar fi o zornaitoare, va putea sa o tina in mana cateva secunde. O salteluta de joaca reprezinta o distractie grozava pentru bebelusii de aceasta varsta, chiar daca vor sta intinsi pe spate vor putea lovi jucarii mobile distractive si colorate. Unii bebelusi isi vor descoperi de asemenea alte parti ale corpului, cum sunt degetele de la picioare, pe care le veti gasi eventual in gura lor. Isi privesc mainile cu atentie si concentrare si invata sa aprecieze distantele si sa isi miste mainile in directia in care ochii observa ceva interesant. Inainte de a apuca obiectele, vor incerca sa intinda pumnul spre ele, la 4 luni fiind deja mari pentru obiecte atarnate de un snur; le puteti asigura prinzandu-le de marginea patului oferindu-le alte obiecte pe care sa se straduiasca sa le atinga.
Bebelusul intre 4-8 luni
La varsta de 4-5 luni, bebelusul va putea ridica obiecte mari, cum sunt cuburile de constructie, iar la 6 luni isi va rafina coordonarea mana-ochi. Va inclina un obiect catre sine si va incepe sa-l mute dintr-o mana in alta. Este de preferat sa depozitati in locuri sigure lucrurile potential periculoase. Veti observa ca vor incepe sa introduca in gura obiecte si prin urmare trbuie sa ascundeti si jucariile destinate copiilor mai mari (care contin piese mici ce pot provoca sufocarea). Daca obervati ca va apuca o bucata de mancare si o va introduce in gura, este momentul sa treceti la alimentatia solida (varsta indicata pentru diversificare este de obicei 6 luni), dar urmariti ce alimente ii oferiti si nu il lasati singur in timpul mesei. Degetele agile ale celor mici isi doresc la aceasta varsta sa exploreze texturi noi si diferite, iar cartile din materiale moi cu imagini colorate sunt perfecte. Retineti ca in jurul varstei de 6 luni se dezvolta si alte aptitudini motorii (cum este capacitatea de a sta drept) si acestea trebuie incurajate prin joaca activa. Ochii se vor putea focaliza si la distanta si va apuca cu fermitate orice obiect isi va dori (in special obiectele care produc un zgomot sau au o forma interesanta).
Bebelusul 9 luni-12 luni
Va putea ridica obiecte fara a depune vreun efort. Odata ce va apuca un lucru, vi-l va incredinta sau il va lasa sa cada pentru a va urmari cum il ridicati. Isi va imbunatati si apucarea cu degetele chiar si cu obiecte mici pe care le va prinde intre degetul mare si degetul aratator. Odata cu trecerea timpului, va incerca sa apuce lingura si sa se hraneasca singur la masa, desi nu va reusi intotdeuna. Se distreaza desertand sau daramand jucarii doar pentru a le reaseza la loc si veti observa cat de incantati sunt de jucarii cu parti mobile cum sunt usi care se deschid sau roti care se invart. Acestea ii ajuta sa inteleaga legatura cauza-efect. Adora de asemenea la aceasta varsta sa vorbeasa la telefon, invatand cum sa formeze numarul si cum sa asculte si sa bata din palme sau sa rostogoleasca mingi. Le puteti oferi o canita sau un biberon pe care sa il tina singuri in mana pentru a le incuraja independenta.
Dupa varsta de 1 an
Se va amuza azvarlind jucarii, iar pana la 15 luni va reusi sa creeze turnuri din cuburi si ii va placea sa ciocneasca diverse obiecte. Pana la varsta de 18 luni, va reiesi preferinta pentru mana stanga sau dreapta, cea dominanta fiind mai puternica si mai abila. Dar veti sti sigur daca este stangaci sau dreptaci abia intre 2-4 ani. Pana la varsta de 2 ani va fi capabil sa adune obiecte mici si sa le aseze din nou cu atentie si precizie, adorand jucariile sortatoare de forme sau puzzle-urile, dar si sa foloseasca creioane sau carioca si vor mazgali cu placere. La 3 ani, cel mic va dispune de suficienta dexteritate pentru a folosi foarfecele si pentru a scrie o litera sau doua, ori pentru a desena o cruce.
Coordonarea mana-ochi la bebelusi - cum o putem incuraja
Folosind jucarii colorate in fata lor, care il vor determina sa incerce sa le apuce. Acestea trebuie sa fie interesante, dar sigure si sa poate fi atinse, zgaltaite si lovite. Nu le asezati insa prea departe, deoarece puteti provoca frustrare. Vor adora sa va jucati cu mainile lor pe fata voastra cand aveti diverse expresii faciale. Cititi-le carti caci, chiar daca nu inteleg toate cuvintele, isi vor folosi mainile pentru a intoarce paginile. Permiteti-le sa se hraneasca singuri, chiar daca fac mizerie. Incurajati-i sa apuce cu degetele cand cresc si sa adune boabe de mazare sau morcovi.
Coordonarea mana-ochi la bebelusi - ce facem daca nu exista
Fiecare bebelus se dezvolta in ritmul propriu, insa, daca observati ca bebelusul nu apreciaza/nu acorda atentie niciunei jucarii pe care o asezati in fata sa pana la varsta de 2 luni, daca nu incearca sa atinga sau sa apuce nimic pana la varsta de 9 luni, apelati la medic. Retineti ca bebelusii nascuti prematur (mai devreme de 37 saptamani) pot prezenta intarzieri in dezvoltare fata de copiii nascuti la termen. Desi sunt foarte rar intalnite la copii, exista afectiuni care pot conduce la disfunctionalitatea coordonarii mana-ochi cum este sindromul Balint, caracterizat printr-o lipsa totala de coordonare ochi-mana, ce apare in cazul in care este afectat cortexul parieto-occipital, fiind cauzat de accidente vasculare cerebrale, tumori, trauma. Acesta este asociat cu apraxia optica, inabilitatea totala de a coordona ochii cu miscarile mainii (apare din cauza unor defecte genetice) sau cu ataxia optica (aceasta poate afecta doar partial corpul, din cauza unor disfunctionalitati in sistemul senzorial si motric).
Sursa imagine: www.fisher-price.com
www.wikipedia.com; www.babycentre.co.uk; www.babycentre.co.uk; www.parents.com; http://baby.doctissimo.com; www.positive-parenting-skills.net