Toate etapele de dezvoltare ale lui bebe sunt speciale, de la primul lui zambet pana la primii pasi pe care ii va face, de la un micut care sta cuminte in patutul lui sau in bratele tale, pana la un nazdravan care exploreaza tot ceea ce il inconjoara pe propriile picioruse.
Nou-nascutii simt nevoia apropierii fizice intr-o mare masura deoarece astfel au un mai mare sentiment de siguranta. Este important sa ii vorbesti chiar din primele zile de viata si intr-un timp foarte scurt bebelusul va ajunge sa iti recunoasca vocea. Treptat o sa iti raspunda in felul propriu, comunicarea non-verbala fiind de baza in aceasta perioada. Trebuie sa ai in vedere faptul ca fiecare copil parcurge etapele dezvoltarii in timpul propriu si in modul propriu.
Primele doua luni
Bebelusii pot vedea chiar de la nastere, insa nu pot distinge foarte bine imaginile pana in jurul varstei de sase saptamani cand vor incepe sa se concentreze asupra lucrurilor si chipurilor. Micutul iti va recunoaste vocea foarte repede deoarece este obisnuit cu ea chiar de cand se afla in burtica si va plange adesea, in mod inconstient, pentru a primi atentie. Pentru dezvoltarea musculaturii, poti sa il asezi pe burta atunci cand este treaz deoarece il vei ajuta astfel sa isi dezvolte muschii gatului si sa se pregateasca pentru urmatoarele miscari - rostogolit, ridicat sau mersul de-a busilea. Este important sa il manevrezi cu grija, sa eviti gesturile bruste sau zdruncinatul micutului. Odata cu implinirea celor doua luni, bebelusul tau va distinge vocile de alte sunete si chiar va cauta din priviri locul sau sursa de unde acestea provin. Tot atunci el are un program de masa si de baita deja bine format.
De la 2 la 6 luni
Implinirea celor doua si apoi a celor patru luni aduc si urmatoarele doua etape de vaccinare, unul dintre efectele secundare asociate ale acesteia fiind febra, desi nu intotdeauna obligatoriu. Daca bebe are peste trei luni, ii poti administra o suspensie orala cu efect antitermic, care ii va ameliora starea si al carei efect va persista pana la opt ore. In orice caz este recomandat si consultul medicului care va urmari starea si evolutia micutului. In aceasta etapa, vederea copilului este mai bine dezvoltata, el poate urmari chiar si obiectele mai mici si dezvolta interes pentru tot ceea ce se afla in jurul lui. Bebe zambeste mai mult, petrece din ce in ce mai mult timp treaz si este dornic de joaca - care are are un rol important in dezvoltarea lui fizica, mentala, sociala si emotionala. Acum este vremea cand copiii sunt atrasi de joculetele care contin surprize, sunt viu colorate, precum si de texturile diverse pe care le descopera. Asigura-te, insa, ca nu are la indemana obiecte mici care pot fi inghitite sau inhalate.
Intre 6 si 9 luni
Aceasta este perioada in care se petrec cele mai vizibile schimbari iar bebe devine mai independent. De exemplu, va putea sta in sezut sprijinit si va merge de-a busilea in jurul varstei de aproximativ sapte luni. Spre noua luni, deja va incerca si va si reusi sa stea in picioare, la inceput cu ajutor iar mai apoi de unul singur, deoarece musculatura picioarelor va fi deja dezvoltata. Acum este fascinat de descoperirile cele mai mici pe care le face si va scoate sunete dintre cele mai diverse pana ce va rosti chiar primul cuvant. Comunicarea este foarte importanta si desi in aparenta destul de sociabil este posibil sa aiba momente de spaima atunci cand in preajma nu regaseste un chip cunoscut.
Tot acum incep sa iasa si primii dintisori care vor fi „anuntati" prin salivatie abundenta, inflamarea gingiilor, stari de irascibilitate si chiar febra. Pentru a calma durerea ii poti da un medicament lichid, pe baza de ibuprofen care are si efect antiinflamator. De asemenea, in aceasta perioada, bebe va aprecia foarte mult obiectele reci pe care le poate rontai, de exemplu un morcov tinut la rece pe care sau un inel special din silicon.
Primul an
In jurul varstei de un an micutul isi va recunoaste propriul nume si va intelege atunci cand il chemi la tine sau cand ii spui sa nu faca un lucru anume. Copilul va putea rosti probabil cateva cuvinte, insa in mare parte se va amuza de sunetele fara inteles pe care le va face, continuand astfel descoperirea propriei persoane. La un an, micutul tau te va putea recunoaste de la distanta atunci cand te vede si va face primii pasi singur. De asemenea, lasa-l sa exploreze si nu iti pierde din rabdare atunci cand mancarea este mai degraba o sursa de amuzament pentru copilul care invata acum sa manance singur. Pentru deprinderea acestei indeletniciri, incearca sa ii dai mici gustari pe care le poate tine in mana alternate cu preparatele care presupun folosirea unei lingurite si nu il forta sa manance daca nu vrea acest lucru.