Bebe te va recunoaşte şi te va prefera
Un studiu a demonstrat faptul că un nou-născut o va recunoaşte pe proaspătă lui mămică dintre două femei. Îi va recunoaşte mirosul, gustul laptelui şi timbrul vocii. Această prima dovadă de ataşament şi acceptare îi va da mămicii, încă dezorientate, curaj pentru a porni pe acest drum nou cu zâmbetul pe buze şi încrezătoare în noul ei statut. Aşadar, dragă noastră, te sfătuim şi te încurajăm şi noi să experimentezi metodele de interacţiune cu copilul tău, fără frică de eşec şi fără anxietate. Este normal să mai greşeşti , dar este important faptul că bebeluşul tău se va simţi important, îţi va simţi grijă şi prezenţa, atât de importante în dezvoltarea să armonioasă.
Zâmbetele şi grimasele stângace
Acest limbaj de comunicare şi recunoaştere se va manifestă după o luna de viaţă, conectandu-te şi mai mult cu puiul tău. Interacţiunea directă de tip "face-to-face" va fi prima lecţie a bebeluşului tău legată de acţiunea de a primi şi de a dărui. Schimbul de zâmbete şi de priviri au rolul de a cimenta relaţia dintre voi doi, deci este un pas înainte în comunicarea voastră. Totuşi, ai puţintică răbdare! Până la rostirea cuvântului "mama" mai aveţi câteva scutece de spălat şi biberoane de dezinfectat!
Asocierea mirosurilor şi a sunetelor cu mediul înconjurător
Este momentul în care copilul începe să vadă perfect şi să descopere lumea care îl înconjoară. Este hipnotizat de culori, imagini, lumini, orice mişcare pe care o va sesiza în jur şi va începe să facă propriile legături. Aşa se explică faptul că bebe se va holba insistent la orice mişcă pe lângă el.
Pupici umezi
Copilul tău va încerca să îţi dea pupici pe obraz în jurul vârstei de 1 an. Tot ce va reuşi să facă, însă, va fi să îţi lase nişte dare de salivă în zona fetei. Cu dragoste, ce e drept! Muşchii săi faciali sunt în dezvoltare şi îi va mai lua ceva până îi va putea controla perfect, astfel încât să poată să te pupe aşa cum visai încă de pe vremea în care era un bob de orez. Aşadar, preţuieşte fiecare băluţă şi fiecare plescăială, deoarece nu te vei mai întâlni cu acest fenomen mai târziu.
Ia-mă în braţe, hai nu fi!
Bebeluşii vor putea fi în stare să se ceară în braţe de abia pe la 6 luni, atunci când abilităţile fizice şi cognitive vor fi suficient de dezvoltate. Acest limbaj al corpului îţi va spune că bebeluşul tău are maximă încredere în ţine, că îţi simte şi recunoaşte grijă pe care i-o porţi. Braţele tale sunt simbolul siguranţei sale şi nu va ezită să le ceară protecţia , ori de câte ori va avea nevoie. Şi va avea nevoie des!
Explorarea de tip "du-te vino"
Bebeluşii sunt experţi în a se ţară pe jos. Adoră să facă asta şi acum, sinceri să fim, nici nu pot face altceva. Este felul lor de a "scapă" din braţele tale, de a explora mediul care îi înconjoară. Încep să fie conştienţi de mobilitatea lor şi au curiozitatea să descopere cât mai multe. Nu după mult timp, însă, va apărea sentimentul de nesiguranţă, care îi va trage un semnal de alarmă şi îi va spune bebeluşului tău "Hai, pune frână şi întoarce-te rapid în braţele lui mami, unde este cald şi bine!"
Dragă mămică, toate vin la timpul lor! Noi îţi dorim multă răbdare, încredere în ţine şi în legătură puternică pe care o ai cu bebeluşul tău şi, mai ales, te încurajăm să te bucuri de fiecare etapă de dezvoltare a să, deoarece sunt momente unice, cu care nu te vei mai întâlni în viaţă!
S-ar putea sa te intereseze si:
Bebeluşul care nu vrea să zâmbească