Alimente alergene la bebelusi

Alimente alergene la bebelusi

Louise Tanase - Contributor

Alergiile alimentare sunt foarte frecvente atat in randul copiilor, cat si al adultilor. In cazul in care nu stii care sunt alimentele alergene, Qbebe a alcatuit pentru tine o lista a celor mai alergenice alimente, astfel incat atunci cand incepi diversificarea alimentatiei bebelusului sa stii cum si cat timp sa te feresti de ele:

Alergia alimentara reprezinta un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imunitar. In mod obisnuit, sistemul imunitar contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusilor. Insa, in cazul unei alergii alimentare, sistemul imunitar identifica anumite alimente ca fiind daunatoare organismului si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor.

Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Statisticile arata ca alergiile apar la 6 - 8% dintre copii, dar doar la 2% dintre adulti. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiunea a pielii, numita dermatita atopica.

 Top 10 alimente alergenice

Tu esti alergica la vreun aliment?

 

Surse:

http://www.livestrong.com/article/224263-symptoms-of-a-honey-allergy/

http://recipes.howstuffworks.com/menus/10-allergenic-foods-to-avoid.htm

http://idiva.com/photogallery-health/top-10-allergycausing-foods/11288


Oul

Galbenusul de ou il poti introduce in alimentatia copilului de la 8 luni, iar albusul de ou de la 1 an.

Citeste mai multe despre oul in alimentatia copilului aici .

In ciuda credintei populare ca ouale sunt foarte benefice organismului, pentru anumite persoane oul reprezinta un aliment necomestibil. Anumite persoane sunt alergice la galbenus, altele la albusul oului, deoarece fiecare dintre componente contine anumite proteine cunoscute ca fiind declansatoare ale reactiilor alergice.

Reactiile alergice provocate de ou includ dermatita atopica, urticarie si soc anafilactic. Alt simptom comun este rinita alergica, o afectiune care este asociata, in general, cu alergiile la polen si care se manifesta prin secretii nazale abundente, tuse si dureri de cap. Alergia la oua este una dintre cele mai neplacute alergii, deoarece multe feluri de mancare si produse alimentare contin oua.

Persoanele care au alergie la oua trebuie sa evita maioneza si majoritatea produselor coapte. De asemenea, trebuie sa verifice cu atentie etichetele produselor precum pastele, produsele procesate din carne, anumite bauturi si dulciuri.

 Ou

Peste

Pestele poate fi introdus in alimentatia copilului de la varsta de 10 luni la masa de legume, masa a3a (intre orele 13.00 si 15.00). Pentru ca este aliment alergic acorda mare atentie la reactiile celui mic! Poate fi servit de doua ori pe saptamana, cate 50 g la masa. Indicat este pestele alb, fara oase, de preferat oceanic: salau, cod, merluciu, ton, dorada, biban de mare.  

Desi majoritatea pestilor sunt cunoscuti ca fiind alergenici, codul si somonul au tendinta sa provoace mai multe reactii alergice decat alte specii. In completarea listei speciilor de peste cu potential alergenic mare este tonul, ansoa, macroul si sardinele.

In cazul in care descoperi ca tu sau un membru al familiei tale sunteti alergici la un tip de peste, trebuie sa stii ca este foarte posibil ca alergia sa se declanseze si la alte specii. Pentru siguranta, persoanele cu alergii la peste trebuie sa evite restaurantele cu specific pescaresc, deoarece chiar daca vor comanda altfel de mancaruri, exista posibilitatea ca produsele comandate sa fie contaminate prin procesul de preparare si sa declanseze reactii alergice.

De asemenea, trebuie sa stii ca anumite sosuri, cum sunt Worcestershire sau sosul pentru salata Caesar contin de obicei ansoa.

 Peste

Lapte

Laptele de vaca este unul dintre cele mai raspandite alimente alergenice din intreaga lume, mai ales in ceea ce priveste copiii. Statisticile spun ca aproximativ 2-5% dintre copii dezvolta reactii alergice la laptele de vaca inainte de implinirea varstei de un an.

Unii medici pediatri chiar sfatuiesc parintii sa evite sa introduca laptele de vaca in alimentatia copiilor inainte de implinirea varstei de 2 ani. Din fericire, majoritatea copiilor au tendinta de a nu mai manifesta reactii alergice la lapte in cativa ani; de la o anumita varsta pot bea lapte fara sa mai aiba nici o reactie alergica. Ocazional insa, unele persoane raman alergice la laptele de vaca. Citeste mai multe despre laptele in alimentatia copilului aici .

Reactiile alergice la laptele de vaca includ urticarie, astm si chiar socul anafilactic. O alta reactie posibila in cazul copiilor alergici la laptele de vaca este aparitia dermatitei atopice, o boala de piele care provoaca mancarimi si iritatii ale pielii.

Trebuie sa stiti insa ca, alergia la laptele de vaca nu este acelasi lucru cu intoleranta la lactoza. Intoleranta la lactoza are ca efecte indigestia, gazele si balonarea si nu afecteaza sistemul imunitar precum o face alergia la laptele de vaca.

 lapte

Fructe de padure

Cand si ce fructe ii dai bebelusului este o intrebare care macina majoritatea mamelor. Fructele de padure trebuie introduse in alimentatie bebelusului dupa varsta de 1 an.  Acestea includ capsunile, zmeura, afinele, murele, coacazele si fragii. Desi alergiile la fructele de padure nu sunt foarte frecvente, acest fapt se datoreaza consumului limitat al acestor fructe. Cea mai frecvent intalnita alergie este alergia la capsuni.

Alergia la fructe de padure se declanseaza in copilarie, de aceea medicii pediatri recomanda parintilor sa evite introducerea capsunilor in dieta copiilor mai mici de 1 an. Majoritatea copiilor cu alergie la fructele de padure devin adulti care nu sunt alergici la acestea.

Reactiile alergice declansate de fructele de padure includ secretii nazale abundente, urticarie si indigestie. Trebuie sa stii ca afinele si capsunile au un continut ridicat de salicilati, iar persoanele alergice la aceste fructe pot dezvolta alergii si la caise, cirese, merisoare, zmeura, ridichi, ardei si rosii. De asemenea, anumite medicamente precum aspirina, medicamentele contra tusei si analgezicele pot contine salicilati.

 Fructe de padure

Gluten

Glutenul este o substanta care contine mai multe componente proteice si este cel mai adesea intalnit in boabele de grau, dar si in alte cereale, cum ar fi orzul si secara. Glutenul este utilizat in fabricarea unei largi varietati de produse de patiserie si alte alimente. Glutenul mai este folosit ca agent de ingrosare si liant, potentiator de aroma si supliment de proteine.

Este total nerecomandat sa folosim gluten inaintea varstei de 6 luni! 

Unele persoane pot dezvolta intoleranta la gluten. Intoleranta la gluten este un termen folosit pentru a descrie trei afectiuni: alergie la grau, sensibilitate non-celiaca la gluten si boala celiaca. Potrivit statisticilor, intre 5 - 10% din populatia globului sufera de anumite forme de sensibilitate la gluten.

Toate cele 3 afectiuni sunt dificil de diagnosticat si multe persoane nu constientizeaza ca intoleranta la gluten este cauza conditiilor medicale de care sufera. Cele mai multe forme de intoleranta la gluten determina organismul sa produca o reactie imuna anormala la grau.

Alergia la grau poate produce simptome, cum ar fi urticariile, crizele astmatice si problemele digestive. In cazurile grave, persoana afectata poate suferi soc anafilactic - o reactie brusca si severa cu posibile urmari fatale. Persoanele cu boala celiaca pot suferi de balonare, scadere in greutate, oboseala, dureri de cap, pe masura ce organismul are dificultati in a obtine din alimentatie toate substantele nutritive de care are nevoie.

 paine

Soia

Producatorii de produse alimentare au inceput sa foloseasca soia ca substitut pentru laptele de vaca incepand cu anii '50, deoarece considerau ca este mai putin alergenic decat laptele de vaca. Ironic, acum soia este considerata a fi unul dintre cele mai alergenice 10 alimente din lume, alaturi de laptele de vaca.

Alergiile la soia sunt mai frecvente in randul copiilor decat al adultilor, deoarece majoritatea copiilor inceteaza sa mai fie alergici odata ce au crescut. Din pacate pentru persoanele care au alergie la soia, acest ingredient alergenic poate fi prezent oriunde. Putem oferi soia copilului dupa varsta de 2 ani!

Datorita continutului ridicat de proteine, soia reprezinta un aditiv comun in foarte multe produse alimentare ambalate, precum si in suplimentele alimentare sanatoase. Pe langa simptomele standard pentru alergii, precum urticaria, astmul si socul anafilactic, soia poate cauza colite, afte si eruptii acneice.

 Soia

Alune

Alunele sunt recunoscute pentru potentialul alergenic; reprezinta o alergie foarte raspandita atat in randul copiilor, cat si al adultilor si consumul lor de catre persoanele alergice poate fi fatal. Deoarece alergia la alune este foarte frecventa in cazul copiilor si declanseaza reactii severe, specialistii recomanda parintilor sa evite sa le dea copiilor alune, pana la varsta de 1 an. 

Desi unii copii alergici la alune nu vor fi adulti alergici la alune, majoritatea vor ramane alergici la alune toata viata. In cazul in care tu sau un membru al familiei tale sunteti alergici la alune, trebuie sa stii ca ingerarea accidentala a unei alune poate declansa o dermatita atopica, urticarie, criza astmatica sau chiar un soc anafilactic cu risc fatal. De asemenea, stiind ca exista alergii in familie, evita sa ii dai copilului alune pana la varsta de 2 ani.

In cele mai fericite cazuri, singura reactie poate fi o iritatie cutanata blanda, insa acest simptom nu trebuie sa incurajeze o persoana alergica, deoarece data urmatoare reactia ar putea fi mult mai severa.

 

Nuci

Persoanele care au alergie la nuci au aceasta alergie toata viata. Conform statisticilor, aproximativ 91% dintre copiii alergici la nuci raman alergici toata viata. In afara de problemele digestive provocate de alergiile la nuci, persoanele alergice la nuci pot manifesta reactii precum urticaria, crize astmatice, dermatite atopice si soc anafilactic. Daca nu exista alergii in familie, poti sa ii dai copilului nuci dupa varsta de 1 an. Daca, insa, stii ca exista alergii in familie in aceasta privinta, evita sa ii dai nuci pana la varsta de 2 ani.

Printre cele mai periculoase varietati de nuci pentru alergici se afla nucile caju, nucile si migdalele. Varietatile mai neobisnuite precum nucile cola sau shea nu declanseaza reactii alergice la fel de frecvent. Totusi, deoarece persoanele alergice la nuci sunt rareori alergice numai la un tip anume de nuci, alergologii sfatuiesc persoanele alergice la nuci sa evite toate tipurile de nuci.

Este interesant de stiut ca persoanele alergice la nuci pot experimenta reactii alergice nu numai in cazul ingerarii acestora: uneori atingerea acestora sau folosirea unor produse cosmetice care contin extracte de nuci pot fi periculoase. Prin urmare, citeste cu atentie etichetele cremei, samponului sau a altor produse cosmetice, deoarece multe pot contine extrase din nuci in componenta lor.

 Nuci

Miere

Poti introduce mierea in alimentatia copilului dupa varsta de 1 an.

Alergia la miere este una dintre alergiile extinse periculoase, deoarece mierea este un produs secundar obtinut de albine din polen. Prin urmare, este foarte probabil ca persoanee alergice la miere sa fie alergice si la intepatura albinelor si la polen si viceversa.

Alergia la miere se poate manifesta diferit de la o persoana la alta, insa de obicei nu prezinta risc fatal. Cele mai comune simptome in cazul alergiei la miere sunt: secretii nazale abundente, umflarea buzelor si/sau a limbii, lacrimarea ochilor, mancarimi in gat, urticarie si stranuturi constante. Alte simptome frecvente sunt iritatii ale pielii insotite de inflamatii si dureri de cap.

Severitatea simptomelor difera de la o persoana la alta in functie de intensitatea raspunsului sistemului imunitar. Totusi, alergia la miere nu afecteaza viata persoanelor alergice intr-o masura prea mare din moment ce acesta este un produs care poate fi evitat cu usurinta.

 Miere

Fructe de mare

Pediatrii si nutritionistii recomanda introducerea fructelor de mare in alimentatia copilului dupa varsta de 1 an. Daca cel mic are un istoric medical in familie cu astfel de alergii sau cu astm, atunci este indicat sa astepti pana la varsta de 2 ani.  

Desi in general sunt asociate cu pestele, trebuie sa stii ca fructele de mare provin din alta specie si trebuie tratate ca atare. Doar pentru ca ai alergie la peste nu inseamna ca ai si alergie la fructe de mare si invers. Totusi, trebuie sa stii ca in cazul in care ai alergie la peste sau la fructe de mare, medicul va trebui sa te testeze pentru ambele alergii, pentru siguranta ta.

Testarea pentru alergii implica un test cutanat sau unul de sange. Fructele de mare nu includ numai crustaceele precum crabii, crevetii si homarii, ci si moluste precum stridiile, calamarii si midiile. La fel precum in cazul altor alergii, reactiile alergice includ urticaria, crizele astmatice, dermatitele atopice si socul anafilactic.

In general, alergiile la fructe de mare se declanseaza la maturitate, nu in copilarie.

 Creveti
Articolul urmator
Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?
Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 alimente bogate în iod și beneficiile lor
    8 alimente bogate în iod și beneficiile lor

    Știai că iodul este o substanță esențială pentru funcționarea sănătoasă a corpului nostru? În articolul prezent vă spunem despre motivul pentru care iodul este atât de...

    Alimente interzise în timpul chimioterapiei
    Alimente interzise în timpul chimioterapiei

    Atunci când treci prin procedura de chimioterapie, organismul tău întâmpină mai multe dificultăți. Pentru a avea grijă de tine, anumite alimente pot fi deosebit de...

    Dieta în coxartroză: ce alimente să eviți și ce să consumi
    Dieta în coxartroză: ce alimente să eviți și ce să consumi

    Pe măsură ce articulația șoldului face piruete grațioase de-a lungul anilor, uzura își joacă rolul, ducând la o afecțiune care poate fi adesea asociată cu...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    8 alimente care cresc ureea serică
    8 alimente care cresc ureea serică

    Hrana nu este responsabilă doar de asigurarea unor nutrienți valoroși, ci influențează și modul în care diverse organe reușesc să îi transforme prin procesele metabolice....

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

    Constipația în sarcină este mai frecventă decât crezi. Studiile arată că femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să sufere de constipație în timpul sarcinii și...

    A inceput postul Crăciunului 2024! Ce alimente nu mai trebuie să consumi, după spusele preotului Vasile Ioana
    A inceput postul Crăciunului 2024! Ce alimente nu mai trebuie să consumi, după spusele preotului Vasile Ioana

    Data de 15 Noiembrie 2024 marchează începutul postului Crăciunului. Acesta durează până pe data de 25 decembrie 2024, când creștinii ortodocși vor avea dezlegare...

    © 2024 Qbebe