Intarcarea bebelusului: de la alaptare la biberon

Intarcarea bebelusului: de la alaptare la biberon

Livia Nica

Perioada alaptarii este una speciala atat pentru mama cat si pentru micut, deoarece legatura emotionala stabilita este una extrem de intensa si pare de neinfrant. Insa vine si vremea cand bebelusul tau trebuie sa treaca la urmatoarea etapa a alimentatiei lui, si anume biberonul.

Advertisement Intarcarea bebelusului este o etapa grea si de aceea trebuie sa inveti cum sa procedezi corect in cazul in care te-ai decis sa iti intarci copilul. Primul pas este acela de a te familiariza cu notiunile de baza.

Ce este intarcarea bebelusului?

Intarcatul reprezinta momentul in care bebelusul tau renunta la a mai suge la san, primind in schimb hrana prin alte modalitati, prima fiind reprezentata de biberon. Asadar, intarcatul este opusul alaptatului.

Cand este momentul oportun pentru intarcare?

Medicii afirma faptul ca nu exista o varsta predefinita la care este indicat sa se produca acest fenomen, insa, ca reper, ei ofera varsta de 6 luni, varsta pana la care bebelusul este de preferat sa fie alaptat. Substantele continute de laptele matern nu se regasesc in totalitate in nicio alta sursa de hrana (lapte praf sau de orice alt tip), de aceea specialistii recomanda mamelor acest termen.

Parerile sunt insa impartite, unii medicii sustinand ca alaptatul ar trebui sa se faca pana la varsta de un an. Laptele matern ajuta bebelusul sa isi formeze imunitatea, sa fie mai sanatos si mai rezistent in fata factorilor ce ii pot afecta sanatatea.

 

Care sunt motivele pentru care vrei sa il intarci pe cel mic?

Dupa cum spuneam, perioada de alaptat difera de la mama la mama, de la bebelus la bebelus, de la caz la caz.
Printre primele motive pe care mamele le invoca atunci cand se hotarasc sa apeleze la intarcarea celui mic, se afla inceperea serviciului. Programul incarcat nu mai ofera posibilitatea de a hrani la san bebelusul. De cele mai multe ori nu exista un motiv anume, se vrea doar stoparea dependentei mama-copil in ceea ce priveste alimentatia.

Cum sa iti intarci bebelusul?

Indiferent de motivele mamei, procesul de intarcare al bebelusului trebuie sa fie unul extrem de bine studiat, lent, pentru a evita eventualele complicatii. Specialistii recomanda mamelor sa consulte in prealabil un medic in cazul in care nu sunt sigure cum anume ar trebui sa procedeze, deoarece o trecere brusca de la alaptare la biberon poate fi o experienta destul de traumatizanta pentru cel mic. Calmul si rabdarea sunt cuvintele de baza.

De ce ai nevoie pentru a intarca bebelusul?

In primul rand, trebuie sa retii ca intarcarea bebelusului nu presupune eliminarea laptelui din alimentatia sa, ci doar oferirea laptelui prin alte metode, nu la san. De aceea, indiferent daca vei incepe prin a-i oferi tot lapte matern sau vei trece la lapte formula, vei avea nevoie de anumite accesorii.

1. Biberonul - desi multe mamici incearca sa ii ofere bebelusului lapte cu o canuta speciala sau cu lingurita, intarcarea va fi mai lina daca ii vei oferi bebelusului biberonul. Asemanarea cu pieptul mamei va face tranzitia mai usoara de la sugar la bebelus "mare"

2. Sterilizator - evident ca biberonul va trebui curatat si nu superficial. Pentru a te asigura ca bebelusul tau nu risca sa contacteze vreun microb, cel mai sigur (si cel mai comod, desigur) este sa folosesti un sterilizator.

 
 
Incalzitor pentru biberoane

 Sterilizator electric cu abur 3 in 1

 

3. Incalzitor - bebe este marisor acum, asa ca veti petrece din ce in ce mai mult timp in afara casei, prin urmare este firesc sa cauti o modalitate de a incalzi biberonul in siguranta, fara batai de cap. Incalzitorul pentru biberon poate parea initial o achizitie inutila, insa este de ajuns o iesire in oras sau chiar un weekend la mare sau la munte ca sa apreciati cu adevarat utilitatea sa.

4. Lapte praf - chiar daca la inceput vei prefera sa folosesti biberonul pentru a hrani bebelusul tot cu lapte matern, la un moment dat va fi nevoie sa treci si la lapte formula. In aceasta privinta trebuie sa discuti cu pediatrul bebelusului despre ce formula trebuie sa ii oferi celui mic. Nu uita ca fiecare bebelus este diferit de ceilalti, prin urmare nu trebuie sa te sfatuiesti cu mamicile sau sa optezi pentru o anumita formula de lapte cautand pe internet. Pediatrul este cel mai in masura sa iti recomande formula de lapte adecvata varstei bebelusului tau si nevoilor nutritionale ale acestuia.

Sfaturi utile: 

Indiferent de varsta la care hotarasti sa il intarci pe cel mic, vorbeste-i! Chiar daca are 6 luni sau chiar mai putin, cel mic percepe mesajele trimise de tine, desigur in felul sau. Foloseste un ton cald si explica-i ca este momentul ca el sa nu mai suga de la sanul tau.

Treci la pasul urmator in ceea de priveste intarcarea si incearca sa sari peste una din mesele de peste zi, inlocuind-o cu lapte praf sau daca are o varsta mai inaintata, apeleaza si la diversificarea alimentatiei: suc de morcov, suc de mar, branza de vaci, banana cu biscuite, clasicele alimente ce se introduc copilului in alimentatie.

De asemenea, este necesar sa reduci si timpul de alaptare. Daca in mod normal alaptezi 4-5 minute, redu procesul la 2-3 minute. Diferentele nu vor fi sesizabile pentru cel mic insa il vor ajuta sa se acomodeze cu o cantitate mai mica de lapte matern.

Alege formula de lapte praf potrivita varstei micutului tau. Asadar, pentru bebelusii sub 12 luni, ai nevoie de un lapte praf apropiat de cel matern. Opteaza pentru cel cu un adaos de fier, pentru a suplini pierderile. Pentru micutii intre 1 an si 1 an jumatate, alege un lapte integral, 3,25%. Daca vorbim de copiii ce au de la 2 ani in sus, laptele integral sau lapte 2% este cea mai potrivita alegere.

Daca observi ca bebelusul tau incearca in mod evident sa ajunga la sanul tau pentru a fi hranit, distrage-i atentia, nu il respinge.

O alta modalitate este accea de a te mulge cu o pompa speciala, iar laptele obtinut pune-l intr-un biberon. Familiarizaza-l cu biberonul, si vei vedea ca pe masura ce va vedea ca lapticul de acolo este identic cu cel pe care el il suge la sanul tau, nu va mai fi reticent in fata biberonului. Cu timpul, amesteca laptele matern cu cel praf si invata-l cu noul gust. Urmatorul pas va fi acela de renuntare definitiva la laptele matern adaugat in biberon.

Hraneste-l cu biberonul in pozitia lui obisnuita de alaptat. Vei vedea cum cel mic va fi incantat de biberon si nu il va respinge cu atata vehementa.

  

Este posibil ca bebelusul tau sa fie cel care vrea sa puna stop alaptatului. Aceasta este o situatie extrem de fericita pentru mama. Invata cum sa iti dai seama de acest lucru, interpretand semnele copilului:
Daca observi o usoara nepasare din partea celui mic in momentul in care incerci sa il alaptezi, atunci este posibil ca cel mic sa fie intarcat. De asemenea, te poti confrunta cu situatia in care, desi pus la san, cel mic preferea sa se joace cu sfarcul mamei, nu sa-l suga. Este momentul in care poti incerca sa il hranesti cu biberonul, iar in cazul in care reactioneaza favorabil, il poti intarca.

Cum stabilesti cantitatea de lapte praf de care are nevoie?

Un copil trecut de 12 luni are nevoie de maxim 720 ml de lapte pe zi. Desigur, pentru a ajunge la aceasta cantitate, este necesar sa se treaca prin toate stadiile.

Probleme la intarcare

Ca in orice alta situatie ce tine de cresterea copilului, pot interveni o serie de probleme cu care atat mama cat si bebelusul este posibil sa se confrunte. Afla care sunt acestea si cum sa le faci fata.

Mama poate prezenta dureri de sani precum si sani umflati. Aceste reactii sunt normale in prima faza insa daca lactatia nu se diminueaza, apeleaza la medicul de familie sau la medicul ginecololog pentru a evita eventualele complicatii. Medicul este singurul in masura sa iti ofere solutii pentru intreruperea lactatiei. Un efect al acestor dureri este reprezentat de mastita.

Angorjarea sau umflarea sanilor reprezinta un alt efect secundar pe care mama il poate suferi dupa intarcarea bebelusului. Golirea sanilor prin folosirea pompei speciale de muls este o solutie pentru o astfel de problema.
In cazul in care din diverse motive medicale va trebui sa iti incarci brusc copilul, ai grija de sanii tai. Vei observa ca acestia vor deveni foarte plini. In aceasta situatie va trebui sa te mulgi de cateva ori pe zi insa in fiecare san trebuie sa mai ramana o cantitate mica de lapte. Rareste apoi procesul de mulgere pentru ca organismul tau sa inceapa sa reabsoarba resturile. In circa doua saptamani, totul va reveni la normal.

  
 
Pompa de san electrica simpla Comfort
 Tampoane de unica folosinta pentru sani
  O alta problema ce poate surveni o data cu intarcatul, este alergia la lapte in cazul celui mic. Printre simptomele ce insotesc o astfel de intoleranta se numara reactiile alergice vizibile pe pielea bebelusului, stari de agitatie precum si probleme cu stomacul. In cazul in care suspectezi o astfel de alergie sau observi unul dintre semnele mentionate, apeleaza la un consult de specialitate, deoare medicul este singurul in masura sa iti ofere o solutie favorabila.

Tine cont de sfatul specialistului si fa din intarcare un eveniment placut atat pentru tine cat si pentru copil. Intarcatul este unul dintre primele teste pe care trebuie sa le treci cu brio ca proaspata mamica !

Articolul urmator
Grăsimea corporală a bebelușului: când ar trebui să te îngrijoreze
Grăsimea corporală a bebelușului: când ar trebui să te îngrijoreze

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tragedie pentru o familie din Timiș. Levi a murit într-un cumplit accident după ce a plecat să cumpere un biberon pentru băiețelul lui nou-născut
    Tragedie pentru o familie din Timiș. Levi a murit într-un cumplit accident după ce a plecat să cumpere un biberon pentru băiețelul lui nou-născut

    Durere fără margini într-o familie din Timiș. Tatăl și-a pierdut viața într-un accident cumplit în timp ce mergea să cumpere un biberon pentru băiețelul lui...

    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii
    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii

    Alăptarea în public este un subiect controversat, care generează două tabere mari și late: pro și contra. Această mămică de peste Ocean povestește experiența sa cu alăptarea...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare
    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare

    Tatăl se poate implica activ în creșterea copiilor chiar din primele zile de viață. Cu multă grijă și suficientă informație, bărbatul își poate susține partenera să...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Momentul zilei: mama surprinde pisica familiei în timp ce îi face masaj bebelușului
    Momentul zilei: mama surprinde pisica familiei în timp ce îi face masaj bebelușului

    Faptul că între copii și animalele de companie se construiesc relații cu totul speciale nu mai este demult o surpriză. De aceea, nu lipsesc nici dovezile de afecțiune dintre ei,...

    O mamă i-a pus bijuterii de gangster bebelușului ei și internetul a explodat
    O mamă i-a pus bijuterii de gangster bebelușului ei și internetul a explodat

    Alegerea hainelor potrivite pentru un nou-născut îi poate pune în dificultate pe proaspeții părinți. Nu și pe această mămică de peste Ocean, care a stârnit...

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    © 2024 Qbebe