Atenţie la perioada cuprinsă între 3-5 luni!
La această vârstă, bebeluşul are un puseu de creştere şi simte nevoia să mănânce foarte mult. Este posibil să se trezească deseori în timpul nopţii, din cauza senzaţiei de foame. Chiar şi aşa, acest lucru nu înseamnă că cel mic este pregătit pentru a consuma alimente solide. Continuaţi să îl hrăniţi pe cale naturală sau, dacă micuţul are intoleranţă la lactoză şi stomacul lui nu poate procesa laptele matern, folosiţi o formulă de lapte praf adecvată vârstei lui. Multiple tipuri de lapte praf Humana sunt disponibile pe acest link, pe site-ul elaptepraf.ro.
Cum vă daţi seama că este timpul să includeţi gustări solide în alimentaţia bebeluşului? În primul rând, trebuie să fiţi atente la anumite semnale, cum ar fi acestea:
• Bebeluşul îşi poate ţine capul ridicat fără ajutorul mamei;
• El poate sta în funduleţ, fără a avea nevoie de susţinere;
• Greutatea corporală a bebeluşului s-a dublat;
• Îi ies primii dinţi de lapte;
• Se uită cu poftă la mâncarea solidă şi apucă diferite alimente, având tendinţa de a le duce la gură;
• Este capabil să ţină mâncarea în gură şi să o mestece puţin, înainte de a o scoate afară.
Odată ce aţi stabilit că puteţi începe să hrăniţi bebeluşul şi cu alte alimente în afară de lapte, vă recomandăm să începeţi diversificarea prin introducerea progresivă a alimentelor semisolide, a sucurilor de fructe şi, în final, a produselor alimentare solide.
Diversificarea alimentaţiei la bebeluşii cu vârste curpinse între 6-9 luni
În această perioadă, puteţi hrăni bebeluşul cu lapte matern sau lapte praf, incluzând treptat şi alte preparate semisolide şi solide. Iată cum puteţi diversifica alimentaţia în mod treptat şi natural:
Cerealele şi fructele
Pentru început, vă sugerăm să hrăniţi sugarul cu cereale din orz, ovăz sau orez, fructe pasate, compot de mere sau piersici, pentru a pune bazele diversificării. În această perioadă, încercaţi să-i daţi piure de avocado, măr, pară, nectarine sau piersică.
Piureul de legume
În ceea ce priveşte legumele, este recomandat să i le serviţi sub formă de piure. Pentru început, încercaţi cu morcovi şi cartofi dulci, pentru a-i testa gusturile. Nu insistaţi dacă observaţi că bebeluşul respinge anumite alimente, ci încercaţi să-i oferiţi mai multe variante, pentru a vedea ce anume îi place şi ce nu. Spre exemplu, puteţi include şi legume precum dovleceii, spanacul, salată verde, pătlăgelele roşii sau gulia. Nu vă recomandăm să îi daţi fasole sau conopidă, deoarece acestea sunt greu de digerat. Administraţi hrană cu linguriţa, pentru că, dacă veţi subţia alimentele şi i le veţi da cu biberonul, diversificarea nu va avea loc cu succes.
Supă de zarzavatAcest preparat este perfect pentru copiii cu vârste de până în 9 luni şi constituie modalitatea optimă de a le diversifica alimentaţia. Iată cum puteţi pregăti supă de zarzavat: la 300-400 ml de apă adăugaţi o jumătate de morcov, o jumătate de ceapă, un cartof, câteva frunze de spanac sau salată verde, o jumătate de ţelină şi, opţional, pătrunjel, puţin praz sau păstârnac. Pe acestea le spălaţi bine şi le fierbeţi pentru o oră şi jumătate, după care le strecuraţi pentru a obţine supă clară, pe care o fierbeţi încă 20 de minute, împreună cu o cantitate mică de gris sau orez. Supa poate fi păstrată la frigider, astfel încât să o puteţi administra maximum 3 zile la rând.
Produsele de lactate
După ce aţi inclus preparate precum piureul de legume sau de fructe, dar şi supa de zarzavat, este momentul oportun pentru a familiariza bebeluşul cu brânzică de vaci preparată în casă, iaurtul, smântâna şi untul. Trecerea de la legume şi fructe la produse de lactate trebuie făcută cu multă grijă şi atenţie, fără a grăbi procesul. Nu uitaţi că nu este indicat să îl obligaţi pe cel mic să consume un anumit aliment dacă nu îi place gustul, nici dacă este sănătos pentru el. Brânzica şi iaurtul pot fi consumate în combinaţie cu biscuiţi pisaţi.
Carnea
Iată că după ce am parcus tot acest traseu al diversificării alimentaţiei, am ajuns, în sfârşit, la introducerea alimentelor solide, cu precădere a cărnii. Pentru început, îi puteţi da celui mic puţină carne de pui fiartă, pentru a testa toleranţa sistemului său digestiv la asemenea alimente. Vă recomandăm să administraţi, cel puţin pentru început, doar carne albă şi uşor de digerat. În funcţie de modul în care cel mic reacţionează la aceasta, puteţi introduce şi carne fiartă de vacă sau de porc, crescând progresiv şi cantitatea administrată. Vă sugerăm să îi serviţi carnea la masă de prânz, alături de puţin piure.
După încheierea acestui proces, bebeluşul va fi capabil să consume atât alimente semisolide, cât şi solide, urmând ca ouăle, fructele exotice, laptele de capră sau de vacă, dar şi nucile şi alunele să fie introduse între 10-12 luni.