Principala sursa de hrana a copilului in primele sale luni de viata este laptele matern sau cel praf. Introducerea alimentelor noi se face in momentul in care micutul este pregatit.
Reguli in diversificarea alimentatiei la 4 luni
Inainte sa incepi diversificarea propriu zisa, trebuie sa fii foarte bine informata in legatura cu alimentele pe care sistemul digestiv inca imatur al copilului le poate suporta, dar si cu primele reguli din acest proces.
Sanatate! Copilul trebuie sa fie perfect sanatos in momentul in care introduce primul aliment.
Un singur aliment! Trebuie sa introduci un singur aliment, nu mai multe deodata. Daca apar eventuale probleme digestive, renunta si revino la alimentatia de la inceput. Cand micutul se insanatoseste incerci din nou.
Putin! La inceput se introduce o cantitate mica. Aceasta va creste progresiv daca micutul o accepta.
Nu forta! Daca bebelusului nu ii place un anumit aliment, nu il forta pentru ca il va privi cu ura. Lasa-l cateva zile, dupa care mai faci o incercare.
Educatia mesei! Incearca sa-l hranesti la masa, stand in sezut. Lasa-l sa cunoasca mancarea, sa atinga, sa guste singur. Asa devine mai interesat sa incerce ce ii pui in fata.
Citeste si: Reguli pentru diversificarea alimentatiei la bebelusi
Nu stii care sunt semnele care iti arata ca bebelusul este pregatit de diversificare? Este simplu. Umareste-i evolutia organismului sau. Daca vezi ca reuseste sa-si sustina capul, isi tine destul de bine echilibrul cand sta in sezut, creste in greutate si nu mai saliveaza in exces, atunci poate incepe distractia cu alimentele.
Primii pasi in diversificare
Atentie! Diversificarea alimentatiei la bebelusi se refera la introducerea treptata a unor noi alimente, nicidecum la inlocuirea meselor de lapte matern cu laptele praf.
La inceput, poti incerca sa introduci cerealele speciale, bogate in fier pe care le amesteci cu laptele matern sau cu formulele utilizate anterior. Consistenta acestui amestec poate fi crescuta treptat, pe masura ce copilul devine capabil sa-si controleze deglutitia (actul de inghitire a unui aliment). Poti folosi aceasta combinatie de doua ori pe zi, insa in cantitati mici.
Specialistii sunt de parere ca la varsta de 4 luni trebuie sa incepi sa-l hranesti pe micut cu lingurita. Aceasta va fi si "unitatea" ta de masura. Trebuie sa stii ca organismul bebelusului are nevoie de o perioada de 2 zile in care accepta un nou aliment. In aceste zile, tu trebuie sa fii atenta la aparitia eventualelor alergii.
Semne de alergie: eruptie rosie pe fata si in jurul gurii, voma, diaree si stare de agitatie.
Dupa o saptamana de acomodare cu un anumit tip de cereale, poti incerca un alt tip, dar tot cu moderatie. Alimentele solide il ajuta pe micutul tau sa se dezvolte si sa ia in greutate, insa acestea nu trebuie sa inlocuiasca sesiunile de alaptare. Laptele, fie el matern sau praf aduce copilului un aport foarte mare de vitamine si nutrimente.
Dupa ce bebelusul s-a imprietenit cu cerealele, poti incerca sa-i faci cunostinta si cu fructele pasate, precum avocado, mar, para, piersica si nectarina. De preferat, ar trebui sa fie coapte, decojite si abia apoi pasate.
Sfaturi practice
Diversificarea alimentatiei iti poate da batai de cap la inceput, pana iti dai seama cum merg lucrurile. Tot ce trebuie sa faci este sa abordezi lucrurile cu rabdare. Exista bebelusi care accepta mai repede schimbarile in alimentatie, ceea ce iti usureaza tie munca foarte mult. Dar sunt si micuti cu personalitate puternica, inca din primele luni de viata. Acestia nu vor prezenta interes pentru noutatile pe care i le aduci tu, insa prin perseverenta ta, le va accepta la un moment dat.
Corina Popa, specialist in medicina de familie este de parere ca nu exista o varsta standard la care sa se inceapa diversificarea alimentatiei. "Se poate incepe sa se introduca alimente solide (fructe sau legume) in orice moment intre 4 si 6 luni in cazul in care copilul este pregatit".
Cand incepi introducerea noului aliment, este de preferat sa o faci la inceputul mesei, fiind urmat de lapte. "Alimentul se va da la inceputul mesei si va fi urmat de suptul la san sau un biberon de lapte praf . Acesta va fi redus treptat, pe masura ce va creste cantitatea de aliment nou", te sfatuieste Corina Popa, doctor medicina de familie.
Pe tot parcursul prcesului de diversificare urmareste reactiile pe care le are copilul in prezenta diverselor alimente. Daca semnalezi eruptii pe piele, adreseaza-te unui medic specialist in cel mai scurt timp. De asemenea, trebuie sa scoti acel produs din alimentatia bebelusui tau.
Surse: http://dieta.romedic.ro, http://www.sfatulmedicului.ro, http://pediatruldebuzunar.blogspot.ro, http://www.pediatrucluj.ro