Antonela23 aniMamica de baietelAlaptare naturala Diversificarea: de la 3 luni si jumatate |
|
La prima vedere, Antonela a inceput diversificarea mai devreme decat se obisnuieste. Care a fost motivul ei? Copilul nu se mai satura doar cu laptele matern. "Plangea intruna, chiar daca statea destul de mult la san, tot i se facea foame des. Pediatra mi-a spus sa-i introduc lapte praf, dar desi am incercat doua tipuri diferite, nu i-a placut niciunul. Nu suporta nici biberonul, nici tetina de la suzeta", a spus Antonela.
Asa ca, atunci cand Ianis avea trei luni si jumatate, Antonela a decis ca este momentul sa inceapa diversificarea. Prima masa, alta decat lapticul ei, a fost zeama de portocala. Treptat, a inceput sa-i ofere mar cu biscuite, iar apoi a introdus si banana. Pana la varsta de 6 luni, Antonela i-a oferit cate o masa solida la pranz, insa nu in fiecare zi. Bineinteles, dupa linguritele de mancare, Ianis primea cu placere si lapte matern.
Diversificarea la 5 luni si o saptamana
|
|
A mancat un sfert de banana amestecata cu doi biscuti. In timpul mesei, "vorbeste" cu mamica lui, ba chiar tine si de castronel. Pozitia din care Ianis mananca este cea de culcat pe pat, intrucat Antonela a inceput sa-i ofere primele mese dinainte ca el sa poata sta in sezut fara sprijin.
|
|
Insa bebelusul nu se ineaca, ba chiar o cearta pe mamica lui daca zaboveste prea mult pana ii ofera lingurita lui albastra plina cu mancarica. Isi baga chiar si bavetica in gurita ca sa-i transmita mamicii ca lui ii este foame.
Diversificarea la 6 luni si jumatate
|
Ianis a fost racit in prima luna a anului. Un virus a reusit sa-l prinda fara aparare, dar mamica lui a avut grija de el si s-a facut bine in cateva zile. In toata aceasta perioada, Antonela a continuat sa-i ofere mancarica solida, iar la sfatul pediatrei, a introdus si oul. "M-a intrebat cum merge diversificarea si mi-a spus ca pot sa-i dau si ousor (galbenus), dar sa fie de casa", a povestit ea. Ianis a fost foarte incantat, i-a placut din prima sfertul de galbenus fiert pe care i l-a pregatit mama lui. Ba chiar a protestat ca s-a sfarsit prea rapid.
|
|
La 6 luni si jumatate, Ianis a primit jumatate de ou, pe care mamica lui l-a pregatit intr-o farfurie de oameni mari, pastrand insa lingurita albastra de bebelus. Ca sa fie sigur ca mami ii da sa pape tot, baietelul a invatat s-o prinda de mana si s-o tina strans, ca sa aiba timp sa savureze tot ce este in lingurita. La final, s-a suparat din nou. "Cand s-a terminat asa de repede ousorul?! Mamiii, mai vreau", pare sa spuna el, printre plansete si sughituri. Doar lapticul matern are puterea sa-l linisteasca.
|
|
Apoi, cu stomacelul plin si nerabdator din fire, Ianis a cerut sa primeasca permisul si pentru premergator. Acum poate sa se plimbe in voie dupa mami a lui atunci cand se duce in bucatarie sa-i pregateasca papa bun.
Diversificarea la aproape 7 luni
|
|
Un lucru important s-a schimbat in diversificarea lui Ianis. Pentru ca reuseste sa-si tina din ce in ce mai bine echilibrul, acum mananca stand in sezut. In plus, fiind asa un baietel mare, a renuntat si la lingurita de bebelus, avand acum onoarea de a manca cu o lingurita obisnuita. Mamica lui i-a pregatit la blender o supa crema plina de vitamine: o jumatate de banana amestecata cu 4-5 felii de portocala.
|
|
Gustul i-a placut foarte mult lui Ianis, dar nu a reusit sa pape chiar tot din castronel. A vrut sa pastreze loc si pentru lapticul de la mami, "ambrozie" la care nu vrea sa renunte prea curand. Mesele solide sunt de acum zilnice, Ianis avand privilegiul de a papa si smantana sau iaurt.
|
|
Luna martie i-a adus lui Ianis ca martisor alimentar ciorbica cu painica. Desi este tare curios ce gust are carnita, mamica lui a hotarat ca inca nu a venit momentul pentru ea. Are in continuare o singura masa solida pe zi, urmata de putina apa si obligatoriu de lapticul mamei.
Pana acum, Ianis este bebelusul ideal pentru etapa diversificarii. Nu a refuzat niciun aliment si nici nu a dat semne de vreo alergie alimentara. Cat despre scaun, acesta are o consistenta mai tare, cum era de asteptat, fara insa a-i crea constipatie sau disconfort micutului.
Ianis7 luniPrima in diversificare: zeama de portocalaData nasterii: 6 august 2012 Greutate la nastere: 3,800 Kg Inaltime la nastere: 52 cm |
|
Antonela spune despre bebelusul ei ca este tare pofticios. Desi este greu de crezut ca un copil care nu a avut ocazia sa guste diferite mancaruri ar putea avea astfel de pofte, Ianis ii demonstreaza acest lucru mamicii lui de fiecare data. "Intr-o zi aveam un cozonacel in mana, din acela cumparat. Cand ma vedea ca mananc, intindea mana, sa-i dau si lui. La inceput am crezut ca il incanta ambalajul, dar de fapt el ducea mana la gura si inghitea in sec. Pana nu i-am dat si lui sa guste putin, nu s-a linistit", a povestit ea.
Astfel de episoade s-au repetat, in special cand Antonela si sotul ei erau la masa. Ea a simtit ca cel mai bine pentru bebelusul ei este sa-si satisfaca aceasta curiozitate, de aceea i-a pus pe buze de fiecare data putina mancare din farfuria ei. "Nu i-am dat deloc carne, dar zeama de la mancarica de cartofi da. Ba chiar i-am inmuiat putina paine si in varza gatita", a spus mamica. "Daca ai ceva in mana si mananci, trebuie sa-i dai si lui", a concluzionat ea.
Urmareste in filmuletul urmator cum se desfasoara masa de pranz pentru Antonela si Ianis:
|
Poate nu toate mamicile sunt de acord cu diversificarea pe care o face Antonela, insa putem accepta ca fiecare mama isi creste copilul dupa propriile instincte. Asa cum am amintit la inceput, diversificarea este o experienta diferita pentru fiecare mamica si bebelus in parte. Dincolo de toate sfaturile medicale din cabinete si din carti, o mama este ghidata de instinctul ei atunci cand isi ingrijeste copilul.
Tu ai inceput diversificarea? Cum a fost pana acum aceasta experienta pentru tine si copilul tau?