Informații despre laptele praf
Laptele praf este un produs ce face parte din categoria lactatelor, fiind fabricat prin evaporarea laptelui pana la uscare in scopul de a-l conserva; sub forma de prudra dispune de un termen de valabilitate mult mai extins in comparatie cu laptele lichid si nu necesita refrigerare datorita continutului redus de apa. Un alt scop pentru care laptele praf este fabricat si comercializat consta in reducerea gabaritului sau pentru a dispune de un cost redus de transport. Laptele praf este folosit pentru hrana si sanatate (nutritie) si de asemenea in biotehnologie (agent de saturare).
Citeste si:
Cum alegi laptele praf pentru bebelus
10 mituri despre laptele praf daramate
Proces de fabricație
In prezent laptele praf este fabricat prin intermediul unui proces de uscare ce presupune pulverizarea laptelui smantanit degresat, a laptelui integral, a laptelui batut sau a zerului. Mai intai laptele este pasteurizat; acest proces reduce continutul de bacterii, dar si inactiveaza enzimele, genereaza antioxidanti naturali si confera stabilitate termica, fara a incalzi laptele pana la temperatura de alterare; pasteurizarea se realizeaza prin intermediul unor tuburi mici pana la temperatura de 80 grade timp de 20 secunde si apoi lichidul este racit rapid in mod fortat pentru a impiedica alterarea. Laptele este mai intai concentrat intr-un evaporator pana se obtine aproximativ 50% lapte solid (procentul difera in functie de producator, unii indepartand aproximativ o treime din apa). Aceasta etapa este importanta deoarece laptele trebuie evaporat la o temperatura suficent de redusa incat sa nu il altereze, in plus, 12% din laptele crud este format din substante solide, inclusiv din unt. Dupa evaporator laptele trece prin separator unde se indeparteaza smantana sau untul, acesta din urma fiind depozitat separat pentru utilizare ulterioara si este transportat in niste rezervoare unde au loc procese de standardizare specifice (diferite componente sunt amestecate automat pana la obtinerea unui produs consistent, inclusiv untul si se verifica daca nivelul de vitamine se incadreaza in standarde). Laptele concentrat care rezulta este apoi pulverizat intr-o incapere incalzita imensa unde apa se evapora aproape instantaneu (aer incalzit este suflat din directie opusa), lasand particule fine de lapte praf solidificat care cad si pot fi razuite si ambalate in borcane sau pachete.
In mod alternativ, laptele poate fi uscat apeland la uscatorul cu tambur. Laptele este aplicat sub forma unei pelicule fine pe suprafata unui tambur incalzit prin curent electric si laptele uscat se solidifica (caldura determina apa din lapte sa se evapore) fiind apoi razuit. In orice caz, laptele praf fabricat astfel are tendinta de a dispune de o aroma de produs gatit ca urmare a caramelizarii cauzate de expunerea la caldura mare, dar si de o consistenta lipicioasa similara fulgilor.
Exista si varianta de uscare prin inghetare care poate conserva multe nutrimente din lapte, comparativ cu uscatorul cu tambur. Trebuie subliniat faptul ca metoda de uscare si tratamentul cu caldura al laptelui in timpul procesarii modifica proprietatile laptelui praf, precum si solubilitatea sa in apa rece, aroma si densitatea in vrac.
Modalitati de utilizare a laptelui praf
Laptele praf este folosit frecvent in fabricarea produselor destinate nutritiei copiilor, in domeniul cofetariei, cum ar fi in ciocolata si caramele, in retete pentru produse de patiserie unde laptele lichid ar determina o subtiere a produsului finit. De asemenea, laptele praf este folosit pe scara larga in dulciuri diverse, precum cele din gastronomia indiana.
Utilizarea sa la scara larga se explica prin costurile asociate reduse de transport si depozitare (gabarit si greutate reduse, nu necesita transport refrigerat). Este considerat neperisabil si usor de preparat.
Greutatea unui lapte degresat uscat ce urmeaza a fi folosit este de aproximativ 10% din greutatea apei. In mod alternativ, o cana de lapte potabil lichid reconstituita din lapte praf necesita o cana de apa potabila si o treime de cana de pudra de lapte.
De retinut
Laptele praf contine toti cei 21 de aminoacizi standard, proteine si este bogat in vitamine solubile si minerale. Cantitatea medie tipica a nutrimentelor majore din laptele praf degresat nereconstituit este: 36% proteine, 52% carbohidrati (in mare parte lactoza), calciu 1,3%, potasiu 1,8%. Laptele praf integral contine in medie: 25-27% proteine, 36-38% carbohidrati, 26-40% grasime si 5-7% microelemente (minerale). Retineti ca inainte de punerea sa in vanzare, laptele praf este verificat pentru solubilitate, particule arse, umiditate, continut de grasime, aciditate si continut bacteriologic.
Conditiile de depozitare nepotrivite precum umiditatea relativa ridicata si temperatura ambientala crescuta pot degrada in mod semnificativ valoarea nutritiva a laptelui praf. Laptele praf disponibil in comert s-a raportat a contine oxisteroli (colesterol oxidat) in cantitati mai mari decat in laptele proaspat; acestia sunt derivati din colesterol produsi fie de radicali liberi, fie de enzime. Unii oxisteroli derivati din radicali liberi au fost considerati a reprezenta initiatori ai placilor ateromatoase (placi din grasime care se depun pe artere si se solidifica).
Surse:
www.rotronic-usa.com; www.usaemergencysupply.com; https://en.wikipedia.org; http://humantouchofchemistry.com