Orice mamă trebuie să poată alăpta, ar spune unii. Ei bine, din diverse motive, acest lucru nu este posibil de fiecare dată, ori întregul proces se dovedește a fi unul dureros sau dificil. Secretul pentru o alăptare eficientă este perseverența, răbdarea și încrederea în sine. Nu trebuie să uiți că nu există mămici bune, sau mămici rele, ci doar mame, astfel încât nu trebuie să-i permiți niciunei mici piedici să stea în calea fericirii tale de proaspătă mămică.
Pentru ca alăptarea să decurgă normal și ca micuțul tău să se bucure de mese corecte, trebuie să-ți îngrijești cu atenție sânii, care, pe măsură cei vei face progrese în alăptare, vor deveni mai sensibili. Acum, vei descoperi cele 10 semne care îți arată clar că sânii au nevoie de îngrijire în alăptare, dar și un produs care-ți poate deveni cel mai bun prieten în acest proces.
Senzație de disconfort la atingere.
Trebuie să știi că sânii tăi se pregătesc pentru momentul alăptării încă din sarcină, când glandele mamare încep să secrete colostrul, "primul lapte". Pe măsură ce vei avansa în procesul de alaptare, vei observa o senzație de disconfort când îți vei atinge sânii. Acest lucru poate fi cauzat de cantitatea de lapte prea mare pe care o depozitează, semn că este timpul pentru o nouă masă, sau de faptul că nu au fost complet goliți în timpul mesei anterioare.
Mameloane sensibile.
Alăptarea este un proces natural, benefic pentru dezvoltarea bebelușului, dar poate fi și dureros pentru sânii mamei. La începutul alăptării sânii tăi sunt într-o etapă de adaptare la noile condiții, astfel încât se vor dovedi a fi foarte sensibili la atingere. Pentru a evita ca senzația să se accentueze apelează la ajutorul unui sutien special, din bumbac, care îți va proteja pielea și îți va permite să alăptezi și mai ușor.
Mameloane crăpate.
Da, atunci când alăptezi poți experimenta și această senzație și da, poate fi destul de neplăcută. Mameloanele pot fi crăpate atât la începutul sarcinii, când micuțul încă nu stăpânește complet mișcarea maxilarelor, dar și mai târziu, când copilul este deja mai mare și apar timid primii dințișori.
Sânii au temperatură ridicată.
Dacă observi că pe măsură ce alăptezi sânii tăi au o temperatură ridicată, iar aceasta se menține și între mesele micuțului, atunci este posibil să ai de-a face cu "furia laptelui". Acest fenomen este întâlnit în primele zile de când ai început alăptarea și este provocat de creșterea vascularizării de la nivelul sânilor. Trebuie să ceri părerea unui specialist, care îți va spune exact ce trebuie să faci pentru a ameliora simptomele.
Sânii prezintă umflături sau denivelări.
Când observi că imediat după masă sânii tăi încă sunt în continuare foarte grei și prezintă umflături sau denivelări, poate fi semnul că aceștia nu au fost goliți complet. Este foarte important ca după fiecare masă să extragi complet laptele din ambii sâni, pentru a te asigura că următoarea producție de lapte se poate desfășura în voie.
Mameloane uscate.
Alături de senzația de disconfort, sensibilitate și crăpături, poți avea de-a face și cu o piele foarte uscată la nivelul mameloanelor. De regulă, acest lucru apare atunci când după alăptare acționezi agresiv la nivelul mameloanelor, ștergându-le, fără a lăsa pielea să respire și să se usuce singură. De asemenea, folosirea unor produse de igienă nedecvate pot conduce către această situație deranjantă. Este de preferat să igienizezi zona cu apa călduță și să folosești creme speciale care vor hidrata în profunzime, fără însă să fie dăunătoare pentru micuț.
Angorjarea accentuată a sânilor.
Angorjarea reprezintă de fapt umplerea propriu-zisă a sânilor cu lapte. Este un fenomen natural, unele dintre mame simțind sânii foarte grei, iar altele doar crescuți în volum. Când angorjarea devine excesivă, atunci este un semn că producția de lapte nu este în concordanță cu mesele micuțului. Este specifică primelor zile de după naștere, când încă nu există un program stabil de alăptare. Însă, dacă aceasta se manifestă un timp îndelungat, este nevoie să te adresezi medicului specialist.
Sâni greoi.
Dacă observi această senzație un timp îndelungat este posibil să ai de-a face cu mastita. Este una dintre cele mai serioase afecțiuni de la nivelul sânilor în timpul alăptării. Cel mai des întâlnită devine atunci când sânii nu sunt complet goliți de lapte, dar și atunci când mameloanele prezintă răni sau crăpături. Astfel, apare așa-zisa infecție la nivelul sânilor, provocată de contactul dintre bacteriile existente la nivelul pielii cu zona sensibilă. Este indicat ca întotdeauna să previi în loc să tratezi, astfel încât poți încerca crema Garmastan, ce conține numeroase proprietăți terapeutice și curative.
Crema GarmastanEste un produs care are în compoziția sa produse naturale, cel mai important dintre acestea fiind uleiul extras din arborele de guaiacum. Acesta este cel mai bun remediu pentru pielea sensibilă din jurul mameloanelor, care nu acționează însă agresiv. Mai mult decât atât, stabilește un scut protector la nivelul sânilor împotriva agenților bacterieni, reducând și prevenind inflamațiile. Este un bun antiinflamator cu efect cicatrizant, dar care menține și elasticitatea pielii. Poți începe aplicarea acestui unguent încă din luna a 8-a de sarcină și să o continui după fiecare alăptare, abia după ce ai curățat cu atenție zona mameloanelor.
Sângerări la nivelul mameloanelor.
Orice modificare, oricât de neînsemnată nu trebuie ignorată. Astfel, există posibilitatea nefericită de a observa sângerări la nivelul mameloanelor. Acestea pot fi provocate de uscarea excesivă a pielii din cauza salivei micuțului tău. Trebuie să știi că saliva bebelușului conduce către uscarea în profunzime a pielii mameloanelor, nicidecum hidratarea acestora.
Înțepături și senzație de arsură la nivelul sânilor.
Un alt semn ce nu trebuie ignorat este senzația de arsură însoțită de înțepături. Fie că apar în timpul meselor, sau după terminarea acestora, este posibil să semnaleze prezența unei candidoze a mameloanelor. Candida este o ciupercă ce se dezvoltă în mediul umed și cald, cum este mamelonul în timpul alăptării. Alături de arsuri și înțepături poți experimenta și inflamare spontană. Aceste senzații se pot manifesta chiar și atunci când extragi laptele matern cu ajutorul unei pompe de sân. Pentru a evita apariția acestei probleme trebuie să porți sutiene din bumbac și să igienizezi corect zona. De asemenea, nu uita nici de aplicarea cremelor speciale, precum Garmastan, care îți va proteja și hidrata pielea sensibilă.