Alaptarea si dentistul - medicamente utilizate
Multe proaspete mamici sunt preocupate de necesitatea lucrarilor stomatologice pe perioada alaptarii, fie ca este vorba de simple plombe sau de extractii dentare (in general molari de minte), amanand procedurile uneori extrem de mult, cu toate ca disconfortul/durerea resimtita in aceste cazuri este cel putin deranjanta (in general, este insuportabila). Din fericire, aflati ca majoritatea medicamentelor utilizate in stomatologie nu intra in lapte decat in cantitate infima, iar majoritatea medicilor nu recomanda intreruperea alaptarii pe durata interventiilor stomatologice, ci mai degraba alaptarea cu putin timp inainte de a ajunge la dentist si apoi la un interval de 3-4 ore dupa, pastrand eventual deoparte lapte extras cu pompa de san (pentru persoanele care nu sunt pe deplin convinse de siguranta alaptarii).
Interventiile dentare de rutina, cum sunt plombele, nu necesita anestezie (cea care ingrijoreaza cel mai adesea mamele), insa, in acest scop pot fi folosite urmatoarele: analgezice, antibiotice si anestezice (cu efect local, in general). In cazul in care bebelusul este nascut la termen si nu prezinta nicio problema de sanatate, alaptarea este perfect posibila. Anestezicele locale cum sunt lidocaina sau novocaina nu afecteaza calitatea laptelui, conform dr. Thomas Hale. Acelasi doctor sustine ca, daca mamei i se administreaza Valium sau Demerol, poate relua alaptarea imediat ce isi recapata starea de constienta, dar, in cazul Valium-ului s-au raportat un supt lipsit de energie, letargie si o usoara sedare in cazul bebelusilor.
In cazul triazolamului si al diazepamului, cand sunt folosite drept sedative pre-operatorii, se ingereaza de obicei cu o ora inaintea procedurii, alaturi de putina apa. Daca pacienta alapteaza, se opteaza de obicei pentru triazolam, cu care actioneaza timp de 1.5-5.5 ore dupa interventie in comparatie cu diazepamul, care are un timp mult mai lung de actiune (43 ore). Diazepamul, alaturi de morfina, sunt singurele substante care ar trebui evitate (daca este posibil), deoarece raman un timp mai indelungat in organism dupa administrare.
In ceea ce priveste antisepticele orale, cum sunt solutiile de apa de gura, nu prezinta nicio problema, deoarece absorbtia la nivelul organismului este aproape inexistenta, ca si solutiile de albit dintii care intrebuinteaza o solutie pe baza de peroxid, deoarece, cu toate ca sunt absorbite in corp, sunt distruse de acesta aproape instantaneu.
Desi de multe ori sunt necesare radiografii dentare pentru evidentierea eventualelor probleme si a modului de interventie necesar, aflati ca acestea nu dauneaza alaptarii si nici inhalo-sedarea pe baza de oxid de azot (reduce anxietatea si functioneaza ca un sedativ fiind inspirata cu ajutorul unei masti nazale). Aceasta substanta este practic insolubila in fluxul sanguin, ceea ce inseamna ca ajunge de la creier la alveolele pulmonare imediat ce incetati sa o inspirati fiind rapid eliminata ulterior datorita schimburilor rapide ce au loc in plamani (in cateva minute - 3 minute).
Iata o enumerare orientativa a celor mai des intalnite medicamente prescrise pentru afectiuni dentare ce necesita tratament medicamentos. Analgezicele considerate sigure pe perioada alaptarii sunt: acetaminofen, ibuprofen, analgezice: codeina, metadona, morfina (acestea sunt incadrate drept moderat sigure), antibiotice: amoxicilina, ciprofloxacin, gentamicina, kanamicina, penicilina, steptomicina, tetraciclina, chiar si steroizii cum este prednison.
Doamna doctor Ana Culcer, medic primar pediatru- seful sectiei de Nou Nascuti din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti www.ingrijireacopilului.ro ne mentioneaza:
"Femeile care alapteaza pot face interventii dentare, se mulg si lasa lapte pentru 2-3 ore daca este foarte mic copilul si nu primesc si alt aliment si consuma multe lichide; trebuie sa se faca anestezie cu xylina, fara adrenalina."
Doamna doctor Alexandra Bulboaca, medic nutritionist-dietetician http://nutritionistarad.wordpress.com/, membru al Asociatiei Romane de Nutritie si Dietetica ne asigura:
"Da, in general, pot sa se efectueze interventii stomatologice pentru ca implica doar o anestezie locala si sunt diverse anestezice locale care nu trec in lapte...totusi, se recomanda o pauza de aproximativ 4 ore dupa orice anestezic."
Alaptarea si dentistul - sfaturi
Referitor la interventiile stomatologice, este intotdeauna mai bine sa prevenim decat sa tratam, mai ales ca perioada pre si post natala afecteaza cantitatea de calciu din organism si, in consecinta, dantura, conducand la afectiuni dureroase. De aceea, este indicat sa utilizam zilnic de cel putin doua ori periuta de dinti alaturi de pasta antitartru pentru a curata impuritatile de la nivel dentar si sunt recomandate si ata dentara sau apa de gura pentru eliminarea completa a depunerilor alimentare greu accesibile pentru periaj. O alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume si saraca in glucide va contribui de asemenea la sanatatea dentara, prevenind aparitia cariilor. Medicii stomatologi recomanda de asemenea periajul si detrartajul profesional, care nu prezinta contraindicatii nici in cazul gravidelor si sunt extrem de utile in combarea placii bacteriene. Nu in ultimul rand, daca alaptati si necesitati interventii stomatologice de anvergura, desi majoritatea procedurilor si substantelor sunt sigure de administrat, adresati medicului orice nelamurire in legatura cu medicatia si instrumentele folosite.
Multumim doamnelor doctor Ana Culcer si Alexandra Bulboaca pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Sursa poza:wharbour.expressions.syr.edu
Surse: http://kellymom.com; www.mother-2-mother.com; www.askdrsears.com/