De ce bebelușii își folosesc mânuțele în timpul alăptării
Pentru a înțelege mai bine de ce bebelușii sunt capabili să-și folosească mânuțele încă din primele zile de viață în scopul unei alăptări mai ușoare, este necesar să știm că ei le direcționează spre gură încă din mediul intrauterin. Astfel, ecografiile ne pot indica în mod clar că bebelușii își îndreaptă mânuțele spre față înainte de a se alimenta cu lichid amniotic. Practic, acest gest reprezintă un fel de „tipar" de hrănire, care ne demonstrează că bebelușii vor dori întotdeauna să-și ducă mânuțele la gură când le e foame.
După aceea, când urmează să fie alăptați, în condițiile în care nu văd bine, își vor folosi mânuțele pentru a reuși să detecteze mameloanele. În plus, cu ajutorul mânuțelor vor încerca și să-și aducă sânul cât mai aproape de guriță pentru a le fi cât mai la îndemână să se hrănească.
Specialiștii în domeniu au constatat că bebelușii au nevoie să-și folosească mânuțele când sunt alăptați întrucât:
• Încearcă să localizeze mamelonul
• Se străduiesc să „modeleze" sânul pentru a le fi mai ușor să sugă
• Vor ca sânul să fie împins în guriță
• Vor să-și „direcționeze" sânul, astfel încât acesta să aibă o poziție din care să le fie cel mai lesne să sugă
• Au nevoie să se calmeze (De cele mai multe ori, bebelușii își bagă un pumn în guriță și apoi, după ce se calmează, vor începe să sugă)
Având în vedere scopul în care bebelușii își folosesc mânuțele, noi, ca mămici, trebuie să nu îi împiedicăm în acest demers. De pildă, un prim gest pe care nu ar trebui să-l facem când observăm că al nostru bebeluș începe să-și utilizeze mânuțele pentru a suge este să nu i le luăm și să i le dăm deoparte. Cu siguranță acest lucru îi va deranja, în condițiile în care ei știu mai mult decât credem de ce au nevoie, cum le este mai simplu să se hrănească. Mult mai bine va fi să procedăm așa: să avem puțină răbdare, timp de câteva minute pentru a vedea că bebelușul se va apropia cu fața de sân și, cu ajutorul mânuțelor, va putea să și-l apropie cât mai mult de guriță.
În plus, pentru a nu-ți incomoda (involuntar) bebelușul când acesta vrea să sugă, străduiește-te să pui cât mai mult în aplicare sfaturile de mai jos.
Citește și: 10 Reguli pentru a-ti alapta cu succes bebelusul
Ce putem face pentru a-i stimula pe bebeluși să-și folosească mânuțele când sunt alăptați
Consultanții în lactație ne atrag atenția asupra următorului fapt: folosirea mânuțelor bebelușului în timpul procesului de alăptare nu numai că le va facilita alăptarea propriu-zisă, dar va stimula însăși lactația. Această constatare vine în urma efectuării a numeroase studii, menite să demonstreze că mânuțele joacă un rol-cheie în alăptare.
Unul dintre cele mai cunoscute studii în acest sens a fost efectuat în 2001. Conform acestuia, utilizarea mânuțelor bebelușului în alăptare va crește nivelul de oxitocină al mamei. Mai exact, contactul piele la piele dintre mamă și bebeluș, dublat de mișcările pe care bebelușul le va face cu mânuțele pentru a găsi mamelonul, dar și de mișcarea guriței când va începe suptul, toate acestea nu vor face altceva decât să stimuleze zona din jurul mamelonului și mamelonul însăși. Din acest motiv, laptele va curge mai ușor, într-o cantitate mai mare, iar mama se va simți mai confortabil.
Dacă vrem ca bebelușilor noștri să se bucure de o alăptare optimă, este preferabil să renunțăm la a insista ca aceștia să stea numai într-o poziție orizontală. Mult mai comod le va fi să stea într-o poziție semi-înclinată. Totodată, pentru a ne fi mai ușor, putem să apelăm la un pătuț care să ne aigure că burtica bebelușului va fi cât mai aproape de abdomenul nostru.
Nu în ultimul rând, ar fi bine să ne străduim, pentru ca bebelușii să se poată folosi și de mânuțe, să le asigurăm oricare dintre aceste poziții:
• Căpușorul bebelușului ar trebui să se afle deasupra sfârcului, iar cu mânuțele să-l poată indroduce ușor în guriță
• Bebelușul ar putea fi poziționat cu bărbia pe unul dintre sâni, în timp ce sfârcul nostru se va afla cumva în spațiul dintre năsucul și gurița bebelușului
De asemenea, pentru a nu-i împiedica pe ai noștri bebeluși să-și poată folosi mânuțele când îi alăptăm, ar trebui să ne asigurăm că:
• Bebelușul va putea să-și bage mânuțele în gură când i se face foame pentru a se calma- Vom vedea că după aceea va fi mai dispus să facă eforturi pentru a se asigura că mamelonul este în poziția ce îi asigură o hrănire comodă.
• Este bine să nu încerci să poziționezi mânuțele bebelușului sub corpul său sau să-l înfășezi când este timpul pentru alăptat-Dacă vom proceda astfel nu vom face decât să ne dezorientăm micuțul, să-i provocăm disconfort. Așa că, înainte de a face oricare dintre aceste demersuri, gândește-te la cât de dificil ar fi să te hrănești cu mâinile strânse la spate, fără a putea să te folosești de ele cum o făceai în mod normal.
• În cazul în care sânii tău sunt foarte dureroși și te gândești că, dacă și bebelușul te va trage de mameloane, durerile vor deveni imposibile, încearcă să găsești o poziție care să-i permită acestuia să-ți înconjoare sânul cu mânuțele- Astfel, îi va fi mai ușor să apuce mamelonul și te va durea mai puțin.Important este să te simși și tu cât mai confortabil. Folosește o cremă care îți protejează mameloanele, precum Multi-Mam Balm . Aceasta previne iritațiile și este un produs natural, hipoalergenic inofensiv pentru copil. Nu este necesară îndepărtarea produsului înainte de alăptare, și nu are gust sau miros.
• Nu încerca să schimbi poziția bebelușului dacă observi că acesta și-a direcționat mânuța exact către sînul tău și îți poate prinde cu ușurință mamelonul- Specialiștii în lactație consideră că orice schimbare a poziției când bebelușul pare că și-a găsit confortul îi poate îngreuna utilizarea mânuțelor și îl va face mai puțin dornic să sugă.
Voi știați până acum de ce bebelușii își folosesc mânuțele în cadrul procesului de alăptare?
Citește și: Alăptarea corectă la sân: îndrumar pentru mămici începătoare
Surse:
www.bestforbabes.org; www.lactationmatters.org; www.sdbfc.com