De ce mânuțele bebelușului sunt în continuă mișcare în timpul alăptării

De ce mânuțele bebelușului sunt în continuă mișcare în timpul alăptării

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Așa cum știm deja, alăptarea pe cale naturală este unul dintre cele mai importante daruri pe care i le putem face micuțului nostru, încă din primele sale clipe de viață. În plus, acest demers va fi deosebit de benefic și pentru noi. Desigur, nu va fi ușor să alăptăm, cu atât mai mult cu cât va interveni mereu grija dacă laptele nostru este suficient, dacă este de calitate, dacă va satisface nevoile bebelușului. În ceea ce-l privește pe acesta, este necesar să nu scăpăm din vedere următorul lucru: bebelușul este capabil să se ajute și singur pe parcursul procesului de alăptare. După cum vom vedea și din articolul de mai jos, bebelușul își va folosi mânuțele pentru a-și ușura hrănirea. Mișcările pe care le poate face sunt uimitoare, arătând cât de mult se poate adapta în scopul de a se bucura din plin de laptele matern. În plus, și de noi va depinde să luăm acele măsuri menite să nu-i împiedice pe micuții noștri să-și utilizeze mânuțele la capacitatea lor maximă, astfel încât să se poată hrăni optim.

Mama ce isi alapteaza bebelusulDe ce bebelușii își folosesc mânuțele în timpul alăptării

Pentru a înțelege mai bine de ce bebelușii sunt capabili să-și folosească mânuțele încă din primele zile de viață în scopul unei alăptări mai ușoare, este necesar să știm că ei le direcționează spre gură încă din mediul intrauterin. Astfel, ecografiile ne pot indica în mod clar că bebelușii își îndreaptă mânuțele spre față înainte de a se alimenta cu lichid amniotic. Practic, acest gest reprezintă un fel de „tipar" de hrănire, care ne demonstrează că bebelușii vor dori întotdeauna să-și ducă mânuțele la gură când le e foame.
După aceea, când urmează să fie alăptați, în condițiile în care nu văd bine, își vor folosi mânuțele pentru a reuși să detecteze mameloanele. În plus, cu ajutorul mânuțelor vor încerca și să-și aducă sânul cât mai aproape de guriță pentru a le fi cât mai la îndemână să se hrănească.
Specialiștii în domeniu au constatat că bebelușii au nevoie să-și folosească mânuțele când sunt alăptați întrucât:
• Încearcă să localizeze mamelonul
• Se străduiesc să „modeleze" sânul pentru a le fi mai ușor să sugă
• Vor ca sânul să fie împins în guriță
• Vor să-și „direcționeze" sânul, astfel încât acesta să aibă o poziție din care să le fie cel mai lesne să sugă
• Au nevoie să se calmeze (De cele mai multe ori, bebelușii își bagă un pumn în guriță și apoi, după ce se calmează, vor începe să sugă)
Având în vedere scopul în care bebelușii își folosesc mânuțele, noi, ca mămici, trebuie să nu îi împiedicăm în acest demers. De pildă, un prim gest pe care nu ar trebui să-l facem când observăm că al nostru bebeluș începe să-și utilizeze mânuțele pentru a suge este să nu i le luăm și să i le dăm deoparte. Cu siguranță acest lucru îi va deranja, în condițiile în care ei știu mai mult decât credem de ce au nevoie, cum le este mai simplu să se hrănească. Mult mai bine va fi să procedăm așa: să avem puțină răbdare, timp de câteva minute pentru a vedea că bebelușul se va apropia cu fața de sân și, cu ajutorul mânuțelor, va putea să și-l apropie cât mai mult de guriță.
În plus, pentru a nu-ți incomoda (involuntar) bebelușul când acesta vrea să sugă, străduiește-te să pui cât mai mult în aplicare sfaturile de mai jos.

Citește și: 10 Reguli pentru a-ti alapta cu succes bebelusul

Ce putem face pentru a-i stimula pe bebeluși să-și folosească mânuțele când sunt alăptați

Consultanții în lactație ne atrag atenția asupra următorului fapt: folosirea mânuțelor bebelușului în timpul procesului de alăptare nu numai că le va facilita alăptarea propriu-zisă, dar va stimula însăși lactația. Această constatare vine în urma efectuării a numeroase studii, menite să demonstreze că mânuțele joacă un rol-cheie în alăptare.
Unul dintre cele mai cunoscute studii în acest sens a fost efectuat în 2001. Conform acestuia, utilizarea mânuțelor bebelușului în alăptare va crește nivelul de oxitocină al mamei. Mai exact, contactul piele la piele dintre mamă și bebeluș, dublat de mișcările pe care bebelușul le va face cu mânuțele pentru a găsi mamelonul, dar și de mișcarea guriței când va începe suptul, toate acestea nu vor face altceva decât să stimuleze zona din jurul mamelonului și mamelonul însăși. Din acest motiv, laptele va curge mai ușor, într-o cantitate mai mare, iar mama se va simți mai confortabil.
Dacă vrem ca bebelușilor noștri să se bucure de o alăptare optimă, este preferabil să renunțăm la a insista ca aceștia să stea numai într-o poziție orizontală. Mult mai comod le va fi să stea într-o poziție semi-înclinată. Totodată, pentru a ne fi mai ușor, putem să apelăm la un pătuț care să ne aigure că burtica bebelușului va fi cât mai aproape de abdomenul nostru.
Nu în ultimul rând, ar fi bine să ne străduim, pentru ca bebelușii să se poată folosi și de mânuțe, să le asigurăm oricare dintre aceste poziții:
• Căpușorul bebelușului ar trebui să se afle deasupra sfârcului, iar cu mânuțele să-l poată indroduce ușor în guriță
• Bebelușul ar putea fi poziționat cu bărbia pe unul dintre sâni, în timp ce sfârcul nostru se va afla cumva în spațiul dintre năsucul și gurița bebelușului
De asemenea, pentru a nu-i împiedica pe ai noștri bebeluși să-și poată folosi mânuțele când îi alăptăm, ar trebui să ne asigurăm că:
• Bebelușul va putea să-și bage mânuțele în gură când i se face foame pentru a se calma- Vom vedea că după aceea va fi mai dispus să facă eforturi pentru a se asigura că mamelonul este în poziția ce îi asigură o hrănire comodă.
• Este bine să nu încerci să poziționezi mânuțele bebelușului sub corpul său sau să-l înfășezi când este timpul pentru alăptat-Dacă vom proceda astfel nu vom face decât să ne dezorientăm micuțul, să-i provocăm disconfort. Așa că, înainte de a face oricare dintre aceste demersuri, gândește-te la cât de dificil ar fi să te hrănești cu mâinile strânse la spate, fără a putea să te folosești de ele cum o făceai în mod normal.

• În cazul în care sânii tău sunt foarte dureroși și te gândești că, dacă și bebelușul te va trage de mameloane, durerile vor deveni imposibile, încearcă să găsești o poziție care să-i permită acestuia să-ți înconjoare sânul cu mânuțele- Astfel, îi va fi mai ușor să apuce mamelonul și te va durea mai puțin.Important este să te simși și tu cât mai confortabil. Folosește o cremă care îți protejează mameloanele, precum Multi-Mam Balm . Aceasta previne iritațiile și este un produs natural, hipoalergenic inofensiv pentru copil. Nu este necesară îndepărtarea produsului înainte de alăptare, și nu are gust sau miros.

• Nu încerca să schimbi poziția bebelușului dacă observi că acesta și-a direcționat mânuța exact către sînul tău și îți poate prinde cu ușurință mamelonul- Specialiștii în lactație consideră că orice schimbare a poziției când bebelușul pare că și-a găsit confortul îi poate îngreuna utilizarea mânuțelor și îl va face mai puțin dornic să sugă.

Mama ce isi alapteaza bebelusul

Voi știați până acum de ce bebelușii își folosesc mânuțele în cadrul procesului de alăptare?

Citește și: Alăptarea corectă la sân: îndrumar pentru mămici începătoare

Surse:
www.bestforbabes.org; www.lactationmatters.org; www.sdbfc.com

 

Articolul urmator
O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”
O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vlăduța Lupău, reacție vehementă la adresa alăptării în public. „Nevoile bebelușului nu sunt pe program. Sunt la cerere"
    Vlăduța Lupău, reacție vehementă la adresa alăptării în public. „Nevoile bebelușului nu sunt pe program. Sunt la cerere"

    Cunoscută pentru atitudinea ei sinceră și deschisă, Vlăduța Lupău dorește să normalizeze alăptatul în public, susținând că nevoile de hrană ale copilului sunt o...

    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici
    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici

    Atunci când ești însărcinată pare că toată lumea își dă cu părerea în legătură cu ce și cât ar trebui să mănânci, ce ar trebui să faci, să...

    Andreea Bălan vrea custodia exclusivă a celor două fete și continuă procesele. „Toate deciziile sunt la mine, eu am grijă de copii”
    Andreea Bălan vrea custodia exclusivă a celor două fete și continuă procesele. „Toate deciziile sunt la mine, eu am grijă de copii”

    Andreea Bălan se luptă pentru custodia fetițelor ei, Ella și Clara, dar și pentru pensia alimentară retroactivă. Într-un interviu recent pentru VIVA!, artista a dezvăluit că...

    Un jandarm a reușit să salveze viața unui băiețel dispărut de câteva zile. "În momentul în care l-am luat în brațe s-a lipit de mine și s-a agățat cu mânuțele strâns"
    Un jandarm a reușit să salveze viața unui băiețel dispărut de câteva zile. "În momentul în care l-am luat în brațe s-a lipit de mine și s-a agățat cu mânuțele strâns"

    Un băiețel de 8 ani cu sindromul Down a dispărut din locuința sa din Bengești-Ciocadia,dar a fost găsit teafăr aproximativ 400 de metri de casă. Ionuț Mocîrcioiu, jandarmul...

    Povestea bebelușului care a supraviețuit în ruinele din timpul cutremurelor din Siria, atașat de cordonul ombilical al mamei
    Povestea bebelușului care a supraviețuit în ruinele din timpul cutremurelor din Siria, atașat de cordonul ombilical al mamei

    Ea este Afraa, bebelușul care s-a născut sub ruinele cutremurului din Siria, scoasă de sub dărâmături cât încă era atașată de cordonul ombilical al mamei sale....

    Mi-am dat seama că sunt însărcinată când m-am așezat pe toaletă și am văzut piciorul bebelușului meu
    Mi-am dat seama că sunt însărcinată când m-am așezat pe toaletă și am văzut piciorul bebelușului meu

    Orice sarcină surprinde viitoarea mamă într-un mod plăcut. Ce se întâmplă când sarcina este o reală surpriză și este descoperită în momentul...

    Soțul meu mi-a mărturisit că și-ar fi dorit să mor în timpul nașterii. Sunt distrusă...
    Soțul meu mi-a mărturisit că și-ar fi dorit să mor în timpul nașterii. Sunt distrusă...

    O mărturisire șocantă la ceas de seară a determinat o mămică să își piardă încrederea în soțul ei. Bărbatul i-a declarat că și-ar fi dorit ca ea să moară pe...

    Soacra mea vrea să-și facă un tatuaj cu amprenta piciorului bebelușului meu și eu nu sunt de acord
    Soacra mea vrea să-și facă un tatuaj cu amprenta piciorului bebelușului meu și eu nu sunt de acord

    Tatuajele pot fi un mod minunat de a comemora un eveniment important sau de a arăta unei persoane dragi cât de mult ții la ea. Cu toate acestea, înainte de a-ți tatua numele,...

    © 2024 Qbebe