De-a lungul istoriei, femeia a avut diferite conditii in lume, in functie de ceea ce s-a intamplat din punct de vedere politic sau economic. La un moment dat, femeile aveau un singur scop: sa faca copii, sa aiba grija de ei si de casa. Iar barbatul trebuia doar sa munceasca si sa aduca bani, pentru a putea cumpara cele necesare gospodariei. Intre timp insa, lucrurile s-au schimbat foarte mult, iar astazi femeile au devenit independente si puternice, luandu-si viata in propriile maini.
1. Conditia femeii si alaptarea inainte de 1900
Artisti foarte cunoscuti au realizat numeroase picturi infatisand femei alaptand. Iar Leonardo da Vinci este unul dintre ei. In jurul anului 1510 a realizat acest tablou, intitulat sugestiv `Fecioara Maria si Iisus`.
1510
Priviti femeia din imagine care alapteaza fara a fi macar acoperita. Si uitati-va la oamenii dimprejurul ei, care o condamna pentru ca este indecenta. Dar stati, de fapt oamenii aceia sunt doar in trecere si nu acorda o atentie excesiva gestului alaptarii. Aceasta fotografie spune multe despre conditia femeii din acea perioada: alaptarea era foarte normala si nimeni nu susotea despre acest lucru, indiferent de loc.
Anul 1871
Aceasta femeie are un portret cu ea si fiul ei intr-un moment foarte intim. Asta arata ca mama si-a acceptat conditia, pentru ca in era Victoriana, oamenii asteptau ca femeile sa se marite, sa faca copii si apoi sa fie mereu in prezenta lor. De fapt, in acea perioada, doar mamele din clasa medie aveau posibilitatea de a sta cu copiii lor. Femeile din patura de jos a societatii se confruntau cu situatii nedorite, cum ar fi nasteri nedorite, urmate de moartea imediata a pruncilor sau cu o saracie lucie care le forta sa munceasca din greu si sa nu aiba posibilitatea sa acorde atentie pruncilor.
Era Victoriana (1837-1901)
In jurul anilor 1700, femeile din Japonia deveneau mame de foarte tinere. Dar invatau pe parcurs cum sa aiba grija de nou-nascuti si ii alaptau, ceea ce contura o relatie aparte intre ele si copiii lor.
Abia mai tarziu lucrurile au inceput sa se schimbe in privinta varstei la care femeile japoneze deveneau mame.
Poza din anul 1700, Japonia
Femeile din Africa au avut intodeauna foarte multi copii. Aceasta fotografie intruchipeaza o mama care isi alapteaza copilul. Mediul inconjurator scoate la iveala conditia saraca din aceasta familie. Femeile se imbracau in general in alb, iar mama incearca sa-si alapteze prunctul fara a se dezveli prea mult. Insa se afla pe veranda, ceea ce inseamna ca alapta in vazul oricui trecea pe acolo.
1898
Aceasta fotografie infatiseaza o familie instarita din secolul al XIX-lea. Prezenta tatalui arata faptul ca acesta nu trebuie neaparat sa munceasca si are timp sa stea cu sotia si copiii. Insa in acelasi timp putem observa numarul mare de copii existent in incapere. Iar faptul ca fetele canta la pian arata faptul ca familiile instarite din acea perioada acordau o importanta deosebita culturii, iar muzica era foarte importanta. Asa ca, din nou, ni se demonstreaza, ca, chiar si in familiile culte, instarite, alaptarea era vazuta ca un act natural.
Secolul al XIX-lea
2. Perioada 1900-2000
La inceputul anilor 1900, doar unul din 100 de bebelusi murea. Astazi, rata mortalitatii in randul nou-nascutilor este extrem de mare. Anual, aproximativ 275.000 de bebelusi mor din diferite motive.
Fotografie din 1900
Pictura infatiseaza o femeie foarte tanara alaptand. Copila de langa ea este curioasa sa vada cum mananca bebelusul. Artistii au fost mereu pasionati de procesul alaptarii si nu s-au dat inlaturi de la a ilustra acest lucru. Asa a facut si Wyspiaski, care incearca sa surprinda cum tinerele fete din anii 1900 se pregatesc de la o varsta frageda pentru a fi mame.
1905
Istoria a schimbat perceptia femeilor despre conditia de mama. Iar acest lucru se poate vedea in fotografia alaturata. Pentru ca tanara mama este imbracata diferit fata de femeile pe care vi le-am prezentat pana acum. Ea are si o coafura aparte, iar fotografia pare a fi facuta intr-un studio.
De asemenea, si bebelusul are haine diferite fata de cei din pozele de pana acum. Dupa Primul Razboi Mondial, cand femeile au ramas acasa singure, fiind nevoite sa aiba grija de copii si sa trebaluiasca imprejurul gospodariei, au inceput sa simta cum este sa fie independente. Asa ca perceptia lor despre viata s-a schimbat radical.
Fotografia din stanga reprezinta o vedere de odinioara. Care a fost trimisa doar cu un timbru. Fara a fi pusa in plic, ceea ce era considerat a fi un lucru scandalos pe atunci. Iar in partea dreapta avem o femeie care isi alapteaza bebelusul in natura, parand a fi foarte linistita.
Inainte de Primul Razboi Mondial a avut loc `Depression Era` (Perioada de depresie), adica perioada in care mai toata lumea prevedea un razboi mondial. Mamele incercau sa petreaca cat mai mult timp posibil impreuna cu sotii lor.
Great Depression Era
Fotografie pe care probabil un barbat care a plecat in razboi a luat-o cu el.
Perioada imediat urmatoare, respectiv cea din jurul anului 1930, diferentele dintre conditia femeiii de odinioara au inceput sa devina din ce in ce mai vizibile. Femeile au inceput sa se informeze despre alaptare, despre bebelusi si chiar au fost realizate postere in acest sens. De asemenea, pana si vestimentatia femeii s-a schimbat.
1943
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, perioada in care femeile au suferit foarte mult in intreaga lume, au inceput sa inteleaga din ce in ce mai mult importanta ingrijirii medicale si faptul ca toate cunostintele despre bebelusi le ajuta sa creasca copii sanatosi si frumosi. In fotografia din stanga sunt doua femei alaptand, in timp ce asteapta pentru o consultatie medicala. Iar in partea dreapta putem vedea o mamica foarte frumoasa, intr-un mediu familiar, alaptandu-si pruncul.
1977
3. Alaptarea in perioada moderna
La un moment dat, procesul alaptarii a inceput sa dispara. Din ce in ce mai putine femei decid sa alapteze, pentru ca sanii sa nu li se lase sau din alte motive. Iar aparitia modernelor biberoane, a formulelor speciale de lapte la preturi accesibile si a altor ustensile a contribuit la noua lume a mamicilor.
De mentionat este faptul ca astazi, unele femei intarzie cat mai mult sa ramana insarcinate tocmai pentru isi adora silueta si nu vor sa o piarda. Poate acesta este unul dintre motivele pentru care se nasc din ce in ce mai putini copii.
Nu in ultimul rand, urmatoarea fotografie ne arata o realitate de care din pacate nu putem fugi in prezent. Insa, o putem schimba, sustinand alaptarea, asa cum multe dintre marile celebritati ale lumii o fac, pentru a schimba perceptia publica asupra alaptarii: https://www.qbebe.ro/stiri/stiri/cele_mai_interesante_fotografii_cu_vedete_ce_alapteaza
Surse:
http://www.buzzfeed.com/southerndisposition/25-historical-images-that-normalize-breastfeeding-jlw6
http://boulderado.com/2013/05/a-look-back-in-time-victorian-motherhood/