- 1. Mameloane dureroase? Solutia: protectoare din silicon
- 2. Nu esti sigura ca bebelusul suge cat trebuie? Solutia: cantarul pentru bebelusi
- 3. Sfarcuri inversate? Solutia: corectoare din silicon pentru mameloane
- 4. Mameloane crapate? Solutia: unguent cu lanolina
- 5. Dureri de spate? Solutia: perna pentru alaptat
- 6. Sani angorjati? Solutia: pompa de san
- 7. Scurgeri de lapte? Solutia: tampoane pentru sani
- 8. Sani durerosi - comprese pentru stabilizarea temperaturii
- 9. Lapte insuficient? Solutia: ceai pentru stimularea lactatiei
- 10. Alaptat in public? Solutie: sutienul pentru alaptat
1. Mameloane dureroase? Solutia: protectoare din silicon
Se spune ca alaptarea la san a bebelusului nu trebuie sa doara, insa multe mamici acuza dureri de san, mai precis de sfacuri atunci cand pun bebelusul la san. O solutie ideala este aceea de a pozitiona bebelusul la san corect: gurita acestuia trebuie sa cuprinda toata aureola nu numai sfarcul, atunci cand suge. O protectie din silicon aplicata pe sfarcul dureros te poate face sa te simti mai confortabil si sa te incurajeze sa nu renunti la alaptarea bebelusului.
Protectoare san Avent 39 lei |
2. Nu esti sigura ca bebelusul suge cat trebuie? Solutia: cantarul pentru bebelusi
Imediat dupa nastere, proaspata mamica se poate simti putin stresata si nesigura pe actiunile ei. Cea mai mare temere a proaspetelor mamici este ca nu pot fi sigure daca bebelusul se hraneste de la san suficient sau daca lactatia este suficient de consistenta ca bebelusul sa se dezvolte armonios. Un cantar pentru bebelusi este dovada clara ca micutul sau micuta ta ia in greutate, chiar daca este alaptat exclusiv.
Cantar de bebelusi Zelmer 179 lei |
3. Sfarcuri inversate? Solutia: corectoare din silicon pentru mameloane
Fiecare femeie este diferita si asa si sanii ei. Unele proaspete mamici pot avea sfarcuri inversate sau plate, ceea ce poate ingreuna putin alaptarea , cel putin la inceput. Insa stiinta moderna vine in ajutorul acestor mamici, dornice sa isi alapteze bebelsul cat mai mult timp, si anume corectoare din silicon pentru mameloane. Acestea trebuie puse pe sfarcuri cu cel putin o jumatate de ora inainte de sesiunea de alaptare, apoi scoase. Un corector de silicon va stimula sfarcul mamei si ii va da o forma proeminenta pentru a putea fi apucat de bebelus.
Corector de mamelon Ameda Nipple Formers 99 lei |
4. Mameloane crapate? Solutia: unguent cu lanolina
Uneori pozitia bebelusului la san poate fi incorecta, pompa de san nu este folosita corespunzator sau pur si simplu mameloanele femeii sunt sensibile. Aceste lucruri pot duce la aparitia unei noi provocari pentru mama pe parcursul alaptarii si anume mameloane crapate sau sangerande. Ai mai putea suferi de aceasta problema daca ai o piele in general uscata sau suferi de eczeme, cauzate de reactii la ingrediente din produsele cosmetice. Pentru a preveni iritarea tesutului sanului si, ulterior distrugerea vaselor capilare, poti folosi un unguent cu lanolina dupa fiecare sesiune de alaptare. In farmacie se gasesc produse special create pentru ingrijirea sanilor in timpul alaptarii, acestea fiind sigure pentru sanatatea bebelusului.
Bioclin Unguent mameloane uscate si crapate Multi-Mam Lanolin 30 ml 49 lei |
5. Dureri de spate? Solutia: perna pentru alaptat
In primele luni, sesiunile de alaptare au loc la cerere, adica cel putin o data la doua ore. Deci spatele mamicii poate fi solicitat destul de mult. In primele saptamani de la nastere, corpul tau inca se recupereaza, mai ales daca ai suferit o operatie de ceazariana. Perna de alaptat devine un must-have in acest caz. Ea iti poate permite numeroase pozitii de alaptare a bebelusului confortabile atat pentru mama cat si pentru bebelus.
Perna de alaptat Milky Way 165 lei |
6. Sani angorjati? Solutia: pompa de san
O lactatie abundenta si un bebelus mai putin mancacios poate duce la angorjare sanilor (umplerea sanilor). Ulterior mama poate acuza dureri, presiune la nivelul sanilor. In acest caz sanii trebuie goliti dupa fiecare sesiune de alaptare. Angorjarea poate duce la blocarea canalelor si ulterior la instalarea mastitei, o afectiune dureroasa si inconfortabila pentru mama. Uneori se recomanda chiar intarcarea bebelusului si este necesara efectuarea unei operatii pentru deblocarea canalelor sau canalului infundat. Pompa de san este produsul care te poate ajuta sa iti golesti sanii si sa pastrezi laptele in recipiente, la frigider. Astfel, mamica isi poate hrani bebelusul cu lapte de la san, chiar si in momentele in care nu este langa copilul ei. Poti alege o pompa de san electrica sau una manuala, in functie de dorintele proprii.
|
Pompa san manuala cu Kit de alaptare Tommee Tippee 276 lei |
7. Scurgeri de lapte? Solutia: tampoane pentru sani
Alaptarea este un proces minunat. Bebelusii alaptati exclusiv prezinta o imunitate crescuta, declara cercetatorii. Insa uneori mamica poate fi pusa in ipostaze mai putin placute pe parcursul alaptarii. De exemplu, corpul femeii intuieste momentul unei sesiuni de alaptare a bebelusului si apar scurgerile de lapte si, bineinteles, patarea bluzei. Pentru a sti numai tu cand bebelusul tau trebuie hranit si nu toata lumea, pentru a iti proteja hainele, poti folosi tampoanele de san. Acestea pot fi gasite in comert foarte usor si la preturi accesibile. De asemenea exista si o versiune de tampoane de san din silicon, aproape invizibile, ideale pentru tinutele de ocazie.
Tampoane pentru san 60 bucati 44 lei |
8. Sani durerosi - comprese pentru stabilizarea temperaturii
Daca iti simti sanii durerosi si tari poti apela la ajutorul unor comprese de san speciale pentru a regla temperatura in zona pieptului. Acestea sunt de fapt niste tampoane pentru san fabricate din silicon si umplute cu gel. Ele pot fi folosite ca si comprese calde, inainte de alaptare pentru favorizarea ejectiei laptelui; dar si ca niste comprese reci, recomandata dupa alaptare sau muls, pentru descongestionarea sanului, avand un efect antiinflamator. Compresa poate ramane pe san in timpul suptului, datorita formei sale speciale care permite mamelonului si areolei sa ramana libere.
Bioclin - Multi-mam Comprese 12 bucati 47 lei |
9. Lapte insuficient? Solutia: ceai pentru stimularea lactatiei
Stimularea lactatiei este extrem de importanta pentru proaspetele mamici care se confrunta cu o productie scazuta de lapte. Inainte de a fi prea tarziu, discuta cu medicul despre anumite metode si stimulente naturale pentru o lactatie corespunzatoare. Un produs benefic este ceaiul din fructe de anason si alte plante. Ingredientele ceaiului nu provoaca niciun fel de disconfort bebelusului. Substantele active care trec in lapte, favorizeaza calmarea tulburarilor digestive ale micutului, precum; colicile, crampele sau durerile abdominale.
Fares Bio Vital Ceai Stimularea Lactatiei 20 plicuri 3,5 lei |
10. Alaptat in public? Solutie: sutienul pentru alaptat
O mamica care isi alapteaza bebelusul este privita cu admiratie de trecatori sau poate nu! Parerile sunt impartite, insa daca tu faci parte din categoria mamicilor carora le este jena sa alapteze in public si totusi esti uneori nevoita sa faci asta, poti apela la un sutien de alaptat ce iti permite sa scoti sanul cu usurinta. Apoi pentru a ascunde sanul de privirile curioase ale trecatorilor poti acoperi capul bebelusului cu o esarfa.
Tigex Sutien pentru alaptare din bumbac 88lei |
Alaptarea la san este cel mai sanatos lucru pentru bebelus, iar produsele enumerate, impreuna cu alte nenumarate accesorii disponibile in comert, iti vor oferi sprijinul si increderea de care ai nevoie pentru a iti hrani bebelusul .
Tu ce produse ai folosit in timpul alaptarii bebelusului?