9 luni de sarcină explicate pas cu pas de un #supermedic Enayati Medical City

9 luni de sarcină explicate pas cu pas de un #supermedic Enayati Medical City

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe lângă entuziasmul deosebit și sentimentul de împlinire, sarcina este o perioadă specială și prin preocuparea permanentă de a lua cele mai bune decizii pentru binele puiului tău. În acest context, nu este de mirare că adesea intervin griji și temeri, cu atât mai mult cu cât te pregătești să devii mamă pentru prima oară. Din fericire, profesioniștii din cadrul Enayati Medical City, prin vocea unui medic primar obstetrică-ginecologie, sunt alături de viitorii părinți pentru a le spulbera cele mai diverse temeri și îndoieli oferindu-le totodată sfaturi prețioase, esențiale pentru o sarcină sănătoasă, presărată cu momente de poveste.

Membră a echipei Enayati Medical City, doamna doctor Cristina Romanescu, medic primar cu o vastă experiență în domeniul obstetricii și ginecologiei (cu supraspecializare în medicina materno-fetală, expert în ecografia obstetricală, ginecologică și ecografie morfologică fetală, precum și în tehnici obstetricale complexe utilizate în monitorizarea și asistența nașterii pe cale naturală), a acceptat să răspundă la întrebări despre sarcină și a venit cu explicații binevenite pentru viitorii părinți în cadrul emisiunii „Tu întrebi, #SuperMedicii răspund: 9 luni de sarcină explicate pas cu pas”.

Cristina Romanescu, medic primar obstetrica-ginecologie

Cum trebuie să se pregătească cuplurile pentru sarcină? Ce investigații sunt necesare?

Dr. Cristina Romanescu: „Recomandăm ca, înainte să fie planificată o sarcină, atât viitoarea mămică, cât și viitorul tătic, să-și facă un set complet de analize, așa-numitele analize anuale sau uzuale. Trebuie să ne asigurăm că din punct de vedere biologic organismul este sănătos, că nu are anumite deficiențe, anumite nevoi speciale,că nu este o patologie care ar trebui să fie cunoscută și corectată înainte ca sarcina să se instaleze.

Sunt probele uzuale ginecologice, un examen citologic Babeș-Papanicolau, culturile vaginale, culturile de col, analizele de urină. Se recomandă și anumite teste legate de posibilitatea depistării unor anomalii genetice, mă refer în principal la trombofilii.

Desigur, sunt și situații punctuale, speciale, în care unul dintre partenerii cuplului știe că are un anumit istoric, fie genetic, fie dobândit, așa că mergem și facem analize detaliate, specifice patologiei respective.

Pe lângă probele genitale sunt și anumite probe infecțioase, de exemplu ultra-cunoscutul profil TORCH, pe care ar trebui să-l testăm și să aflăm dacă mămica a făcut așa-numitele „boli ale copilăriei”, dacă are sau nu are imunitate pentru diverse infecții și în aceste condiții vom ști cum vom monitoriza mămica și bebelușul.”

cuplu tanar aflat in fata unei doctorite care le face recomandari partenerilor

Ce teste genetice trebuie să facă în sarcină o viitoare mămică?

Ce investigații sunt recomandate când sarcina întârzie să apară?

Dr. Cristina Romanescu: „În cazul în care sarcina întârzie să apară, și aici mă refer la un interval de minim 6-12 luni, putem căuta o explicație. Sunt așa-numitele investigații pentru infertilitate. Vom începe cu analize precum dozele hormonale, rezerva ovariană. Putem continua cu investigații mai amănunțite ale tractului genital, de exemplu histeroscopie, histerosalpingografie, ca să vedem dacă trompele uterine sunt permeabile, dacă au o problemă. Vom face și analizele uzuale de care vorbeam mai devreme. 

Nu în ultimul rând, vom investiga și partenerul pentru că este foarte importantă și calitatea spermei. Există foarte multe situații în care sarcina întârzie să apară din cauza unei modificări la nivelul spermei partenerului. Spre exemplu, stilul de viață, fumatul, stresul, sedentarismul, toate aceste lucruri pot avea impact asupra calității spermei.”

Care sunt primele simptome ce prevestesc o sarcină?

Dr. Cristina Romanescu: „Sunt modificări la nivelul sânilor (aceștia devin mai tari), modificări de apetit (poftă crescută de mâncare), stări de oboseală sau o stare de rău matinal. Secreția vaginală devine, uneori, ușor mai abundentă.

Majoritatea semnelor de sarcină apar, de regulă, după patru săptămâni de amenoree, după ce menstruația întârzie. 

Simptomele amintite sunt destul de des relatate de mămici chiar înainte ca menstruația să întârzie și testul de sarcină să se pozitiveze.”

Să ne imaginăm că am făcut un test de sarcină și că este pozitiv. Ce ar trebui să facem mai departe?

Dr. Cristina Romanescu: „Primul lucru este să merg la medicul obstetrician, ce ne va monitoriza sarcina. Este foarte important să mergem să facem această vizită pentru că ni se vor recomanda toate analizele necesare pentru a ne asigura că totul decurge bine. De regulă, la prima vizită se face și o primă confirmare ecografică a prezenței intrauterine a sarcinii. Este foarte important să ne asigurăm că sarcina este intrauterină, că nu riscăm să avem o sarcină extrauterină.

partener care isi saruta pe obraz partenera ce tine in mana un test de sarcina pozitiv

După această primă vizită la medicul ginecolog, lucrurile vor intra pe un făgaș foarte clar, ni se vor spune pașii următori, ritmul consultațiilor și toate analizele pe care le avem de făcut.”

Există anumite schimbări care sunt specifice primului trimestru de sarcină? Dacă da, care sunt cele mai importante investigații pe care trebuie să le facă toate gravidele?

Dr. Cristina Romanescu: „Sigur că da, există foarte multe modificări. Corpul viitoarei mămici se schimbă foarte mult pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Începând cu primul trimestru apar:

  • Modificări metabolice: pe care le monitorizăm cu ajutorul analizelor de sânge;
  • Modificări ale sânilor: devin mai dureroși, mai sensibili;
  • Modificări de colorație a pielii;
  • Modificări de apetit: anumite pofte sau, dimpotriva, viitoarea mămică începe să nu tolereze anumite alimente, anumite mirosuri;
  • O senzație de oboseală accentuată;
  • Grețurile matinale.

De asemenea, burtica începe să se evidențieze spre finalul primului trimestru.

Dacă simptome precum grețuri, vărsături, intoleranțe alimentare sunt minore, nu ne punem probleme. Dacă simptomele sunt mai grave, adică mămica nu reușește să se hidrateze, să se alimenteze corect, trebuie să meargă cât mai curând la medicul care îi monitorizează sarcina. Acesta îi va recomanda analize pentru a se depista și eventualele carențe vitaminice sau de minerale, astfel încât acestea să fie corectate corespunzător.”

Ce sfaturi aveți pentru viitorul tătic pentru ca „povestea” sarcinii să aibă un final fericit?

Dr. Cristina Romanescu: „Cel mai important este să participe la consultațiile, la ecografiile de sarcină. Contează ca viitorul tătic să vadă că lucrurile evoluează cum trebuie, să adreseze întrebări pentru ca lucrurile să se clarifice. Este important să se informeze corect, de la specialiști, de aceea se încurajează prezența cuplului la consultațiile prenatale.” 

Există o expresie, „luna de miere” a sarcinii, care se referă la trimestrul 2. De ce i se spune așa?

Dr. Cristina Romanescu: „Da, există această expresie și are într-adevăr o bază științifică. În trimestrul 2, în principal la jumătatea acestuia, lucrurile sunt foarte frumoase. Au trecut deja stările de rău, greața matinală, oboseala, intoleranța la mirosuri, la alimente. Burtica este dezvoltată, dar nu exagerat de mult, de aceea mămica nu are limite în a se mobiliza, în a călători, în a face sport. 

În trimestrul 2 este cea mai frumoasă perioadă a sarcinii. Suntem cu o stare bună, valorile hormonilor fac și ei ca starea mămicilor să fie foarte bună.”

Cum influențează alimentația gravidei dezvoltarea micuțului în uter? Este important ce mâncăm în primul trimestru, este mai important decât ceea ce mâncăm în trimestrul 2 sau în trimestrul 3? 

Dr. Cristina Romanescu: „Aș răspunde clar „nu”. Este la fel de important ce mâncăm pe toată durata sarcinii. Este foarte important să avem o alimentație cât mai variată, să cuprindă toate grupele alimentare, să consumăm proteine de foarte bună calitate, dar și cât mai multe fructe și legume.

Contează să avem un aport nutrițional cât mai echilibrat. Sfătuiesc viitoarele mămici să nu mănânce cât pentru doi, ci doar atât cât este necesar pentru că un exces de calorii poate avea un impact invers față de ceea ce am aștepta. Spre exemplu, dacă mămica mănâncă foarte mult, nu o să aducă pe lume un bebeluș măricel, din contră. Pot apărea anumite probleme metabolice, pot apărea diabetul gestațional sau hipertensiunea indusă de sarcină și alte patologii care, într-un final, vor duce la „reversul medaliei”. Astfel, se va naște un bebeluș mai mic decât așa-numiții feți cu restricție de creștere intrauterină.

Este important să mănânce echilibrat. Dacă nu se poate consuma o cantitate mai mare de alimente în cadrul unei singure mese, nu este nicio problemă. Divizăm acea cantitate între mai multe mese, mai mici, repetate. Nu depășim numărul de calorii recomandate în sarcină (există calcule precise în acest sens). 

femeie insarcinata care sta in bucatarie si mananca salata dintr-un castron

Dacă vedem că sunt anumite deficite sau dacă mămica respectivă este vegetariană, putem administra suplimente pentru lipsa de fier de exemplu. Important este să facem analizele periodic și, dacă apare o carență sau un exces, să le știm și să le putem corecta din timp.”

Este adevărat că sunt anumite alimente care pot să provoace contracții?

Dr. Cristina Romanescu: „Nu sunt date științifice clare care să arate că sunt alimente care declanșează contracții. Totul depinde de cantitate, de doză. Le spun pacientelor mele că, în cazul în care consumă din toate grupele de alimente în cantitate moderată, echilibrată, lucrul acesta precis nu se întâmplă. Practic, totul depinde de moderație. Consumând anumite alimente moderat, cu siguranță lucrurile vor merge bine.”

Cât de frecvente sunt vizitele la medicul obstetrician în ultimul trimestru de sarcină? Ce semne trebuie să urmărească gravida ca totul să fie în regulă?

Dr. Cristina Romanescu: „În ultimul trimestru de sarcină vizitele la medicul obstetrician trebuie să fie mai dese. Inițial se fac o dată pe lună, ulterior se fac la aproximativ 2 săptămâni, urmând ca în săptămâna 36 de sarcină să se facă vizite săptămânale, până la momentul nașterii. Când spun asta, mă refer la o sarcină care a decurs normal.

cuplu tanar entuziasmat, alaturi de medicul care le arata rezultatul de la ecografia morfologica fetala

Când avem de-a face cu o sarcină cu risc obstetrical crescut, mai precis este vorba despre o problemă maternă (de exemplu, diabet gestațional, hipertensiune indusă de sarcină, o placentă mai jos inserată etc) sau dacă este vorba despre o problemă legată de bebeluș (de exemplu, o restricție de creștere uterină, anumite malformații), în aceste cazuri particulare vizitele la medic pot fi mult mai dese. De exemplu, pot fi făcute monitorizări ale sarcinii chiar și la 24-48 de ore. 

În legătură cu semnele care trebuie să atragă atenția în sarcină, pe măsură ce se apropie momentul nașterii, viitoarea mămică trebuie să învețe să recunoască primele semne ale travaliului. În principal, este vorba despre contracțiile uterine. Mămicilor li se explică când trebuie să se îngrijoreze. 

De asemenea, alte semne de care trebuie să se țină cont sunt:

  • Cantitatea și aspectul secrețiilor vaginale: 
  • Starea bebelușului: este foarte important să monitorizăm mișcările bebelușului spre finalul sarcinii. 

Mămicilor li se explică la fiecare vizită la medic la ce ar trebui să fie atente.” 

Când pot fi depistate anomaliile fetale? Care sunt cel mai frecvent întâlnite la pacientele dvs.?

Dr. Cristina Romanescu: „Anomaliile fetale le descoperim în principiu în cadrul ecografiilor morfologice. După cum știm, avem 3 mari ecografii morfologice fetale, câte una în fiecare trimestru.

Putem să depistăm cea mai mare parte sau cele mai frecvente anomalii încă de la prima ecografie morfologică, de prim trimestru, unde facem, suplimentar, când efectuăm dublul test, și alte teste specifice non-invazive. Dacă se impune, în primul trimestru depistăm aprox. 90-95% din feții cu Sindrom Down. Din păcate, acest sindrom este una dintre cele mai frecvente anomalii genetice întâlnite în practica mea curentă. Sigur, sunt și alte anomalii, care devin depistabile mai târziu, de aceea este foarte important să facem toate cele 3 ecografii morfologice. De exemplu, anumite anomalii cardiace devin vizibile abia în trimestrele 2 și 3. 

Între aceste ecografii morfologice, dacă apare vreo modificare, ceva ce ne atrage atenția, este neapărat nevoie să facem teste suplimentare, să aprofundăm și să verificăm dacă se confirmă sau se infirmă prezența unor anomalii.

Alte anomalii care intervin sunt cele celebrale, cele renale, dar și anomalii de diverse aparate și de sistem. Pentru orice astfel de anomalie facem teste suplimentare, să vedem dacă este izolată sau dacă face parte dintr-un anumit sindrom genetic, ce impact are asupra evoluției sarcinii, ce impact o să aibă asupra dezvoltării fizice, intelectuale postnatale a viitorului bebeluș. 

Trebuie să avem și un consult interdisciplinar, genetic. Trimitem cuplul diagnosticat cu sindrom genetic la un consult genetic ca să stabilim ce putem face, să le spunem părinților tot ce trebuie să știe despre îngrijirea bebelușului cu o anumită anomalie genetică.”

Când putem începe să-i vorbim bebelușului? Din ce săptămână ne aude? Este adevărat că poate recunoaște vocile după ce se naște?

Dr. Cristina Romanescu: „Îi încurajăm pe viitorii părinți să vorbească cu bebelușul cât mai devreme cu putință, ori de câte ori își doresc dumnealor.

Sunt o mulțime de studii care arată că în trimestrul 3 bebelușul aude foarte bine. Își dau seama de asta și viitoarele mămici pentru că bebelușul se mișcă foarte puternic la un zgomot puternic. 

Sunt și studii care arată că bebelușul aude vocea mamei, pe cea a persoanelor foarte apropiate mamei și se liniștește, după naștere, odată ce aude vocile cunoscute.

Părinții îi pot vorbi bebelușului, îi pot citi povești, recomandăm să se întâmple așa nu doar pentru că este benefic pentru mămică, pentru viitorul bebeluș, pentru tătic, ci și pentru că ajută, per total, la evoluția sarcinii, la starea de bine, de liniște și contribuie la conexiunea fantastică înfiripată pe durata sarcinii.”

viitor tatic fericit, care atinge burtica de gravida a partenerei sale

Care sunt cele mai importante 3 reguli pe care trebuie să le respecte o gravidă pentru o sarcină ușoară și un bebeluș sănătos?

Dr. Cristina Romanescu: „În primul rând, să meargă la medicul specialist obstetrician. Acesta va spune foarte clar tot ceea ce are de făcut viitoarea mămică, îi va da indicii foarte clare despre evoluția sarcinii, a bebelușului, despre investigațiile complexe pe care trebuie să le facă.

În al doilea rând, să încerce să aibă un stil de viață cât mai sănătos, cu o alimentație cât mai corectă, mișcarea este foarte importantă. De asemenea, să reducă la minim expunerea la factori toxici, nocivi, poluanți, de stres. 

Nu în ultimul rând, să încerce să se protejeze cât mai mult, să aibă grijă de dumneaei și astfel lucrurile vor merge foarte bine, nu ar trebui să apară nicio problemă. 

Nu trebuie să uităm că marea majoritate a sarcinilor sunt sarcini fiziologice, care evoluează normal.”

Mulțumim doamnei doctor Cristina Romanescu  și Enayati Medical City

Enayati Medical City este un Oraş Medical cu suflet, primul ecosistem medical din România, bazat pe inovaţie, empatie şi parteneri medicali de elită. Un complex ce ridică standardele actuale prin integrarea armonioasă a două spitale, împreună cu un centru rezidenţial premium pentru seniori şi o policlinică cu peste 60 de cabinete. Sub deviza „Pentru tine și familia ta, așa cum trebuie", în policlinicile Enayati Medical City consultă peste 100 de #SuperMedici acoperind toate specialitățile necesare îngrijirii medicale, cu un focus deosebit pe nevoile medicale ale mamei și copilului. 

 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by gpointstudio on FreepikImage by pch.vector on Freepik

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Taie cordonul ombilical imaginar înainte de a ieși în parc. Nu trebuie să stai pas cu pas după copil la locul de joacă
    Taie cordonul ombilical imaginar înainte de a ieși în parc. Nu trebuie să stai pas cu pas după copil la locul de joacă

    Părinții care stau lângă copiii lor la locurile de joacă, urmărindu-le fiecare mișcare și sugerându-le cum ar trebui să se joace, în loc să îi protejeze, le...

    Absorbante gratuite în școli: un pas mic pentru autorițăți, un pas mare pentru incluziune. Igiena menstruală NU mai poate fi tabu în 2024
    Absorbante gratuite în școli: un pas mic pentru autorițăți, un pas mare pentru incluziune. Igiena menstruală NU mai poate fi tabu în 2024

    Educația igienei menstruale în școli este necesară pentru toate elevele, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. Din fericire, există elevi curajoși și...

    Laura Cosoi, inspirație pură pentru viitoarele mămici sau cele care plănuiesc deja botezul copilului. A postat pas cu pas tot botezul fiicei sale
    Laura Cosoi, inspirație pură pentru viitoarele mămici sau cele care plănuiesc deja botezul copilului. A postat pas cu pas tot botezul fiicei sale

    Petrecerea de botez este foarte importantă pentru întreaga familie și trebuie pregătită în amănunt. Laura Cosoi este la al patrulea eveniment de acest gen și reprezintă un...

    „Am fost la un pas de moarte”. Ashley Graham, confesiune emoționantă despre nașterea gemenilor ei
    „Am fost la un pas de moarte”. Ashley Graham, confesiune emoționantă despre nașterea gemenilor ei

    Ashley Graham este una dintre cele mai cunoscute și apreciate modele plus size din lume. Ea a reușit să câștige simpatia a milioane de oameni din întreagă lume prin...

    Zodiile care te judecă aspru la orice pas. Te pun la zid pentru cea mai mică greșeală
    Zodiile care te judecă aspru la orice pas. Te pun la zid pentru cea mai mică greșeală

    Fie că tind permanent spre ceea ce este mai bun, fie că sunt perfecționiste sau pur și simplu nu suportă să vadă cum cei din jur greșesc, anumite persoane au obiceiul să-i judece...

    La un pas de tragedie! Un copil din Alba a fost rănit după ce panoul de baschet de pe terenul de sport a căzut peste el
    La un pas de tragedie! Un copil din Alba a fost rănit după ce panoul de baschet de pe terenul de sport a căzut peste el

    Pe un teren de sport din Alba Iulia un băiat în vârstă de 12 ani a fost grav rănit și dus la spital. Se juca baschet cu prietenii lui, iar atunci când s-a ținut de...

    Gemenele lui Mihai Morar sunt cu un pas mai aproape de maturitate. Au împlinit 16 ani
    Gemenele lui Mihai Morar sunt cu un pas mai aproape de maturitate. Au împlinit 16 ani

    Mihai Morar are motive să fie fericit! Este un om împlinit în carieră, dar și pe plan personal. Fetele lui au împlinit 16 ani și îl fac cum nu se poate mai...

    Atenție, părinți! O fetiță de 2 ani din Botoșani a fost la un pas de moarte din cauza căciuliței pe care o purta
    Atenție, părinți! O fetiță de 2 ani din Botoșani a fost la un pas de moarte din cauza căciuliței pe care o purta

    O fetiță de doar 2 ani, din Botoșani, a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost la un pas de a sugruma din cauza căciuliței pe care o purta! Potrivit...

    © 2025 Qbebe