Un studiu islandez a implicat, la un moment dat, de-a lungul a trei ani, 1.3% dintre angajații din Islanda, pentru a demonstra că o saptămână de lucru mai scurtă, de 4 zile, este mult mai eficientă decât cea de 5 zile. De fapt, cercetătorii au tăiat numărul de ore de lucru săptămânale numai cu 4-5 ore, de la 40 de ore la 35-36. Plata angajaților a rămas aceeași, însă orele de lucru au fost împărțite în 4 zile, nu 5. Mai precis, 4 zile de lucrat 9 ore pe zi, apoi 3 zile de odihnă, relaxare și atenție către lucrurile care ne fac fericiți: familie, hobby-uri, calătorii, etc.
Ce a relevat studiul?
Will Stronge, directorul de cercetare de la Autonomy, echipa care s-a ocupat de analiza solicitată de Alda, Asociația pentru Democrație și Sustenabilitatea din Islanda, cea care din 2011 militează pentru 4 zile de muncă pe săptămână, a declarat că experimentul a fost un succes.
- s-a menținut sau s-a ridicat productivitatea, angajații reușind să lucreze mai inteligent și mai eficient, acoperind aceeași muncă, dar în mai puține ore. S-a eficientizat totul și prin reducerea ședințelor inutile și a îndepărtării task-urilor care nu aduc îmbunătățiri.
- s-a îmbunătățit starea de bine a angajaților prin echilibrul munca-viață personală
”Răsplata care cuprinde ore mai puține de muncă i-a provocat pe oameni să își organizeze mai bine munca - cu schimbări la nivelul ședințelor, la nivelul programului, chiar și la orele de începere, evitând astfel traficul. Această reducere a orelor de lucru demonstrează respect pentru individ. Că nu suntem numai niște roboți care muncesc toată ziua. Apoi dorm și apoi se întorc iar la muncă. Suntem oameni, cu nevoi, dorințe, cu vieți private, familii și hobby-uri. Mulți dintre cei cuprinși în studiu au declarat că se simt mai bine, mai energizați, mai puțin stresați și că a avut un efect pozitiv atât asupra muncii lor cât și asupra vieții personale.”, declară Will Stronge.
Islanda dorește ca anul acesta să se implementeze în 86% dintre companiile din țară un astfel de program, mai lejer, iar angajatorii să permită angajaților să își negocieze programul. Clar este un început, o primă țară care implementează un astfel de program. Speranța este ca peste tot în lume să se ia în considerare, nu-i așa?
Surse: Autonomy.work, Scary Mommy, The Sun