Oricine își dorește să aibă parte de o relație sănătoasă, bazată de încredere și sprijin reciproc, însă nu toate relațiile sfârșesc cu “au fost fericiți până la adânci bătrâneți”. Motivul? Înșelatul. Tot mai mulți parteneri ajung să înșele. După ce nenumărate studii au analizat motivele din spatele acestui comportament, iată că acum sunt puși sub analiză cei înșelați. Aparent, conform unui studiu desfășurat la Universitatea Ohio, victimele înșelatului au anumite trăsături de caracter care-i determină pe partenerii lor să caute fericirea în brațele altcuiva.
Cercetarea s-a desfășurat cu ajutorul a 1577 de participanți, dintre care 898 căsătoriți. Aceștia au susținut un interviu telefonic și au completat un chestionar, în urma cărora a ieșit la iveală faptul că 19% au fost înșelați cel puțin o dată în viață. Cercetătorii și-au îndreptat atenția spre cele 5 mari trăsături de personalitate și anume:
- deschiderea spre experiență (orientarea spre nou, spirit aventuros, idei neobișnuite)
- conștiinciozitatea (tendința de a fi organizat, auto-disciplina, lucruri planificate)
- extraversia (energie, emoții pozitive, prietenos)
- agreabilitate (compasiune, cooperare)
- neuroticismul (nervozitate, schimbări de comportament, ușurința de a simți emoții negative).
Cercetătorii au luat în considerere și vârsta, educația, genul, etnia și religia și au descoperit că subiecții cu un nivel scăzut de conștiinciozitate au cele mai mari șanse să aibă un partener care să-i înșele. Situația nu este cu mult diferită nici în cazul celor căsătoriți, aceasta fiind trăsătura ce influențează înșelatul, dar și un grad mare de agreabilitate.
Aparent, un partener agreabil poate da sentimentul de siguranță, cel ce înșeală crezând că poate fi iertat mai ușor. De asemenea, lipsa de conștiinciozitate aduce conflicte în cuplu din cauza sarcinilor zilnice precum plata facturilor, sau treburile casnice, lucruri ce atrag nefericirea și dorința de a găsi alinare cu alte persoane.
Sursa: psychologytoday.com.