„Stația de bucurie” are cărți, muzică și (în curând) wifi
Putem spune că Flavius Bunoiu este omul anului 2020! Acesta a povestit, într-un articol pe republica.ro, despre proiectul „Stație de bucurie”, care a durat 6 luni și a costat peste 3.000 de euro. Nimic nu ar fi fost posibil fără donațiile și munca voluntară a aproape 80 de oameni, care au dorit să se implice și să pună pe picioare locul în care copiii acum nu mai trebuie să aștepte autobuzul în ploaie și frig.
În stânga este stația veche, în dreapta stația nouă | Foto: bunoiu.ro
„Ani de zile am tot trecut pe lângă vechea stație de autobuz și mă durea sufletul să văd cum se degradează treptat. Ultimele furtuni au luat-o pe sus și au rostogolit-o în șanț. De fiecare dată îmi spuneam că ar trebui să fac ceva în privința asta. Ar fi fost mai simplu să o repar pe cea veche cu câteva plăci de plastic și, cu siguranță, m-ar fi costat mult mai puțin: financiar, timp, muncă și bătaie de cap. Dar am ales să fac altceva. Parhida este un sat în pustă, situat la aproximativ 20 de km depărtare de Oradea, cu puțin peste 400 de locuitori, jumătate maghiari, jumătate români și cu câteva zeci de copii care pleacă (plecau, înainte de pandemie) din această stație către școală”, a povestit acesta.
Stația de autobuz din satul Parhida are muzică non-stop, cărți gratis și colț de citit. E luminoasă, colorată și primitoare. În curând va avea și propriul punct de wifi! De asemenea, Flavius și-a propus să construiască în jurul stației un spațiu verde, cu bănci, un loc de joacă și o masă cu tablă de șah.
„Mi-am dorit pentru copiii din acest sat ceva mai mult decât o cutie în care să se poată adăposti de vremea rea. Am vrut să aibă la dispoziție un loc special din care să plece către școală și la care să se întoarcă cu bucurie atunci când vin acasă. Un locșor confortabil, cu muzică, colorat, luminos, cu cărți, cu desene atârnate pe pereți, ceva ce nu te-ai aștepta să găsești în ultimul sat de pe granița țării (...) În jurul stației am început amenajarea unei suprafețe de aproximativ 100 de metri pătrați pe care, după decopertare, am adus pământ potrivit pentru flori și spațiu verde și am plantat, deocamdată, aproximativ 60 de crizanteme. Urmează, anul viitor, alte soiuri de plante și flori perene, un mic loc de joacă și câteva bănci și mese în aer liber dar și un punct de acces wifi gratuit.”, povestește Flavius Bunoiu pe blogul său personal.
Foto: bunoiu.ro
Foto: bunoiu.ro
Foto: bunoiu.ro
Acesta mai spune că nu a ales întâmplător satul Parhida pentru a construi „Stația de bucurie”. Aici se află Casa Cultură în Mișcare, un ONG din care face parte și alături de care își dorește să transforme o gospodărie țărănească autentică în primul centru cultural independent din această zonă și, în prima inițiativă, de rezidențe artistice din această parte de țară!
Bunoiu spune că, înainte de pandemie, acolo se desfășurau concerte, proiecții de film, spectacole de teatru, ateliere de modelaj și pictură pentru copii, ba chiar și o tabăra de sculptură în marmură.
Dacă vrei să pui și tu umărul la finalizarea proiectelor culturale inițiate de Flavius Bunoiu, poți trimite un e-mail la contact@culturainmiscare.ro sau poți face o donație: Asociaţia Cultură în Mişcare, CIF 28097125. IBAN RO29WBAN00991V069878RO01 Banca Intesa Sanpaolo România S.A.
- Surse: republica.ro, bunoiu.ro
- Sursă foto principală: bunoiu.ro
Surse foto: bunoiu.ro