„Voievodul Tiganilor" este o opereta a carei muzica a fost compusa in 1885 de Johann Strauss-fiul, pe un libret scris de Ignatz Schnitzer, dupa romanul Saffi al scriitorului maghiar Jokai Mor. Premiera a avut loc la Viena in data de 24 octombrie 1885, opereta remarcandu-se prin exotism si nota sa romantica, gustate de public si astazi. Valoarea muzicii lui Johann Strauss-fiul situeaza opereta „Voievodul Tiganilor" intre capodoperele genului, influentele muzicii unguresti oferindu-i un caracter aparte.
Bogdan Strutynskyi - regizor (Artist Emerit al Ucrainei)
Director al Teatrului National Academic de Opereta din Kiev si regizor, Bogdan Strutynskyi are o bogata activitate profesionala in domeniul artelor spectacolului. Dupa ce a absolvit Institutul „Rivne" pentru Cultura (sectia Regie), in 1992 a urmat cursurile Institutului de Teatru „Karpenko-Karyi" din Kiev (sectia Regie si Scenografie). De asemenea, a urmat diferite cursuri si ateliere cu artisti importanti ca V. Stanevski (Gardzhenitse, Polonia, 1991), B. Golobovskyi (GITIS, Moscova, 1992) si Z. Molik (Wroclaw, Polonia, 1996), precum si in cadrul Centrului pentru studii si cercetare teatrala si culturala asupra operei lui Jerzy Grotowsky (Wroclaw, Polonia, 1995-1996).
Printre spectacolele pe care le-a regizat se numara operetele „Voievodul tiganilor" de Johann Strauss-fiul, „Bal la Savoy" de Paul Abraham sau „Mister X" de Emmerich Kálmán, spectacolele de musical „My Fair Lady" de Frederick Loewe, spectacolul de teatru-dans „Tango of life" si altele. Sub conducerea sa, Teatrul de Opereta din Kiev a atins noi standarde de calitate, primind titulaturile de „Academic" si „National".
Teatrul National Academic de Opereta din Kiev a fost fondat in anul 1907, de catre N. Sadovskyi, in cladirea fostei Case a Poporului, fiind primul teatru cu sediu propriu in Ucraina. Pentru mult timp, institutia a fost locul de intalnire al personalitatilor legendare ale artei dramatice din intreaga tara. In 1934, Teatrul de Comedie Muzicala din Kiev (numele initial al institutiei) a fost inaugurat cu premiera spectacolului „Liliacul" de Johann Strauss-fiul. In timpul razboiului, teatrul a fost evacuat in Kazahstan, unde a jucat timp de doua stagiuni in orasul Alma-Ata, intarind astfel legaturile culturale dintre Ucraina, Rusia si Kazahstan. Repertoriul actual al teatrului include opere clasice ale unor compozitori precum Johann Strauss-fiul, Emmerich Kalman, Paul Abraham sau Franz Lehar, opera bufa de Jacques Offenbach, precum si spectacole de musical (F. Loewe, M. Samoylov, I. Poklad), teatru-dans si concerte simfonice.
Biletele sunt disponibile in reteaua www.vandbilete.ro si la Casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti.
Teatrul National de Opereta Ion Dacian este o institutie publica de cultura finantata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National
Parteneri principali:
Primaria Municipiului Bucuresti
Consiliul General al Municipiului Bucuresti
Cu sprijinul:
Primaria Sectorului 1 - Bucuresti
Cu sprijinul:
ARCUB
Co-producator:
Radio Romania
Parteneri:
Primaria Sectorului 1
Howard Johnson
Five's
UNMB
UNATC
Teatrul Odeon
Godot Cafe-Teatru
Teatrul Metropolis
Teatrul de Animatie Tandarica
Teatrul Nottara
La Salul cel Negru
Universal Solution
Ambulanta BGS
APA NOVA
Dracula - Asociatia Culturala de Teatru, Muzica si Film
Centrul Cultural pentru UNESCO Nicolae Balcescu
Asociatia Pro Educatie, Cultura si Tehnologie
CreArt
Parteneri media:
Radio Romania Cultural
Radio Romania Actualitati
Radio Romania Muzical
Radio France Internationale
Romania Libera
Affichage
Media Bloc
Spin Media
Revista BeWhere
Revista Flacara
Zoom
Port.Ro
Oops Media
Acasa.ro
Liternet.Ro
Actualitatea Muzicala
Auto Expert
Yacht Expert
TABU
The Marketer
Bussiness Woman
ArtAct Magazine
calendarevenimente.ro
Femei in Afaceri
Copilul.ro
Qbebe
24-FUN