Duminică, 27 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an - 25 de ore - ca urmare a faptului că se va realiza trecerea la ora de iarnă. Practic vom fi nevoiți să ne readaptăm programul de somn și să adormim mai devreme. Pare ușor de zis și ușor de făcut, dar oare această schimbare nu impactează organismul uman în niciun fel?
Rutina somnului contează foarte mult pentru corpul nostru, astfel încât schimbarea ei radicală (de pe o zi, pe alta) poate provoca o serie de dereglări hormonale, cu precădere la nivelul melatoninei. Consecințe secundare precum oboseala cronică, apatia, scăderea vigilenței, insomnii, creșterea nivelului de stres și astenia pot interveni odată cu schimbarea orei de somn.
Ce se va întâmpla cu ora de iarnă în următorii ani?
În martie 2019 Parlamentul European a votat să nu se mai țină cont de ora de vară. Măsura va intra în vigoare din anul 2021, iar decizia de a renunța fie la ora de vară, fie la ora de iarnă, aparține ficărei țări în parte. La momentul actual România nu a luat încă o decizie cu privire la ora pe care o va păstra (iarnă sau vară), însă cert este că până în anul 2020, aprilie, toate țările vor fi nevoite să comunice deciziile.
Surse: realitatea.net, digi24.ro
Surse foto: unsplash.com