Ustensilele cu ajutorul cărora se presupune că erau hrăniți bebelușii din preistorie datează cu aproximație din anii 5.000 Î.H. (Erele Bronzului și Fierului).
Ustensilele sunt suficient de micuțe încât să încapă în mâinile unui bebeluș, fiind dotate cu o zonă care are o găurică micuță prin intermediul căreia ei vor reuși să se hrănească cu lapte. Unele dintre ele sunt sculptate în forme simpatice (cel mai adesea, animăluțe).
Pentru a determina cu exactitate care este natura ustensilelor, oamenii de știință au analizat reziduurile găsite în ele și a fost determinat faptul că la un moment dat au conținut lapte de animal (mai exact de oaie și de capră).
Biberoanele preistorice au fost descoperite în mormintele bebelușilor, ceea ce ne indică cu exactitate faptul că le erau destinate lor, pentru a fi hrăniți fie ca substitut pentru laptele matern, în cazul femeilor care nu produceau, fie ca hrană suplimentară.
„Aceste mici vesele realizate din lut ne oferă informații extrem de valoroase cu privire la modalitatea în care erau hrăniți bebelușii cu mii de ani în urmă, stabilind totodată o legătură profundă cu mămicile și bebelușii din trecut. Obiecte de veselă similare apar și în istoria antică a romanilor și grecilor, iar nouă ne-ar plăcea să reușim să desfășurăm un astfel de studiu la nivel global”, declară autorul principal al studiului.
Surse: discovermagazine.com, phys.org
Surse foto: istockphoto.com, discovermagazine.com