Rolul Moașei în Sistemul de Sănătate din România

Rolul Moașei în Sistemul de Sănătate din România

Corina Naftanaila

În condițiile în care România deține în continuare primul loc în ceea ce privește mortalitatea infantilă și maternă în Europa, Asociația Moașelor din România deschide un dialog cu autoritățile și factorii de decizie, dar și cu publicul larg, prin intermediul Conferinței Naționale "Rolul Moașei în Sistemul de Sănătate din România", ce va avea loc în perioada 11 - 13 mai 2017, în București.

Conferința își propune să aducă în discuție problemele precum distribuirea deficitară a personalului specializat cu care se confruntă sistemul de sănătate din România, unul dintre principalii factori ce conduc la numărul mare de decese în rândul nou-născuților, de două ori mai mare decât media europeană, lipsa de educație în rândul publicului în ceea ce privește sănătatea sarcinii și a îngrijirii nou-născutului, toate aspecte ce pot fi soluționate printr-o mai mare valorificare a cunoștințelor moașelor și integrarea lor mai bună în sistemul de sănătate din țara noastră.

Rolul Moasei "În România există personal specializat, moașe, care nu sunt lăsate să-și practice meseria. Nu există un cadru legal sub care moașa să poată să ofere asistență, iar serviciile moașelor nu sunt acoperite de Casa de Sănătate, dar există și realitatea unui procent mare din populație, peste 80% în zona rurală, care nu ajunge nici măcar o dată la un control medical în timpul sarcinii și pentru care moașa ar reprezenta o alternativă. Prin organizarea acestei conferințe dorim să tragem un semnal de alarmă, dar și să oferim o soluție viabilă pentru creșterea numărului sarcinilor sănătoase și scăderea mortalității infantile și materne", declară Vania Limban, purtator de cuvânt al Asociației Moașelor din România.

La conferință vor participa reprezentante ale moașelor din România, dar și invitate din țările cu cea mai mare rată de succes în ceea ce privește sănătatea maternă și a nou-născutului, cu un sistem de sănătate în care moașele sunt deplin integrate: Olanda, Danemarca, Elveția, Franța, Cehia și Canada. Printre invitate se numără:
- Prof. Maï Le Dû, moașă și profesor École de Sages-Femmes CHRU Tours, Franța
- Martina Gisin, Chief Midwife, Basel University Hospital, Elveția
- Prof. Dr. Irene Hösli, Head of Obstetrics and Gynecology, Basel University Hospital, Elveția
- Nelleke Gosker, Midwife, Royal Dutch Organisation of Midwives (KNOV), Olanda
- Jette Aaroe Clausen, Senior lecturer, Ph.D., Metropolitan University College, Danemarca

La conferință vor participa în calitate de moderatori ai discuțiilor Maria Șerban, consul onorific al Calgary, Canada, și membru onorific al Asociației Moașelor din România, și Simona Dragomir, mama și realizator al mai multor emisiuni de sănătate.

Moașele reprezintă o soluție pentru mamele ce doresc să nască natural, în cele mai bune condiții, dar și pentru femeile din pături dezavantajate ale societății, care din cauza sărăciei nu au acces la educație și la servicii medicale de calitate. Conferința va aduce în discuție și această categorie, dar și pe cea a femeilor refugiate, ce se confruntă, în aceeași măsură cu aceste lipsuri, prin prisma situației politice în care sunt implicate. Nour Ibrahim, președinta ONG-ului "Seeds for Peace" și consilier în "Consiliul Național Român pentru Refugiați", va da o voce acestei comunități prezente în România și va aduce în discuție realitatea altor mame din țara noastră, de care nu trebuie să facem abstracție.

Conferința "Rolul Moașei în Sistemul de Sănătate din România" se adresează atât specialiștilor, cât și unui public larg, părinți interesați de beneficiile pe care moașele le pot aduce mamelor, atât în perioada sarcinii, cât și în timpul nașterii și ulterior, în primele luni de viață ale nou-născutului. Cea de-a treia zi a conferinței va adresa aceste aspecte prin ateliere dedicate viitorilor sau tinerilor părinți:
- Sănătatea perineului, susținut de Active Center
- Somnul bebelușului și al copilului mic
- Modalități de purtare ale copilului, susținut de HipHip.

Tot în această zi, Maternitatea ISIS din Constanța, partener al conferintei, va prezenta beneficiile nașterii în apă și centrul de nașteri asistate de moașă, înființat la începutul acestui an.

Medicover, în calitate de partener principal al Conferinței "Rolul Moașei în Sistemul de Sănătate din România" va prezenta modul în care moașele sunt integrate în serviciile oferite de spitalul Medicover și va oferi marele premiu al tombolei în care vor fi incluși toți participanții la conferință: un pachet de naștere complet la Medicover.

Celelalte premii ale tombolei vor fi oferite de Himalaya, Editura All și Solaris.

În cadrul conferinței se va discuta și despre modul în care pot fi identificate și tratate cele mei des întalnite probleme de fertilitate. Dr. Christos Pappas, Ph.D, BSCCP, reprezentant Embryolab, va vorbi despre soluțiile pe care le oferă clinica de reproducere umană asistată Embryolab, din Salonic, Grecia, specializată exclusiv pe probleme de fertilitate, atât ale femeii, cât și ale bărbatului. Pe lângă FIV și ICSI, clinica oferă servicii de crioprezervare a materialului genetic, programe de donare la cele mai înalte standarde, precum și analize genetice de specialitate.

Un alt aspect pe care îl va aborda conferința este recoltarea de celule stem, o procedură ce are loc în momentul nașterii, în prezența și cu participarea moașelor. În continuare persistă întrebarea dacă recoltarea de celule stem este doar o modă sau există motive reale ce o susțin. Conferința va aduce informații despre recoltarea de celulele stem oferite de Dr. Bogdan Ivănescu, Președinte Stem Sure - Banca engleză de celule stem.

Gadagroup România și Vavian Pharma vor aduce în atenția publicului larg și a specialiștilor cele mai noi tehnologii de îngrijire a nou-născutului.

Gadagroup România este o companie de top în distribuția de echipamente medicale, dispozitive specializate și servicii de asistență tehnică și mentenanță post-vanzare pentru radiologie, radioterapie, ecografie, chirurgie cardiacă, cardiologie și radiologie intervențională, terapie intensivă nou-născuți, copii și adulți.

Înființată în 2001, Vavian Pharma este reprezentant al unor firme internaționale de prestigiu: Vitabiotics, Philips, DHU, Bioclin, Quies, Lactalis Nutrition. Compania se adresează prin tot ceea ce face mamei și copilului, reprezentând branduri premium pentru fiecare segment.

Înscrierea la conferință a specialiștilor și a publicului larg se face prin intermediul celor două formulare prezente pe site-ul Asociației Moașelor din România: www.asociatiamoaselor.org.

Mamele și graviduțele se pot înscrie: www.asociatiamoaselor.org/stire/formular-inscriere-conferinta-pentru-gravide-si-mame-ziua-3/.

Asociația Moașelor din România este organizația națională profesională ce reprezintă moașele și profesia de moașă din România, având misiunea de a susține dezvoltarea profesiei prin promovarea rolului esențial al moașei în sănătatea reproductivă a femeii, nașterii naturale, sănătății nou-născutului și familiei. Asociația Moașelor din România susține importanța emancipării moașelor și accesul femeilor, indiferent de statutul lor social, la servicii medicale de obstetrică și ginecologie, în vederea reducerii mortalității materno-infantile. Mai multe informații puteți găsi pe www.asociatiamoaselor.org .
Articolul urmator
Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România
Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rolul tatălui versus rolul mamei într-o familie cu copil atipic. Cum puteți fi alături unul de celălalt, dar și de copilul vostru
    Rolul tatălui versus rolul mamei într-o familie cu copil atipic. Cum puteți fi alături unul de celălalt, dar și de copilul vostru

    Cât timp am lucrat cu copii cu nevoi speciale, am avut privilegiul de a le cunoaște și familiile. Deși fiecare familie e diferită, pot să spun că am observat ceva asemănător...

    Situația avortului în România. Mai multe spitale din România refuză să mai practice avortul la cerere, din motive religioase
    Situația avortului în România. Mai multe spitale din România refuză să mai practice avortul la cerere, din motive religioase

    Avortul este, în continuare, subiectul a numeroase controverse și ridică deseori probleme de ordin moral. Chiar dacă în România avortul este permis, o treime din...

    Rolul de mamă i-a vindecat trauma abandonului din copilărie. ”Mama m-a părăsit când aveam doi ani”
    Rolul de mamă i-a vindecat trauma abandonului din copilărie. ”Mama m-a părăsit când aveam doi ani”

    „Când aveam doi ani, mama și-a luat bagajele, s-a urcat în mașină și a plecat, fără să se uite o secundă înapoi”. Așa începe să povestească...

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism
    Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism

    Imaginează-ți un oraș aglomerat într-o dimineață de luni, cu trotuarele pline de oameni care se grăbesc să ajungă la serviciu sau la diferite întâlniri. Acum...

    Sistemul nervos: ce rol are și cum îl protejezi
    Sistemul nervos: ce rol are și cum îl protejezi

    Corpul uman reprezintă o rețea de sisteme, adică de grupuri de organe care lucrează împreună pentru a-i asigura funcționarea normală. Printre aceste sisteme se află unul...

    Orașele din România cu cele mai scumpe creșe și grădinițe. Câți bani scot părinții din buzunar
    Orașele din România cu cele mai scumpe creșe și grădinițe. Câți bani scot părinții din buzunar

    Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și de platforma „Clubul Copiilor”, în ultimul deceniu a crescut numărul copiilor care urmează cursurile...

    Ce sunt glandele salivare și care este rolul lor în organism?
    Ce sunt glandele salivare și care este rolul lor în organism?

    Glandele salivare sunt organe esențiale ale sistemului digestiv, responsabile pentru producerea și secreția de salivă în cavitatea bucală. Acestea sunt structuri glandulare...

    © 2024 Qbebe