Potrivit unui nou studiu desfăşurat la Universitatea Binghamton, din New York, mesajele ale căror conţinut se termină cu punct sunt considerate mai puţin sincere şi venite din partea unor expeditori dezinteresaţi.
Cercetătorii şi-au axat analiza pe cei mai mari utilizatori ai acestei metode de comunicare, şi anume, tinerii. Un grup de 126 de studenţi au primit o serie de mesaje virtuale, dar şi texte scrise de mână, care conţineau o invitaţie şi un răspuns scurt.
Studenţii au considerat că răspunsul virtual încheiat cu punct este lipsit de sinceritate, sentiment care nu s-a aplicat la mesajul scris de mână. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că punctul a încetat să mai fie considerat o formulă corectă de a închide o propoziţie. Acum, este privit ca o metodă de atac psihologic asupra destinatarului.
Citeste si:
- Acesta este cel mai lung cuvânt din limba română. Tu ştii ce înseamnă?
- 10 reguli gramaticale pe care insist să le știe copilul meu
- Cum știi că ai copilul în siguranță când este online
Oamenii de ştiinţă au mai descoperit că această interpretare nu se aplică şi în cazul altor semne de punctuație. Aparent, un mesaj încheiat cu semnul de exclamaţie este evaluat ca fiind mult mai sincer şi personal, decât unul lipsit de orice fel de punctuaţie.
"În comunicarea prin mesaje nu există acele elemente specifice convorbirilor faţă în faţă. Atunci când vorbim, transmitem mult mai uşor informaţiile pentru că folosim expresia feţei, ochii, gesturile şi tonul vocii. În mesaje, oamenii nu se folosesc de aceste mecanisme, însă au la dispoziţie emoticoanele şi anumite semne care pot mima mesajul", a declarat Celia Klin, coordonatorul studiului.
Surse: independent.co.uk, telegraph.co.uk.