Ne este dificil tuturor în aceste timpuri și cu mâhnire în suflet ne dăm seama că probabil va mai dura mult timp de acum înainte să ne revenim la obiceiurile de odinioară, fără frică, fără restricții și fără mască. Până atunci, însă, importanța purtării măștii este crucială, mai ales dacă ne dorim să trecem cu bine și cât mai repede peste această pandemie. Însă, cine mai crede cu adevărat ceea ce spun specialiștii, dacă nici măcar ei nu cunosc cu exactitate adevărul?
„Nu port masca fiindcă mă face să par vulnerabil”
Este o întreagă psihologie în spatele refuzului de a purta masca, iar printre nenumăratele motive se află și teama de a nu părea vulnerabil; teama de a nu fi stigmatizat, dat la o parte și confundat cu o persoană bolnavă. Într-o societate în care de aproape jumătate de an distanțarea socială și izolarea stau la putere, nevoia de integrare a crescut mai mult ca niciodată. Nimeni nu mai vrea să fie stigmatizat; nimeni nu mai vrea dat la o parte și nimeni nu mai vrea să poarte această mască, ce lasă o amprentă urâtă asupra noastră.
Suprimarea libertății
Cu toate că masca a devenit obligatorie în toate țările și pentru toate persoanele, există un număr semnificativ de oameni care continuă să refuze să o poarte și cel mai pregnant motiv este suprimarea libertății. Probabil vă sunt familiare protestele din ultima vreme în cadrul cărora diverși oameni militează pentru revendicarea libertății, considerând că purtarea măștii încalcă drepturi fundamentale. Astfel de proteste au loc în mai multe țări, iar nevoia de „rebeliune” crește preponderent cu prelungirea acestei perioade incerte. Răzvrătirea face parte din natura umană, cu toate că, de multe ori, este reprezentată de un comportament de risc și nefondat.
„Nu port masca fiindcă nimeni nu știe dacă într-adevăr este eficientă”
Și dacă nimeni nu cunoaște cu adevărat acest lucru, atunci de ce să mă mai deranjez? De fapt, situația nu stă chiar așa cum o percep anumite persoane. Ce-i drept, la începutul pandemiei nimeni nu cunoștea absolut nimic despre coronavirus, iar cercetătorii sunt încă destul de departe de a cunoaște fapte concrete, însă un lucru a devenit cert: masca protejează! Din păcate, în urmă cu câteva luni indicațiile specialiștilor sunau puțin diferit față de cele oferite astăzi. Atunci se recomanda ca masca să fie purtată strict de persoanele infectate, iar toți cei care au respectat această regulă se simt „trădați” și „înșelați”: „Am respectat regulile de atunci și m-am supus unui risc major. Acum de ce să fac același lucru? Nu mai am încredere în nimeni”.
Și știm, așa este - să acorzi încredere unor necunoscuți, într-o perioadă în care totul în jurul tău este incert, pare a fi o misiune imposibilă. Însă ce mai putem pierde acum, dacă purtăm masca? Nimic! Avem doar de câștigat!
Disconfort
Să fim sinceri: nu este deloc confortabil să purtăm măști, mai ales atunci când suntem nevoiți să le purtăm pe parcursul întregii zile de muncă; când avem probleme cu respirația sau când este aglomerat și extrem de cald în jurul nostru. În astfel de situații, reacția este simplă: ne vine să renunțăm la ea, iar mulți dintre noi, chiar o facem.
Probabil că ne este la îndemână să-i judecăm pe toți cei care nu poartă masca, însă adevărul este că fiecare om are bucățica lui de libertate și de dreptate. Așa că... știm cât poate fi de dificil și de incert, însă doar împreună putem depăși această perioadă și din păcate, sau din fericire, masca este la momentul actual cel mai bun prieten al nostru!
Surse foto: istockphoto.com