Ibtisam Shaban și soțul acesteia, Mahmoud Hassan s-au lăsat pe mâinile specialiștilor americani și au fost supuși celei mai controversate tehnici de a deveni părinți. Aparent, aceasta este menită să-i ajute pe părinții ce sunt purtătorii unor boli genetice, să aibă copii.
Shaban poartă genele sindromului MILS (Leigh) care se moștenește pe cale maternă. Aceasta este o boală genetic rară, caracterizată prin degradarea sistemului nervos central (creierul, măduva spinării, nervul optic). Deși femeia este sănătoasă, genele sale au fost transmise primilor săi doi copii, ceea ce le-a cauzat moartea. Astfel, alături de soțul ei, a decis să aibă copii prin orice mijloace.
Așa a venit pe lume Abrahim Hassan în luna aprilie a acestui an, din AND-ul părinților săi și al unei donatoare de ovule. Echipa de specialiști au făcut un schimb de nucleu ADN între ovulele femeilor, înlocuindu-l pe cel al lui Shaban cu cel al donatoarei. Ulterior, acesta a fost fertilizat cu sperma lui Mahmoud. Embrionul rezultat a fost implantat în pântecul lui Shaban, iar 9 luni mai târziu, a apărut Abrahim.
După naștere, copilul a fost supus unor teste pentru a vedea dacă este purtătorul bolii rare. Rezultatele au arătat că mai puțin de 1% dintre mitocondrii erau afectate de mutația genetică, ceea ce nu reprezintă un risc pentru sănătatea lui. "În general, este nevoie ca 18% dintre mitocondrii să fie afectate înainte să înceapă problemele", a declarat unul dintre specialiști.
Surse: newscientist.com, yahoo.com.