Ce este visurul Zika?
Virusul Zika face parte din familia Flavivirus. Infestarea se face în urma unei înțepături a țânțarului Aedes. Acest virus provoacă o boală infecţioasă, numită febra Zika. Se manifestă prin erupţie cutanată, febră moderată şi dureri la nivelul muşchilor şi articulaţiilor. Virusul Zika a devenit un pericol pentru femeile însărcinate. Acesta se poate transmite de la mama la copil. Fătul poate fi expus unor complicaţii neurologice şi malformaţii ale sistemului nervos.
Mexic, Brazilia, Columbia, Guatemala, Puerto Rico, Venezuela, Tailanda, Filipine sunt câteva dintre regiunile în care riscul infestării cu virusul Zika este foarte mare. Aparent, noi studii din Brazilia au arătat faptul că o mamă purtătoare a acestui virus, poate da naştere unui copil cu microcefalită.
Microcefalita este o afecţiune gravă întâlnită la copii. Este caracterizată printr-o dimensiune a craniului mult mai mică decât cea normală. Este o tulburare neurologică destul de rară care apare adesea după naştere. Din cauza dimensiunii craniului, copilul va dezvolta anumite probleme la nivelul capacităţii intelectuale.
Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a emis câteva sfaturi pentru călătorii care sunt nevoiţi să meargă în ţările vizate. Oamenii trebuie să poarte haine cu mânecă lungă şi pantaloni lungi şi spray anti-ţânţari. Femeile însărcinate şi cele care intenţionează să devină mame trebuie să discute cu medicul lor despre paşii pe care trebuie să-i urmeze pentru a se ţine departe de înţepăturile de ţânţari.
Surse: cosmopolitan.com, cdc.gov, statnews.com.