Eveniment: expozitia temporara „Pe urmele barocului taranesc din Transilvania"
Organizator: Complexul National Muzeal ASTRA - Muzeul de Etnografie Saseasca „Emil Sigerus"
Locatie: Sibiu, Casa Artelor - Piata Mica, nr. 21
Vernisaj: 21 august 2012, ora 18.00
Perioada: 21.08. - 25.09. 2012
Curator: Camelia Stefan
Barocul transilvanean s-a dezvoltat incepand din secolul al XVIII-lea, ca urmare a integrarii Principatului Transilvaniei in Imperiul Habsburgic, manifestandu-se pana in secolul al XX-lea, fiind caracterizat printr-o forma mai simpla, mai putin exuberanta, atat in arhitectura cat si in sculptura, filozofie, literatura, muzica si teatru.
Expozitia Pe urmele barocului taranesc in Transilvania, cuprinsa in programul Sibiu Baroc Update 2012, abordeaza stilul baroc dintr-o perspectiva mai putin valorificata, cea etnografica, incercand sa identifice elementele specifice ale barocului devenite caracteristice comunitatii sasesti din sudul Transilvaniei.
Cercetarile de teren realizate in satele sasesti din Transilvania au inlesnit descoperirea unor marturii despre barocul taranesc, atat in arhitectura laica, cat si in arhitectura religioasa protestanta. Muzeografii au fost impresionati de bogatia motivelor de factura baroca, motive care si-au pus amprenta asupra arhitecturii religioase si laice, artelor decorative - obiecte de cult, mobilieruluui, argintariei, ceramicii, textilelor si podoabelor.
Plecand de la ideea ca Sibiul armonizeaza stiluri arhitecturale diferite, expozitia surprinde ilustrate in fotografii de teren si completate cu obiecte din patrimoniul Muzeului ASTRA, precum si din alte muzee si institutii culturale si colectii particulare.
Muzeul de Etnografie Saseasca „Emil Sigerus" prezinta in expozitia intitulata Pe urmele barocului taranesc din Transilvania¸ un numar de peste 100 de piese din colec?iile Muzeului ASTRA, Muzeului National Brukenthal, ale Centrului de Cultura si Dialog Friedrich Teutsch, Muzeului Satesc din Cisnadioara, precum si din colectii particulare.
Publicul va avea prilejul sa paseasca pe urmele barocului transilvanean admirand piese de valoare exceptionala, precum obiecte din cositor si ceramica, piese de port si podoabe, piese de mobilier, dar si imagini fotografice surprinse in teren care redau fatetele variate ale barocului taranesc.