Cele trei salarii minime din România, pentru cei fără studii superioare, pentru cei cu studii superioare și pentru cei din construcții, devin 11, în funcție de studii și de postul ocupat de către angajat. Acesta este noul proiect de lege pe care 37 de parlamentari, din toate partidele, l-au prezentat în timpul ședinței din data de 3 iunie.
Așadar, există posibilitatea ca un angajat cu studii superioare finalizate și doctorat în activitatea pe care o desfășoară să fie plătit cu cel puțin 4.460 de lei brut. Pe baza pregătirii profesionale, cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (2.230 de lei). Coeficientul are valoarea 1 pentru muncitorii necalificați și ajunge până la valoarea 2, în cazul celor cu studii.
- Un muncitor necalificat ar putea ajunge la salariul minim brut de 2.230 de lei
- Un absolvent de școală profesională sau studii superiore va avea salariul minim brut de 2.676 de lei
- Un absolvent de studii superioare și diploma de masterat va avea salariul minim brut de 4.014 lei
“Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se urmăreşte garantarea unor forme de protecţie minimă a venitului salariatului, precum şi menţinerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizăr’ii excesive a grilei de salarizare”, au declarat inițiatorii proiectului.
Surse: digi24.ro, antena3.ro.