Nu putea să devină mamă din cauza unei boli rare
O femeie de 34 de ani din Marea Britanie și-a dorit dintotdeauna să aibă copii, dar s-a născut cu o boală care nu îi permitea să-și realizeze acest vis. Boala se numește Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser și afectează aprox. 1 din 4500-5000 de femei. Din pricina acestei boli, uterul și vaginul nu se dezvoltă normal sau chiar lipsesc, însă funcția ovariană este normală. Fetele și femeile care suferă de sindromul Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser nu au menstruație. În anumite cazuri, există și probleme la nivelul inimii, rinichilor, al coloanei vertebrale și tulburări de auz.
Dacă o femeie cu sindromul menționat își dorește să devină mamă, poate recurge la o mamă surogat sau la tratamente de fertilizare in vitro.
Sora ei i-a donat uterul și s-a realizat un transplant
Tânăra de 34 de ani are șansa să devină mamă după ce sora ei, în vârstă de 40 de ani și mamă a doi copii, a hotărât să-i doneze ei uterul. Atât operația de prelevare a uterului, cât și realizarea transplantului, au avut loc în luna februarie a acestui an în cadrul „Spitalului Churchill” din Oxford, spital care face parte din rețeaua „Oxford University Hospitals”. În total, procedurile au durat aprox. 18 ore și au implicat participarea unei echipe formate din 30 de specialiști. Echipa a fost coordonată de chirurgul ginecolog Richard Smith care, timp de 25 de ani, a făcut cercetări în scopul efectuării unui transplant de uter.
Intervenția a fost un succes
Stând de vorbă cu „BBC”, profesorul și chirurgul Richard Smith a declarat că transplantul a fost „un succes extraordinar” și că „Tot ceea ce s-a întâmplat a fost emoționant. Cred că toți am avut lacrimi în ochi la final”.
De asemenea, potrivit aceleiași surse, unul dintre chirurgii specializați în transplant, Isabel Quiroga, a precizat că speră ca intervenții de acest tip să mai aibă loc și a anunțat că pacienta care a primit uterul de la propria soră a fost foarte fericită: „A fost extrem de fericită, speră că nu va avea numai un copil, ci doi. Uterul ei funcționează perfect și o monitorizăm îndeaproape”.
În același timp, cea care a trecut prin transplantul de uter a avut prima menstruație la două săptămâni de la intervenție. Dacă va rămâne însărcinată, este necesar să urmeze un tratament cu imunosupresoare pentru a nu respinge organul primit. Acesta va trebui să fie îndepărtat în cazul în care pacienta va trece prin două sarcini.
O femeie a devenit mamă pentru a doua oară după ce a făcut un transplant de uter
Cum s-a realizat pregătirea pentru transplant
Pe parcursul anului trecut, cea care urma să primească uterul de la sora ei a trecut mai întâi prin mai multe ședințe pentru stimularea fertilității, astfel încât să se producă ovule. După aceea s-au efectuat injecții cu spermă pentru formarea embrionilor. Au fost fertilizați cu succes 8 embrioni, care au fost congelați pentru a-i fi transplantați pacientei în cadrul „Lister Fertility Clinic” (Londra).
Atât cea care a avut parte de transplant, cât și sora care i-a donat uterul, au avut parte de ședințe de consiliere psihologică și au fost consultate de mai mulți specialiști, printre care medici ginecologi, medici anesteziști, chirurgi care sunt specializați în transplanturi etc.
Care au fost costurile transplantului
Transplantul de uter a costat aprox. 25.000 de lire sterline, costurile fiind acoperite datorită donațiilor care au fost primite de asociația caritabilă „Womb Transplant UK”. Conform datelor oferite de „ouh.nhs.uk”, chirurgul Richard Smith a ținut să mulțumească acestei asociații și și-a exprimat dorința de a ajuta și alte femei care au nevoie de un transplant de uter: „Suntem recunoscători fundației „Womb Transplant UK” și colegilor care ne-au ajutat atâția ani prin munca și experiența lor. Următoarele intervenții depind de viitorii donatori și de găsirea fondurilor disponibile prin intermediul fundației. Sperăm că vom reuși să ajutăm și alte femei, care nu au deloc uter sau care au uterul insuficient dezvoltat, astfel încât să beneficieze de un transplant”.
Surse foto: istockphoto.com, Image by stefamerpik on Freepik
Surse articol: bbc.com, digi24.ro, g4media.ro, my.clevelandclinic.org, ouh.nhs.uk