Diagnosticată de la naștere cu Sindromul Rokitanski, o afecțiune extrem de rară, caracterizată prin absența organelor genitale și a uterului, o femeie pe nume Maira Montes și-a îndeplinit visul de a deveni mamă prin aducerea pe lume a unui băiețel pe nume Manuel la data de 2 ianuarie 2024 la Spitalul Clinic din Barcelona, grație ajutorului primt de la mama sa. Maira a beneficiat de un transplant de uter în luna aprilie 2022 din partea mamei ei, bunica bebelușului.
Uterul în care s-a dezvoltat mama a făcut posibilă aducerea pe lume a fiului ei, grație transplantului, experienței medicilor și tehnologiei moderne
Un caz extrem de rar în istoria omenirii, Maira a fost operată de către Francisco Carmona, șeful secției de ginecologie și de către Antonio Alcaraz, șeful serviciului de transplanturi renale și urologie, grație tehnologiei de ultimă generație, menită să asigure succesul intervenției.
După transplant, la doar câteva luni, Maira început să aibă menstruație și ulterior a urmat un proces de fertilizare in vitro în urma căreia a obținut o sarcină normală. Mama l-a născut pe Manuel la 37 de săptămâni de sarcină prin operație cezariană, băiatul cântărind la naștere 2 kg 900 g. Transplantul de uter a avut loc pe data de 4 aprilie 2022, grație tehnologiilor moderne și unei echipe de medici chirurgi foarte bine pregătiți. Specialiștii au folosit un exoscop, un instrument foarte performant, dotat cu lentile de ultimă generație arată imaginile la dimensiuni mari cu definiție înaltă.
În clinica din Spania au existat numeroase astfel de operațiuni de succes, grație unui program experimental dedicat femeilor care suferă de acest sindrom, demarat în luna octombrie 2020. Programul a înregistrat deja mai multe nașteri, inclusiv primul copil născut dintr-un uter transplatat în anul 2023, în Spania.
Primul transplant de uter a avut loc în 2013 în Suedia, urmat de un alt caz excepțional, care a avut loc în Italia la Catania, unde a venit pe lume micuța Alessandra din uterul mamei primit de la o donatoare decedată. Alessandra a fost al șaselea caz de naștere după un transplant de uter primit de la o persoană decedată, soldat cu succes.
Grație noilor tehnologii, a bunăvoinței mamei ei și experienței medicilor, Maira a reușit să își vadă visul cu ochii, acela de a aduce pe lume un copilaș perfect sănătos, chiar dacă natura nu a fost asa generoasă cu ea și a privat-o încă de la naștere de organele reproductive.
Surse foto: youtube.com
Surse articol: rotalianul.com, interestingengineering.com