Studiul menționat a făcut parte dintr-o cercetare amplă a „Universității din Bristol", care a dorit să analizeze impactul dietei unui copil, în primii ani de viață, asupra inteligenței sale. În acest scop, s-a apelat la 14.000 de copii (născuți în anii 1991 și 1992) și la mamele acestora. Cercetătorii au vrut să sesizeze o diferență între IQ-ul copiilor care au urmat o dietă bazată pe fructe, legume, paste, orez, pește și cel al copiilor care au consumat mai mult alimente procesate, cu conținut ridicat de zahăr (precum chips-urile, burgerii, băuturile carbogazoase dulci).
Pentru a obține concluzia dorită, mamele copiilor din studiu au fost rugate să completeze chestionare cu „frecvența consumului unor alimente", când copiii aveau 3 ani, 4 ani, 7 ani și 8 ani și jumătate.
În vederea obținerii unor rezultate concludente, oamenii de știință au luat în calcul diferiți factori care își puteau pune amprenta asupra inteligenței copiilor: clasa socială, educația mamei, vârsta mamei la naștere.
Cei care au realizat studiul nu au luat în considerare alți factori importanți în dezvoltarea inteligenței unui copil, precum modul în care mama îl educă sau nivelul de inteligență a mamei. De exemplu, au menționat alți oameni de știință, dacă o mamă îi va oferi copilului ei o dietă echilibrată, cel mai probabil ea face parte dintre mamele care le citesc întotdeauna copiilor ceva înainte de culcare (acest demers va avea un efect pozitiv în dezvoltarea inteligenței copilului).
În legătură cu relația dintre nivelul de inteligență a mamei și dieta urmată de copil, s-a precizat faptul că o mamă inteligentă a completat chestionarele oferite de specialiști mai cinstit decât o mamă cu un nivel mai scăzut al inteligenței. Această tendință poate fi vizibilă chiar dacă mamele respective știau că în realitate nu le pot oferi mereu copiilor alimente sănătoase, de cele mai multe ori din cauza faptului că erau foarte ocupate.
În lipsa luării în considerare a factorilor menționați și a altor detalii care să aibă într-adevăr impact asupra inteligenței unui copil la vârsta de 8 ani, cercetătorii care au evaluat studiul britanic au afirmat că nu s-a reușit să se aducă dovezi clare asupra faptului că o dietă bazată pe junk-food poate să aibă o influență nefastă asupra IQ-ului copiilor.
Surse:
www.independent.co.uk, www.cademic.oup.com
Surse poze:
www.pixabay.com, www.pexels.com