Potrivit hotnews.ro, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat în urmă cu câteva zile că își dorește „deschiderea cât mai grabnică a școlilor în funcție de situația epidemiologică, dacă se poate chiar pe data de 8 februarie”. Acesta a mai precizat că în prima etapă ar putea reveni fizic la școală elevii din învățământul primar și cei care au examene naționale, precum și copiii de grădiniță.
„Reiau declaraţia pe care am făcut-o: că ministru al Educaţiei, că profesor, că părinte, din orice perspectivă, îmi doresc deschiderea cât mai grabnică a şcolilor. Această decizie se va lua după jumătatea lunii ianuarie, în funcţie de două lucruri principale: evoluţia epidemiologică - ne aşteptăm din păcate la o creştere a ratei de infectare după ceea ce am văzut cu toţii, dacă nu suntem ipocriţi, că s-a întâmplat pe perioada vacanţei de iarnă, a Revelionului. Al doilea element esenţial este modul în care va evolua campania de vaccinare, ştiut fiind faptul că am solicitat tuturor unităţilor de învăţământ, şcolilor şi instituţiilor de învăţământ superior, universităţilor, că până în dată de 15 ianuarie ora 16:00 să avem o evaluare cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ”, a declarat ministrul Educaţiei.
Cîmpeanu a precizat că, în prezent, sunt 293.000 de persoane angajate în sistemul de învăţământ preuniversitar şi de aproape 47.000 de persoane angajate în sistemul de învăţământ superior.
Trebuie să se vaccineze profesorii ca să poată fi redeschise școlile?
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a făcut câteva precizări cu privire la redeschiderea școlilor și vaccinarea profesorilor. Acesta a spus, potrivit edupedu.ro, că începerea școlilor nu va fi condiționată de vaccinarea profesorilor împotriva noului coronavirus, chiar dacă personalul din învățământ are prioritate în acest sens.
Cadrele didactice vor urma să fie vaccinate în a doua parte a etapei a doua de imunizare, adică la finele lunii martie, începutul lunii aprilie.
Cătălina Georgescu, profesoară de limba română la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București este de părere că și profesorii trebuiau incluse în prima etapă a vaccinării astfel încât să se poată redeschidă școlile cât mai curând posibil.
Citește și: Problema de școală online: Cum împărți o tabletă la 8 frați?
„Vaccinul mi se pare cea mai sigură cale de a ieși din această problema. Consider că indiferent că predai la stat sau la privat, toți profesorii ar trebui să beneficieze în mod egal, simultan, de vaccinare”, este de părere Cătălina Georgescu, potrivit mediafax.ro.
Eduard Petrescu, reprezentant UNICEF, consideră că vaccinarea profesorilor ar crește semnificativ condițiile de siguranță pentru redeschiderea școlilor.
Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului naţional privind vaccinarea împotriva COVID-19, a anunțat că personalul din învăţământ ar putea deveni una dintre categoriile prioritare la vaccinarea anti-COVID. O decizie în acest sens urmează să fie luată în perioada următoare.
- Surse: edupedu.ro, hotnews.ro, digi24.ro, mediafax.ro, adevarul.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com