Laboratorul de chimie din cremele și uleiurile pentru plajă

Laboratorul de chimie din cremele și uleiurile pentru plajă

Corina Naftanaila

Studiul privind calitatea cremelor și uleiurilor pentru plajă face parte din campania naţională de informare şi educare "Să învăţăm să gândim în termeni chimici".

 

Alegerea unui produs cosmetic din grupa creme și uleiuri pentru plajă nu mai este un lucru atât de ușor de făcut, datorită multitudinii de ingrediente de natură chimică folosite la fabricarea acestora, dar și aspectelor ce țin de etichetare, coroborate și cu unele lipsuri de natură legislativă. La fel ca în toate acțiunile sale, APC își asumă misiunea să aducă la cunoștința consumatorilor informațiile necesare utilizării, în cunoștință de cauză, a cremelor și uleiurilor pentru plajă.

Sărutul soarelui - despre radiații
Pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc cu o suprafață de 1,5 metri pătrați în cazul unui adult și îndeplinește următoarele roluri:
- producerea vitaminei D,
- reglarea temperaturii,
- protecția împotriva razelor ultraviolete.

În piele se află glandele sudoripare cu rol de reglare a temperaturii corpului, glandele sebacee care mențin epidermul moale și îl protejează de agenții externi și receptorii nervoși. Stratul profund al pielii este responsabil pentru producerea de melanină, care absoarbe razele ultraviolete nocive și creează un pigment care îi oferă pielii aspectul de bronz după expunerea la soare.

Energia Soarelui ajunge pe Pământ sub formă de radiații electromagnetice și sub formă de fluxuri de materie. Radiația solară este definită ca radiație electromagnetică, cu lungimi de undă din întreg spectrul undelor electromagnetice. Se consideră că majoritatea acestora sunt în spectrul luminii ultraviolete (UV), al luminii vizibile și al radiațiilor infraroșii (căldura).

Se mai consideră că o mare parte a radiațiilor solare nocive care vin către Pământ sunt blocate de straturi de protecție (filtre) din atmosfera înaltă a Pământului: „stratul" de ozon, de exemplu, blochează o mare parte din radiațiile ultraviolete, care ajunse integral pe Pământ ar nimici aproape toate formele de viață în mai puțin de o jumătate de oră. Problematica specială este dezvoltată în legătură cu radiațiile UV, care au cele mai multe efecte asupra corpului omenesc. În acest context s-a dezvoltat conceptul de protecție solară, care reprezintă totalitatea metodelor, materialelor și substanțelor care protejează omul împotriva efectelor radiațiilor UV.

protectie solara Protecția solară pe înțelesul tuturor

Ce este SPF? Factorul de protecție solară - SPF indică gradul de protecție împotriva arsurilor solare al fiecărui produs printr-un număr care arată de câte ori este mai mare timpul care trece de la aplicarea cremei până la înroșirea pielii, față de timpul de înroșire a pielii fără aplicarea cremei. Valorile acestui factor variază de la 6 la 50+.

Explicația ar fi valabilă la produsele SPF 15, dar medicii de specialitate avertizează că nu trebuie să ne imaginăm că un produs cu SPF 50 ne protejează triplu față de altul cu SPF 15, deși ambele ecranează foarte bine radiațiile UV-B. Concret, produsele cu SPF 6 absorb 87,5% din radiații, cele cu SPF 12 absorb 91,7% din radiații, SPF 15 absoarbe 94%, iar SPF 50 absoarbe 98% din radiații.

În termeni standardizați, pentru o înțelegere facilă, toate cremele de protecție solară se supun următoarei clasificări:
- cu nivel scăzut de protecție: SPF 6;
- cu nivel mediu de protecție: SPF 12;
- cu nivel înalt de protecție: SPF 15-25;
- cu nivel foarte ridicat: SPF 30-50;
- cu nivel extrem de ridicat: SPF 50+.

Chimie și etichete
Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți coordonată de dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu. Atât medicii pediatri, cât și unii producători, prin mențiunile afișate pe ambalaj, nu recomandă ca acest tip de produs să aibă în compoziție următoarele substanțe: alcool etilic, parabeni (conservanti), ftalați, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, polietilen glicol, coloranți sintetici, alergeni, parfum, sulfați, alcali, Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polipropilen Glicol (PPG), ulei de parafină, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon, dioxan.

Analizând informatiile de pe ambalajele a 46 de produse din portofoliul urmatoarelor branduri: A-Derma, Apivita, Bioderma, Clarins, Clinique, Collistar, Elmiplant, Fabulous, Garnier, Gerocossen, Gerovital, Jason, La Roche Posay, Alverde, Avene, L'erbolario, Sun Dance, Nivea, Plant Activ, Sensive, Skin Gard, Vichy, Lancaster si Biotherm, au reieșit următoarele:
57% dintre produsele analizate au în compoziție parfum;
39% dintre produsele analizate au în compoziție nanoparticule de dioxid de titan;
36% dintre produsele analizate au în compoziție fenoxietanol;
24% dintre produsele analizate au în compoziție polietilen glicol;
21% dintre produsele analizate au în compoziție propilen glicol;
20% dintre produsele analizate au în compoziție disodium EDTA;
20% dintre produsele analizate au în compoziție parafina;
15% dintre produsele analizate au în compoziție nanoparticule de tetramethylbutylphenol
16% dintre produsele analizate au în compoziție coloranti sintetici;
14% dintre produsele analizate au în compoziție alcool etilic;
8% dintre produsele analizate au în compoziție nanoparticule de silica;
7% dintre produsele analizate au în compoziție palmitat de retinol;
7% dintre produsele analizate au în compoziție benzophenone-3;
5% dintre produsele analizate au în compoziție ethylhexyglicerin;
5% dintre produsele analizate au în compoziție parabeni/conservanti;
1% dintre produsele analizate au în compoziție lilial;
1% dintre produsele analizate au în compoziție BHT.

Parfumurile sintetice (flagrance) (există în 57% dintre produsele analizate) pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor și conțin cantități mari de toxine și chimicale neafișate. De multe ori, parfumurile sintetice conțin ftalați care au rolul de a face persistent mirosul și care pătrund foarte rapid în piele crescând semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare.

Titanium Dioxide (Dioxidul de titan) (există în 39% dintre produsele analizate) este un alt ingredient comun în unele creme solare. Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a clasificat Dioxidul de titan sau E171 ca posibil cancerigen pentru oameni. Efectele adverse ale absorbției de dioxid de titan pot fi:
- probleme hepato-biliare,
- alergii,
- boli ale sistemului digestiv,
- dereglări hormonale,
- tulburări nervoase,
- boli intestinale,
- creșterea colesterolului.

Phenoxyetanolul (există în 36% dintre produsele analizate) este un conservant folosit ca alternativă la parabeni și poate cauza alergii, toxicitate la nivelul organelor, iritații la nivelul pielii (dermatite) și ochilor. Potrivit Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite, phenoxyethanol-ul poate afecta sistemul nervos central și poate da stări de vomă.

PEG (Polyethylene Glycol) (există în 24% dintre produsele analizate) este un compus provenit din industria petro-chimică, utilizat la scară largă în industria cosmetică. Polyethylene Glycol-ul are rolul de a ajuta alte ingrediente să pătrundă mai ușor în piele, de a stimula absorbția. Această funcție a PEG este în special periculoasă atunci când produsul cosmetic conține și alte ingrediente dăunătoare, care pătrund astfel în piele mai ușor. Cu cât este mai mic numărul de după literele PEG, cu atât mai mult stimulează absorbția în piele. Este sintetic și poate cauza reacții alergice toxice, acnee, dermatită de contact și este potențial cancerigen.
Propylen glycol (există în 21% dintre produsele analizate) este un emulsificator și are rolul de a absorbi apa și de a păstra umiditatea în cosmetice. Acesta poate cauza iritații la nivelul pielii și ochilor, iar produsele cosmetice ce conțin Propylen Glycol le sunt total contraindicate persoanelor cu alergii, eczeme, psoriazis sau alte boli ale pielii.

Disodium EDTA (EDTA - acid etilendiaminotetracetic sintetizat din formaldehidă și cianură de sodiu) (există în 20%ingrediente dintre produsele analizate) este un controlor de vâscozitate folosit pentru a preveni deteriorarea cosmeticelor și produselor de îngrijire. Acest ingredient alterează structura pielii permițând substanțelor chimice să pătrundă în straturile profunde ale pielii cauzând dermatita de contact și probleme hormonale.

Paraffinum liquidum este un produs sintetic al petrolului procesat chimic care se regăsește în 20% dintre produsele analizate. Acest ingredient poate provoca probleme respiratorii, alergii și iritații ale pielii, afecțiuni neurologice, boli renale, pulmonare, cancer.

Coloranții sintetici (există în 16% dintre produsele analizate) sunt folosiți cu scopul de a înfrumuseța aspectul compoziției. Aceștia conțin săruri ale metalelor grele care depozitează toxine în piele provocând acnee, hiperactivitate la copii, dureri severe de cap, mâncărimi la nivelul ochilor, iritații ale pielii și pot fi cancerigeni.

Benzophenone -3 (există în 7% dintre produsele analizate) protejează cosmeticele și produsele de îngrijire personală de la deteriorare, absorbind, reflectând și împrăștiind razele UV. Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca protecție solară (nu necesită prescripție medicală) în concentrații de până la 6%. În Suedia folosirea acestui ingredient în cosmetice este interzisă. Benzophenone - 3/ Oxibenzona este un compus organic derivat al benzofenonei (benzofenona-3) și este frecvent întâlnită în cremele destinate protecției solare, fiind un absorbant pentru razele UVB și UVA. Face deci parte din categoria filtrelor solare. Totuși, odată intrată în piele, oxibenzona acționează ca fotosensibilizator, astfel că expunerea la lumina soarelui poate deveni periculoasă. Reacții fotoalergice, disfunctionalități endocrine, modificări la nivel celular și chiar cancer sunt riscuri asociate oxibenzonei, potrivit unui număr mare de studii luate în considerare de specialiștii de la SKIN DEEP la realizarea fișei de evaluare a ingredientului.

Palmitatul de retinol (există în 7% dintre produsele analizate) este un derivat de vitamina A, care este și el asimilat prin piele și pare să fie responsabil pentru formarea de tumori ale pielii și leziuni canceroase interne. Oficial, palmitatul de retininol este considerat un ingredient inactiv, dar o serie de studii au arătat că acest aditiv se modifică sub influența soarelui și produce mari cantități de radicali liberi care pot duce la deteriorarea ADN-ului.

Parabenii (există în 5% dintre produsele analizate) sunt conservanți ce apar în vopselele de păr sub formă de „methyl-", „ethyl-" și „propyl-paraben" și se regăsesc în produsele analizate. Provoacă alergii și probleme respiratorii. Dereglează sistemul hormonal, producând un exces de estrogen, ceea ce poate duce la cancer de sân. În plus, studiile arată că methylparabenul aplicat pe piele reacționează cu razele UVB, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură a pielii și la distrugerea ADN-ului. Din păcate, funcția parabenilor, adică cea de conservare a produselor cosmetice a fost preluată de altă categorie de substanțe chimice, cunoscută sub denumirea de chelatori și anume Tetrasodium EDTA sau Disodium EDTA. Rolul acestor substanțe este de a păstra culoarea și parfumul cremelor pentru plajă, adică de a împedica râncezirea produselor. Deci, urmăriți pe eticheta cremelor și uleiurilor pentru plajă și aceste două substanțe!

Butylphenyl methylpropional (lilial) (există în 1% dintre produsele analizate) este un ingredient parfum, rol de mascare/acoperire a mirosului. Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient este inclus pe lista cu substanțe alergene. Butylphenyl Methylpropional trebuie indicat pe etichetă atunci când este folosit în concentrații mai mari de 0.001% în produsele pentru îngrijirea pielii de tip leave-on, și 0.01% în produsele pentru îngrijirea pielii care se clătesc, de tip rinse-off.

Ethylhexyglicerin (există în 5% dintre produsele analizate) poate cauza reacții alergice și iritații. Multe produse cosmetice ce se pretind a fi „fără conservanți" conțin acest conservant.

BHT (Hidroxitoluen butilat) (există în 1% dintre produsele analizate) este un antioxidant care are rolul de prevenire sau încetinire a deteriorării cosmeticelor sau produselor de îngrijire personală, deteriorare datorată reacțiilor chimice cu oxigenul. BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului și apariția de tumori, este alergen pentru piele și ochi și de asemenea este potențial cancerigen. Deja interzise în Uniunea Europeană, BHA și BHT sunt folosite ca stabilizatori și conservanți în produsele cosmetice. BHA este considerat un agent cancerigen. BHT este un ingredient pe bază de toluen, care este un iritant moderat și poate favoriza apariția tumorilor.

Din păcate, alegerea unei creme de protecție solară pentru copii de către cei mai mulți părinți, se face având în vedere doar prețul și reclama făcută produsului respectiv pe posturile de televiziune. Cei care procedează în acest mod nu fac altceva decât să-și expună în mod constant copiii unor combinații de substanțe chimice care pe termen mediu vor genera afecțiuni medicale pentru a căror tratare/ameliorare se vor cheltui sume mari de bani.

De aceea, pentru a nu pune în pericol viața copiilor voștri, vă recomand să NU cumpărați acele creme care conțin parabeni/conservanți, alcool etilic, ftalați, formaldehyde, silicon, nanoparticule de silică, nanoparticule de dioxid de titan, nanoparticule de tetramethylbutylphenol, coloranți sintetici, sodium lauryl sulfate (SLS), polietilen glicol (PEG-uri), fenoxietanol, uleiuri minerale, benzophenone-3, nickel, alergeni cunoscuți, parafine, parfum sintetic.

Având în vedere compoziția chimică a unor astfel de produse, ne exprimăm temerea în legătură cu potențialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranță pentru consumatori. Dacă luăm în calcul denumirea „parfum" acesta poate avea peste 200 de ingrediente în compoziția lui. Cele mai multe produse indică doar cuvântul parfum în lista ingredientelor. Câteva dintre problemele pe care le cauzează aceste parfumuri sunt: migrenele, amețeală, iritații ale pielii, hiperpigmentare, tuse violentă, vomă. Acesta este motivul pentru care sfătuim consumatorii să evite produsele destinate copiilor care conțin parfumuri și facem un apel către instituțiile statului să verifice modul în care producătorii respectă legislația în vigoare.

Termenul de valabilitate al produsului trebuie întotdeauna să fie un criteriu important în alegerea produsului. Nu vă lăsați păcăliți de anumite mențiuni, cum ar fi: cea mai bună cremă pentru copii, dezvoltată împreună cu medicii pediatri, recomandări ale asociațiilor profesionale etc, care apar pe ambalajul unor creme și uleiuri de protecție solară, acestea sunt folosite numai în scop de marketing pentru a vă convinge să cumpărați acele produse", a spus Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.

Articolul urmator
21 de elevi din Slatina au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară. Autoritățile fac investigații la bucătăria școlii
21 de elevi din Slatina au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară. Autoritățile fac investigații la bucătăria școlii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă a fost filmată pe ascuns în timp ce alăpta pe plajă. A descoperit video-ul întâmplător pe internet
    O mamă a fost filmată pe ascuns în timp ce alăpta pe plajă. A descoperit video-ul întâmplător pe internet

    Pe cât de natural este procesul de alăptare, pe atât de deranjant este pentru unii oameni. În timp ce bărbații sexualizează această opțiune de hrănire al copilului,...

    Cele 7 cupluri din zodiac care se ceartă întruna, dar când se împacă ies scântei din dormitor
    Cele 7 cupluri din zodiac care se ceartă întruna, dar când se împacă ies scântei din dormitor

    În viața unor cupluri domină armonia, liniștea, în timp ce pentru altele conflictele izbucnesc adesea și, dacă nu își vor uni cumva punctele comune și energiile...

    Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți
    Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți

    Crema pentru bebeluși este un element de bază în rutina de îngrijire a pielii celui mic pentru mulți părinți, oferind hidratare și protecție esențială pentru pielea...

    Zodiile care se bucură din plin să aibă o viață plictisitoare
    Zodiile care se bucură din plin să aibă o viață plictisitoare

    A avea o viață plictisitoare poate fi o reală binecuvântare pentru unii oameni cărora le place ca totul să fie liniștit și previzibil în viața lor. Să urmărim...

    Litoralul românesc sau Grecia? Cât costă drumul cu mașina până în stațiunea preferată a familiilor din România
    Litoralul românesc sau Grecia? Cât costă drumul cu mașina până în stațiunea preferată a familiilor din România

    Grecia, noua destinație de vis a familiilor din România pentru a-și petrece concediul! Ape limpezi, plaje curate, nisipuri fierbinți și servicii ca la carte! Hoteluri prietenoase...

    Din nou studentă, la 36 de ani. Ce a determinat-o pe Tily Niculae să facă o schimbare de carieră
    Din nou studentă, la 36 de ani. Ce a determinat-o pe Tily Niculae să facă o schimbare de carieră

    Tily Niculae s-a înscris la o a doua facultate! După 11 ani în care s-a ocupat exclusiv de copii, actrița în vârstă de 36 de ani a decis că e momentul să facă o...

    Cele 3 cupluri din zodiac legate prin iubire eternă! Nimic, nici măcar moartea, nu le poate rupe legătura
    Cele 3 cupluri din zodiac legate prin iubire eternă! Nimic, nici măcar moartea, nu le poate rupe legătura

    Trei cupluri din zodiac sunt cu adevărat binecuvântate de Divinitate! Nativii nu sunt doar compatibili, ci făcuți unul pentru celălalt.

    O femeie a descoperit că prietenul cel mai bun din copilărie este, de fapt, fratele ei
    O femeie a descoperit că prietenul cel mai bun din copilărie este, de fapt, fratele ei

    O femeie din Marea Britanie a primit un mesaj de la sora mai mare a prietenului său cel mai bun din copilărie, care i-a făcut o mărturisire la care nu se aștepta vreodată. Parcurge...

    © 2024 Qbebe