- Înlocuire consumabile
- Noi produse listate
- După ce produsele ajung deșeuri
- Inițiativa face parte dintr-o strategie mai amplă de reducere a utilizării materialelor de plastic, anunțată de Kaufland recent
- Kaufland interzice microplasticul în produsele sale marcă proprie
- De ce sunt necesare acțiuni împotriva utilizării plasticului
Înlocuire consumabile
• Au fost eliminate peste 90% din materialele consumabile de plastic de unică folosință și înlocuite cu materiale 100% biodegradabile sau compostabile, prietenoase cu mediul înconjurător. Materialele biodegradabile au în compoziție trestie de zahăr sau amidon de porumb și se descompun sub acțiunea microorganismelor. Cele compostabile sunt automat biodegradabile, iar resursele din care au fost făcute pot fi descompuse prin compostare. Schimbările sunt implementate în cadrul raioanelor de brutărie, legume-fructe, la vitrinele cu servire asistată etc, unde articolele consumabile (ambalaje, folii etc.) sunt 100% biodegradabile. De asemenea, și sacii de gunoi din parcare au fost înlocuiți cu alternative sustenabile.
• Pentru prima dată, Grill-ul Kaufland este 100% fără plastic, astfel că toate ambalajele (pungi, tacâmuri, caserole, tăvițe, sosiere și altele), precum și consumabilele sunt confecționate din materiale biodegradabile.
Astfel, costul asumat de Kaufland România pentru ca articolele consumabile folosite în magazin să fie sustenabile (biodegradabile și compostabile), este de patru ori mai mare. Investiția companiei ajunge astfel la aproximativ 300.000 euro pe an.
Noi produse listate
• La casele de marcat au fost introduse sacoșe din materiale biodegradabile.• Mai mult, pentru clienții care vor să adopte un stil de viață prietenos cu mediul, Kaufland a listat în magazin articole de unică folosință din materiale100% biodegradabile sau compostabile, prietenoase cu mediul înconjurător, ca alternativă la cele din plastic. Printre acestea se numără paie, farfurii, cuțite și furculițe, pahare, boluri.
După ce produsele ajung deșeuri
• De asemenea, compania a instalat pubele pentru deșeuri bio, unde clienții pot arunca deșeuri biodegradabile sau destinate compostării ulterioare. Acestea previn procesele nedorite de descompunere, permit o circulație impecabilă a aerului și au proprietăți anti-bacteriene.• În parcarea magazinului, Kaufland pune la dispoziție o infrastructură de reciclare de tip self-service, cu automate speciale pentru trei tipuri de ambalaje, inclusiv plastic. Aici, clienții pot recicla PET-uri(cu volum de până la 3 litri), sticlă și doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru) și vor primi drept răsplată un cupon de reducere ce poate fi folosit în magazin.
Inițiativa are trei obiective: evitarea consumului de plastic, îmbunătățirea reciclabilității materialelor și încurajarea adoptării ambalajelor sustenabile.
Mai mult, Kaufland își propune să atragă în acest demers, pentru prima dată, și partenerii din galeria comercială a magazinului, cu scopul de a reduce cantitățile de plastic de unică folosință utilizate. În prezent, restaurantul Stradale este primul care se alătură acestei inițiative și va elimina farfuriile, paharele și tacâmurile din plastic de unică folosință, fiind înlocuite cu veselă din arcopal și tacâmuri din inox, urmând ca și ceilalți să analizeze această posibilitate.
Magazinul Kaufland Barbu Văcărescu din România este primul din întreaga rețea internațională a grupului în care compania implementează schimbări majore. Acesta este doar un prim pas la nivelul companiei, alte măsuri urmând să fie implementate treptat.
Inițiativa face parte dintr-o strategie mai amplă de reducere a utilizării materialelor de plastic, anunțată de Kaufland recent
Întrucât modalitățile de eliminare a plasticului sunt un subiect stringent, inițiativa primului magazin din România cu o strategie anti-plastic vine la mai puțin de trei luni după ce Kaufland a anunțat noi măsuri de reducere a cantității de plastic. Eforturile companiei în această direcție vor continua susținut.
Compania deja a anunțat delistarea din toate magazinele a articolelor marcă proprie din plastic precum bețișoarele pentru urechi, paie și vesela de unică folosință din plastic - ce urmează să fie înlocuite în toate țările cu alternative ecologice, până la sfârșitul lui 2019.
Pe viitor, Kaufland va reduce consumul de plastic în toate țările cu cel puțin 20% până în anul 2025 și va asigura reciclabilitatea în proporție de 100% a ambalajelor din plastic folosite pentru mărcile proprii.
De asemenea, până la finalul anului 2019, în magazinele Kaufland din România vor fi instalate și alte automate speciale de reciclare.
Kaufland interzice microplasticul în produsele sale marcă proprie
Mai mult, Kaufland nu folosește microplastice în formulele mărcilor proprii - cum ar fi, de exemplu, produsele cosmetice, de igienă personală sau de îngrijire și curățare a locuinței.
Decizia de a evita microparticulele de plastic a fost asumată la nivel internațional încă din 2013, în linie cu eforturile de a contribui la protejarea mediului încojnurător. Compania a colaborat cu partenerii săi pentru a găsi alternative ecologice, ca urmare a excluderii microparticulelor de plastic (PE, PP, PA, PET, PES, PI, PUR), astfel că un exemplu este utilizarea în peeling-ul de față a uleiului de ricin întărit.
De ce sunt necesare acțiuni împotriva utilizării plasticului
Risipa de ambalaje din plastic este una dintre preocupările de importanță globală. Până în 2015, omenirea a produs 6,3 miliarde de tone de deșeuri din plastic . 79% dintre aceste deșeuri au ajuns în mediul înconjurător, poluând natura și oceanele. Dacă planeta păstrează ritmul de producere și utilizare a plasticului, până în 2050 vom avea 12 miliarde de tone de deșeuri din plastic în mediul înconjurător. Impactul poluării cu plastic este o amenințare reală pentru viitorul planetei. De aceea, e necesar să luăm măsuri rapid, mai ales în ceea ce privește ambalajele din plastic de unică folosință, care au o durată de viață scurtă și sunt foarte poluante.
"Sustenabilitatea este parte integrantă din ADN-ul companiei, care ia toate deciziile cântărind cu atenție impactul asupra mediului înconjurător, asupra comunităților în care își desfășoară activitatea, asupra lanțului de furnizori, a clienților și a angajaților. Protecția mediului este un aspect extrem de important pentru Kaufland. Peste 47.000 de tone de deșeuri au fost reciclate de companie într-un an: plastic, ambalaje, baterii, ulei de gătit și altele, conform datelor publicate în ultimul Raport de Sustenabilitate Kaufland România", declară Valer Hancaș, Director Comunicare & Corporate Affairs Kaufland România.