Un nou studiu realizat în cadrul Universității Lomo Linda aduce în discuție faptul că părinții care au tendințe puternice de înstrăinare față de copii și manifestă neglijență sau chiar lipsă de susținere morală, produc daune celor mici la nivel genetic, care în cele mai avansate forme pot conduce către diverse boli sau chiar moarte.
Ce se întâmplă, de fapt?
Practic, în momentul în care ADN-ul nostru nu este protejat așa cum trebuie, celulele îmbătrânesc prematur și devin foarte ușor de atacat de către factorii externi. Modalitatea prin care protejăm ADN-ul constă în a avea grijă de telomeri, care se află chiar la capetele acestuia.
Dintre cei 200 de participanți ai studiului, cercetătorii au ales să măsoare rezultatele celor care au declarat că au crescut alături de o mamă neglijentă și rece cu rezultatele celor care au declarat că au avut copilării frumoase, alături de părinții lor. Rezultatele au fost pe măsura așteptărilor: telomerii celor care au declarat că au fost crescuți de părinți neglijenți erau cu până la 25% mai mici față de restul subiecților.
Pe măsură ce înaintăm în viață și acumulăm stres și tensiune, telomerii se vor scurta - declară cercetătorii.
Surse: medium.com, newsweek.com, nypost.com